?>

Darülaceze'nin 'maharetli elleri'

Darülaceze sakinlerinin rehabilite edilmesi amacıyla kurulan el sanatları atölyelerinde "maharetli eller", harikalar yaratıyor. - Anadolu Ajansı

Çevre-Hayat - 7 yıl önce

İSTANBUL - ADEM DEMİR - HİKMET FARUK BAŞER

Osmanlı'nın son zamanlarında kurulan ve günümüze kadar faaliyeti devam ettirilen 122 yıllık Darülaceze'de kalan sakinlerin rehabilitasyonu için kurulan atölyelerde "maharetli eller" harikalar yaratıyor.

Darülaceze'nin Okmeydanı'ndaki yerleşkesindeki iki katlı binada, sakinler, sabahtan akşama kadar el emeği göz nuru eserler üretiyor. Rehabilitasyon atölyeleri birimde, el sanatlarının her çeşidi sakinlerce büyük emek sarf edilerek hazırlanıyor.

500'ü aşkın kişinin kaldığı Okmeydanı'ndaki tarihi Darülaceze yerleşkesinde günlük 150 kişi bu atölyelerde vakitlerini değerlendiriyor. Kimisi elektrikli sandalyeyle kimisi felçli haliyle kimisi de gören tek gözüyle rehabilitasyon atölyelerine gelerek emek verip, üretip hayatlarına renk vermeye çalışıyor.

El sanatları atölyelerinde; herkes kendi kabiliyetine göre farklı birimde çalışıyor. Kimisi resim yaparken, kimisi kilim ve battaniye dokuyor, kimileri çorap örerken kimisi de kağıt veya renk renk iplerden kadınlar için çanta yapıyor.

"Boş durmak istemiyoruz"

Bir ailenin tek çocuğu olarak bedensel engelli olarak dünyaya geldiğini söyleyen 48 yaşındaki Orhan Kıran, 28 yıldır kaldığı Darülaceze'de boş durmak istemediğini ifade etti.

Her gün düzenli olarak sabah erkenden atölyeye geldiğini belirten Kıran, "Yakarak ahşaptan resim yapıyorum. Bu eserleri yaparken kendimi çok mutlu hissediyorum. Çok zevkli bir iş. Bedensel engelli olmama rağmen buraya gelmeyi hiç aksatmıyorum. Zamanımın büyük bölümünü geçiriyorum." dedi.

2 yıldır Darülaceze'de yaşadığını kaydeden Erhan Taşkın (57) gönüllü hocalardan çok şey öğrendiklerini, ellerinin yatkın olduğu alanda üretimde bulunduklarını belirtti.

Taşkın şunları söyledi:

"Boş durmak istemiyoruz. Elimizden ne geliyorsa, hocaların yönlendirilmesiyle öğrenim yapıyoruz. Sabah 08.00'de iş başı yapıyorum. 11.00 civarında öğlen yemeği nedeniyle ara veriyorum, tekrar 15.00'e kadar çalışıyorum. Şimdiye kadar kabartma eserler ile kadın çantaları yaptım."

"Her sakini öneririm"

Dursun Baysal (67) ise 4 yıldır kurumda ikamet ettiğini bu süre zarfında ise bir şeyler öğrenerek battaniye, şal, kaşkol ürettiğini ve bundan da büyük keyif aldığını belirterek, "Burada çalışırken kendim çok mutlu hissediyorum. Bu iş var diye çok seviniyorum. Ayrıca güzel arkadaşlıklar kuruluyor, düzgün ve güzel insanlar da olunca zaman çabuk geçiyor." diye konuştu.

Esnaflık yaparken geçirdiği rahatsızlıklar nedeniyle Darülaceze'de kalma durumuna geldiğini anlatan Mehmet Atok Çetinbilek (59) de daha önce hiç el sanatlarıyla ilgilenmediğini ancak burada kısa surede kabartma sanatı konusunda epeyce ilerleme kaydettiğini anlattı.

