?>

Darbeci generaller bakanlıklara atanacakmış

Eski üç generalin "ağırlaştırılmış müebbet hapse" çarptırıldığı kararın gerekçesinde sanık ve avukatlarının, "Sözde sıkıyönetim atama listesinde Genelkurmay emrine alınan askerler FETÖ'cü değildir" iddiasını çürütecek tespitlere yer verildi.

Gündem - 6 yıl önce

ANKARA - TANJU ÖZKAYA - CEMİL MURAT BUDAK

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminde yer alan eski generaller Metin İyidil, Hamza Koçyiğit ve Lütfi İhsan Yanıkoğlu'nun "ağırlaştırılmış müebbet hapisle" cezalandırıldıkları davanın gerekçeli kararındaki tespit, darbecilerin bir iddiasını daha çürüttü.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince, 27 Nisan'da verilen kararın gerekçesinde sözde "sıkıyönetim atama listesinde Genelkurmay Başkanlığı emrine alınan askerlerin", darbe girişiminin başarılı olması halinde bakanlık ve müsteşarlık gibi üst düzey görevlere atanacakları belirtildi.

Böylece sanık ve avukatlarının, "Genelkurmay Başkanlığı emrine alınan isimler FETÖ'cü değildir" iddiasının gerçeği yansıtmadığı mahkemece çürütüldü.

Darbecilerin, sözde atama listesinde bütün general ve amirallere yer verdikleri hatırlatılan kararda, FETÖ mensubu olduğu halde bazı isimlerin Genelkurmay Başkanlığı emrine alındıkları kaydedildi.

Bununla birlikte sözde atama listesinde, FETÖ mensubu olmadığı halde örgüte sempati duyan ve darbenin karşısında yer almayacağı belirlenen generallere de görevlendirme yapıldığı dikkati çekti.

Kararda, "Dolayısıyla atama listesinde görevinden alınarak, Genelkurmay Başkanlığı veya kuvvet komutanlığı emrine alınanların büyük çoğunluğunun FETÖ mensubu olmadığı söylenebilir ise de tamamının FETÖ mensubu olmadığını söylemek imkansızdır." tespiti yapıldı.

Atama listesinde özellikle askeri kanatla ilgili birçok makama sözde görevlendirme yapıldığı halde bakanlıklar ile yürütme erkinin üst düzey bürokratik makamları olan müsteşarlık, müsteşar yardımcılıkları, genel müdürlükler ve daire başkanlıklarına atamaların yapılmadığı hatırlatılan kararda şu değerlendirmeye yer verildi:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin daha evvel yaşadığı talihsiz 1980 ve 1960 ihtilallerinde de benzer nitelikteki listelerde yer alanların bir kısmının daha sonra belirtilen makamlara atamalarının yapıldığı göz önüne alındığında Genelkurmay Başkanlığı veya kuvvet komutanlığı emrine alınanlardan bir kısmının atamasının daha sonra planlandığını söylemek hayatın olağan akışı gereğidir."

"İyidil atanacaklar arasındaydı"

Kararda, olay tarihinde korgeneral rütbesiyle EDOK Muharebe ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı olarak görev yapan sanık Metin İyidil'in darbeciler tarafından KKK emrine verildiği, atandığı görev bölümünün ise boş bırakıldığı belirtildi.

Sözde sıkıyönetim atama listesinde imzası yer alan eski tuğgeneral Mehmet Partigöç'ün Genelkurmay Başkanlığındaki kasasında, İyidil'in 13 Temmuz 2016 tarihli emeklilik dilekçesinin bulunduğu kaydedildi.

Dilekçenin işleme konulmamasının dikkati çektiği vurgulanan kararda, "İhtilal teşebbüsünün başarılı olması durumunda asker kimliğinden arındırılarak yürütmeye ait makamlara atanacak kişiler arasında Metin İyidil'in de olduğu kanaatini oluşturmuştur." ifadesine yer verildi.

Öte yandan, söz konusu davada sanıklar eski korgeneral Metin İyidil, eski EDOK Kurmay Başkanı tümgeneral Hamza Koçyiğit ve eski EDOK Harekat Eğitim ve Öğretim Daire Başkanı tuğgeneral Lütfi İhsan Yanıkoğlu, "anayasal düzeni ihlale teşebbüsten" birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırıldı.

Sanıklardan korgeneral Abdullah Barutcu, tuğgeneral Mehmet Topçu ve binbaşı Ersal Duman'ın ise bütün suçlardan beraatine hükmedildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Tabiatın kalbi' Bolu'da hedef 1,5 milyon ziyaretçi

2018-10-20 17:22 - Çevre-Hayat

'Silah satışının Kaşıkçı'yla bir ilişkisi yok'

2018-10-26 23:32 - Dünya

CHP PM yerel seçim gündemiyle toplandı

2018-10-24 15:02 - Siyaset

Aşık Veysel doğumunun 124. yılında anıldı

2018-10-25 17:02 - Çevre-Hayat

NATO'dan ABD'ye destek Rusya'ya tepki

2018-10-24 16:02 - Dünya

Yüksek verimli yerli 'hidrojen yakıt pilleri' geliştirildi

2018-10-27 15:32 - Teknoloji

Türkiye'de e-ticaretin büyüklüğü 50 milyar TL'ye koşuyor

2018-10-26 19:37 - Ekonomi

Eski HSYK 1. Daire Başkanı Okur'un yargılanmasına devam edildi

2018-10-24 01:02 - Gündem

Kasasından kilolarca altın çıkan FETÖ'cüye hazırlanan iddianamenin ayrıntıları belli oldu

2018-10-27 00:47 - Gündem

Tunceli'de operasyona katılan 2 asker şehit oldu

2018-10-27 05:32 - Gündem

İlgili Haberler

Hakim ve savcı atamaları Resmi Gazete'de yayımlandı

00:46 - Gündem

Sahil Güvenlik Komutanlığına uzman erbaş alınacak

01:53 - Gündem

Dışişleri Bakanlığı, İsveç'teki okul saldırısında hayatını kaybedenler için taziye diledi

00:43 - Gündem

Şırnak'ta Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde şehit olan asker için tören düzenlendi

23:58 - Gündem

DMM, "İsrail'in ürettiği UTTS çipinin araçlara takılacağı" iddiasını yalanladı

23:51 - Gündem

Günün Manşetleri

Filistin destekçileri, Beyaz Saray önünde Netanyahu ile Trump'ı protesto etti

04:38 - Dünya

İsrail Başbakanı Netanyahu ABD'de "Gazze'deki işi bitirmeleri" gerektiğini savun

04:33 - Dünya

Sahil Güvenlik Komutanlığına uzman erbaş alınacak

01:53 - Gündem

ABD'nin kripto çarı Sacks "Bitcoin rezervi" fikrinin değerlendirileceğini söyledi

01:47 - Dünya

Trump "İran'a maksimum baskı" politikasını yeniden hayata geçiriyor

01:43 - Dünya