?>

Darbeye katılmayan askerler için gözaltı emri verilmiş

Mersin'de darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında 29 şüpheli hakkında dörder kez ağırlaştırılmış müebbet ve 78'er yıl hapis istendi. - Anadolu Ajansı

Gündem - 8 yıl önce

MERSİN

Mersin'deki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında tutuklu eski Deniz Kuvvetleri Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ile eski 3. Sınıf Emniyet Müdürü Hasan Basri Dağdelen'in de aralarında bulunduğu 29 şüpheli hakkında dörder kez ağırlaştırılmış müebbet ve 78'er yıl hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Ercan, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, kentte 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimiyle ilgili soruşturmanın tamamlandığını söyledi.

Soruşturmayı yürüten Mersin Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ömer Faruk Güngör'ün 462 sayfalık iddianame hazırladığını aktaran Ercan, iddianamenin 7. Ağır Ceza Mahkemesine sunulduğunu anlattı.

Ercan, iddianamenin kabul edilmesi halinde tutuklu şüpheliler Demirhan ve Dağdelen ile çoğunluğu tutuklu askerlerden oluşan 29 şüphelinin yargılanacaklarını sözlerine ekledi.

Dörder kez ağırlaştırılmış müebbet istendi

İddianamede şüphelilerin, "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek, cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek, cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı isyan, silahlı terör örgütüne üye olmak ve bu suçlar için anlaşmak" suçlarını işledikleri belirtildi.

İddianamede, şüpheliler Demirhan ve Dağdelen ile A.G, B.P, C.K, H.Ö, I.T, I.K, K.N.Y, M.Ş, M.E.C, M.G, M.U, R.Y, S.Y, S.A, S.K, S.V.F, S.A, S.A, T.E, T.K, Y.Ş, Z.K, F.G, K.G, M.E.T, I.T. ve A.T.Ö. hakkında dörder kez ağırlaştırılmış müebbet ve 78'er yıl hapis cezası talep edildi.

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) örgüt yapısına ilişkin bilgilerin de yer aldığı iddianamede, 15 Temmuz gecesi gönderilen telefon mesajları ve telsiz konuşmaları da aktarıldı.

İddianamede, Mersin'deki darbe girişiminde Demirhan ile Dağdelen'in önemli rol oynadığı kaydedilerek, örgütün "abi" ve "imam" olarak belirlediği kişilerin de girişimde etkilerinin bulunduğu vurgulandı.

Dağdelen'in 15 Temmuz gecesi polis telsizini vererek Demirhan'ın diğer birimlerle irtibat kurmasına yardımcı olduğu da bildirildi.

Darbe girişimine katılmayan askerlere gözaltı kararı

Soruşturmada şüphelilerin 15 Temmuz gecesi açılan WhatsApp grupları üzerinden haberleştikleri, bazı şüphelilerin de FETÖ/PDY'nin gizli haberleşme programı ByLock"u kullandıkları tespit edildi.

Soruşturmada elde edilen delillere de iddianamede yer verildi.

Aramalarda bulunan sözde sıkıyönetim direktifi metni, Mersin açıklarındaki askeri gemilerin seyir defteri kayıtları, HTS kayıtları, WhatsApp ile ByLock yazışmaları ile çeşitli fotoğraflar ve görüntülerle dijital dokümanlara ilişkin bilgiler delil olarak iddianamede yer aldı.

Öte yandan, iddianamede şüphelilerin o gece kendilerine destek vermeyen askerler hakkında gözaltı kararı aldığı da bildirildi.

İddianamede, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Kıdemli Albay Fatih Erhan'ın da darbecilere karşı gelip onlarla hareket etmemesi nedeniyle gözaltına alınacaklar arasında bulunduğu kaydedildi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

YGS Türkçe soruları ve cevapları | YGS Türkçe soruları çöz

2017-03-14 15:07 - Eğitim

Diriliş Ertuğrul'da Alpler yeni savaşa hazırlanıyor

2017-03-11 15:32 - Magazin

Dr. Mehdi Davut: Suriyeli doktorların 'denklik' talebine dikkat çekti

2017-03-14 18:37 - Sağlık

Kadın ayakkabıları Suriyeli ustaların ellerinde şekilleniyor

2017-03-11 14:52 - Çevre-Hayat

Murat Güloğlu Fox TV’den ayrıldı mı? Murat Güloğlu kimdir?

2017-03-11 17:57 - Magazin

Ferguson'da 2014'te öldürülen siyahi ile ilgili yeni video

2017-03-14 11:42 - Dünya

Çin'den Japonya'ya Fukuşima tepkisi

2017-03-16 19:17 - Dünya

İstanbul Valiliğini işgal girişimi davasının dördüncü duruşması

2017-03-16 13:22 - Gündem

Aydan Şener, Kalbimdeki Deniz dizisine transfer oldu| Aydan Şener kimdir?

2017-03-15 01:02 - Magazin

Ivana Sert İşte Benim Stilim'den neden kovuldu? Ivana Sert kimdir?

2017-03-10 18:17 - Magazin

İlgili Haberler

Karabük Üniversitesi'nde Türkiye'nin ilk Sağlık Bilimleri Festivali düzenlenecek

14:32 - Gündem

Mardin, Şırnak ve Hakkari çevreleri için gök gürültülü sağanak uyarısı

14:27 - Gündem

"Nusret-2024 Davet Tatbikatı", İzmir Körfezi ile Karadeniz Ereğli'de başladı

13:13 - Gündem

Taşkın ve heyelan meydana gelen Araklı'da temizlik çalışmaları sürüyor

12:57 - Gündem

Üsküdar'da kahvehanede 4 kişinin öldüğü silahlı çatışmaya ilişkin 27 sanığa dava

12:53 - Gündem

Günün Manşetleri

Karabük Üniversitesi'nde Türkiye'nin ilk Sağlık Bilimleri Festivali düzenlenecek

14:32 - Gündem

Mardin, Şırnak ve Hakkari çevreleri için gök gürültülü sağanak uyarısı

14:27 - Gündem

Peugeot yenilikçi teknolojilerini IAA Transportation 2024'te tanıttı

13:57 - Ekonomi

"Nusret-2024 Davet Tatbikatı", İzmir Körfezi ile Karadeniz Ereğli'de başladı

13:13 - Gündem

Taşkın ve heyelan meydana gelen Araklı'da temizlik çalışmaları sürüyor

12:57 - Gündem