"El sanatlarını özellikle de kabartma işini yapmakta büyük keyif alıyorum" diyen Çetinbilek, şunları kaydetti:

"Yaptığınız işe kendinizden bir şey katabilirseniz eğer ortaya değişik bir şey çıkıyor. O zaman daha çok keyif alıyorsunuz. Burada vakit harika geçiyor. Rehabilitasyon bambaşka bir dünya. Burada bir bakıyorsunuz birdenbire oynuyorlar, bir bakıyorsunuz ellerinde biri pastayla birilerinin doğum günü kutlanıyor. Farklı ziyaretçiler geliyor."

"Üretilenlerin hepsi el emeği, göz nuru"

Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, rehabilitasyon atölyelerinin Darülaceze'nin en önemli birimlerinden olduğunu belirtti.

Cebeci, kurumdaki sakinlerin hoş vakit geçirmeleri ve herkesin kabiliyeti nispetinde üretimde bulunmalarının önemli olduğunu söyledi.

Darülaceze'de seramik, resim, kilim, battaniye üretim atölyeleri olduğunu vurgulayan Cebeci, "Burada çok kaliteli çoraplar üretiyoruz. Siirt battaniyeleri, şallar, kağıttan objeler yapılıyor. Buraya; devletin çeşitli birimlerinden gelerek eğitim veren gönüllü hocalarımız var. Yani hiçbir şey bilmeyen sakinlerimize kabiliyetli oldukları, becerili oldukları alanda eğitim görerek işi sanatçı boyutuna götürüyorlar. Ayrıca bu atölyelerimizde çalışan sakinlerimize belli oranda bir cep harçlığı da veriyoruz." bilgilerini paylaştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

FETÖ'cü diye suçlanan Tümamiral Yaycı örgütün komutanlıktaki kriptolarını çözmüş

2017-08-03 15:36 - Genel

Ülkü Ocakları uyuşturucuyla ölümüne mücadele ediyor

2017-07-28 15:37 - Asayiş

Aracın önünü kesip 85 bin lira gasp eden 5 kişi gece kulübünde yakalandı

2017-07-28 12:37 - Asayiş

Uyuşturucu bağımlıları mahalleliyi canından bezdirdi

2017-08-01 13:22 - Asayiş

İstanbul'da fırtınanın devirdiği ağaçlar kaldırılıyor

2017-07-28 15:02 - Gündem

Kick Boks'ta dünya ikincisi Eskişehir'den |Milli sporcu Seda Duygu Aygün

2017-08-02 16:52 - Spor

Kargalar Ağustos ayında su içmez

2017-08-01 16:12 - Gündem

Çörek otunun bilinmeyen faydaları

2017-08-03 13:57 - Sağlık

AKOM'dan İstanbul Anadolu yakası için şiddetli yağış uyarısı

2017-07-28 13:32 - Gündem

Güneydoğu'dan ihracat arttı

2017-08-01 18:42 - Ekonomi

İlgili Haberler

Görme engelli santral görevlisi, rehber gibi hafızasıyla üniversitenin telefon trafiğini yönetiyor

11:38 - Çevre-Hayat

Muş'ta gençler "mutluluk" yolculuğuyla 11 bin 650 çocuğa ulaştı

11:28 - Çevre-Hayat

Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı sonbahar renkleri arasında vakit geçirme imkanı sunuyor

11:03 - Çevre-Hayat

Malatya ovası kayısı ağaçlarının sararmasıyla renklendi

10:47 - Çevre-Hayat

Erciyes Kayak Merkezi Uluslararası Dağ Kurtarma Komisyonunun üyesi oldu

17:02 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Rusya'da federal bütçe 220 milyar ruble açık verdi

11:37 - Dünya

Dünyanın "100 marka şehri" belli oldu

11:33 - Ekonomi

Demokrat Biden-Harris yönetiminin dış politika karnesi

11:27 - Dünya

Gaziantep FK'nin gol yollarındaki etkili ismi: Maxim

11:22 - Spor

Sivasspor, Süper Lig'de son 5 sezonun en iyi dönemini geçiriyor

11:17 - Spor