?>

Danıştay’ın 2013’te aldığı karar iptal edilince mağdur oldular

2013 yılında Danıştay tarafından yürürlüğe giren Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) alt öğrenimden tercih hakkının iki ay önce kaldırılmasıyla mağdur olan vatandaşlar, bu kararı veren üst kuruldan 3 yargıcın FETÖ soruşturması kapsamında açığa alınmasıyla harek

Gündem - 8 yıl önce

Kendilerine 2013 yılında verilmiş olan alt öğrenimden tercih hakkının iptal edilmesinin devleti itibarsızlaştırmak için yapıldığını ileri süren vatandaşlar, 2013 yılında yürürlüğe giren alt öğrenimden tercih hakkına güvenerek maddi olarak birçok yükün altına girdiklerini ifade etti. Mağduriyetlerinin giderilmesini isteyen vatandaşlar konuyu mahkemeye taşıdı. Danıştay kararıyla 2013 yılında üst öğrenimden KPSS'ye girenler teknik ve sağlıkla ilgili alt bölümlere ait kadrolar için de tercih yapabiliyordu. Ancak Danıştay’ın üst karar organı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu bu kararı iki ay önce iptal etmişti. 2013 yılında bu kararın çıkmasıyla lisans mezunu olan ve atanamayan birçok kişi tekrar üniversite sınavlarına girip özellikle sağlık bölümlerini tercih ederek okumaya başladı. Okulu bitirmelerine az bir süre kala bu kararın iptal edilmesiyle mağdur olan öğrenciler, kararı alan 3 yargıcın FETÖ'den açığa alınmasıyla verilen kararın geriye dönük olarak tekrar gözden geçirilmesini istiyor. İptal kararının devleti itibarsızlaştırmak ve ülkeyi karıştırmak için alındığını iddia eden mağdurlar, konuyu mahkemeye taşıdı.

“O karara güvenerek okuduk”

Biyoloji öğretmenliği bölümünü bitiren Kamuran Balyen, atanamadığı için 2013 yılında Danıştay 12. Dairesi’nin verdiği karara güvenerek sınava girip diyaliz teknikerliği bölümüne başladığını söyledi. Balyen, Danıştay’ın 2013 yılında aldığı kararla ilgili olarak, “Bu karara göre lisans mezunları iki yıllık bir sağlık bölümü veya teknikerlik bölümünü okuma hakkı kazandılar. Bu karara güvenerek diyaliz teknikerliğine başvurduk. Kazandık. Gittik okuduk. Diplomayı aldık. Fakat iki ay önce Danıştay’ın üst kurulu Danıştay 12. Daire’nin aldığı kararı bozdu. Bu karara göre biz lisans mezunları olarak alt öğrenimden tercih yapamayacaktık. Yani okuduğumuz üst öğrenim neyse sadece oradan tercih yapabileceğiz. Bu şu anlama geliyor. Bizim okuduğumuz bu iki yıllık fakülte tamamen boşa gitti. Aldığımız diploma, emeklerimiz tamamen boşa gitti anlamına geliyor. Bununla ilgili olarak dava açtık, itiraz ettik. Birçok yere mail gönderdik, faks çektik. Ulaşabildiklerimize arayıp sorduk fakat herhangi bir geri dönüş olmadı” dedi.

“Arkadaşım ön lisans puanına göre, ben lisans puanına göre aynı yere tercih yapabiliyoruz”

Diyaliz teknikerliği bölümünde okuduğu arkadaşının KPSS tercihlerinde ön lisans puanıyla, kendisinin ise lisans mezunu olması nedeniyle lisans puanıyla tercih yapabildiğini aktaran Balyen, "Ortada bir adaletsizlik varsa yine bize yapılıyor" diyerek şu ifadeleri kullandı: "Ben lisans mezunuyum, benimle birlikte diyaliz teknikerliği okuyan başka biriyle aynı sınava giremiyoruz. O ön lisans sınavına girerken, ben lisans sınavına girebiliyorum. Lisans sınavı ön lisans sınavından çok daha zordur. Örneği ben lisans sınavında 70 net yaptığım zaman 70 puan alırken, ön lisans sınavına giren arkadaşım 70 net yaptığında 80 puan alabiliyor. Yani burada eğer yine bir adaletsizlik varsa bu yine bize yapılıyor. Çünkü biz aynı bölümü okuduk, aynı bölümden mezun olduk fakat biz daha zor bir sınava tabi tutuluyoruz ve o sınavdan aldığımız puanla tercih yapabiliyoruz. En azından bizden alınan o hak geri verilsin. En azından lisans sınavından aldığımız puanlarla tercih yapabilelim.”

“3 yargıç FETÖ kapsamında açığa alındı”

Danıştay 12. Dairesi'nin kararını bozan üst kurulda görevli 3 yargıcın FETÖ soruşturması kapsamında açığa alındığını ifade eden Balyen, “Bizim kanaatimize göre bu alınan karar tamamen bilinçli olarak alındı. Bizi devlete ve hükümete karşı tamamen soğutmak, ülkeyi karıştırmak için alındı diye düşünüyoruz. Çünkü bu karar tamamen hukuksuz ve adaletsiz bir karar. Binlerce kişi mağdur edildi. Yani devlet bir hak verdi. Öğrenciler, insanlar bu hakka güvenerek gidip okudular. Emek verdiler, yıllarını verdiler. Maddi olarak büyük bir kayba girdiler. Fakat bir anda birileri çıkıp bir karar aldı. Ve her şey sıfırlandı. Bu kararın bilinçli olarak verildiğini düşünüyoruz. Bir an önce alınan bu hukuksuz ve adaletsiz kararın geri çekilmesini bekliyoruz. Elimizden gasp edilen haklar geri verilsin” diye konuştu.

“Türkiye genelinde 25 bin mağdur var”

Habip Çiçek ise biyoloji bölümü mezunu olduğunu, o karara güvenerek kendisinin de Avrupa Meslek Yüksek Okulu İlk ve Acil Yardım Bölümü'nü bitirdiğini ve Türkiye genelinde 25 bin kişinin bu durumda olduğunu söyledi. Çiçek, "Atamamıza iki ay kala bu hak elimizden alındı. Kararı iptal eden Danıştay hakimlerinden üçü FETÖ soruşturması kapsamında açığa alınmıştır. Devleti itibarsızlaştırma politikası izlemişlerdir. Zaten Danıştay’ın 2 yıl içerisinde verdiği bütün kararlar devlet nezdinde de gözden geçirilecektir. Bunu da geçen gün haberlerden öğrendik. 15 Temmuz’dan önce Danıştay’ın verdiği kararlar gözden geçirilecek denildi. Bu kararın da gözden geçirilmesini istiyorum. Mağduriyetimin giderilmesini istiyorum. Hiç değilse bundan sonraki süreçte alt öğrenim hakkı verilmesin mağdur olan insanlara atama hakkı verilsin" şeklinde konuştu.

“Verilen haklar geriye dönük olarak alınamaz”

Yine Danıştay’ın verdiği karara göre hareket eden iktisat bölümü mezunu Mesut Vural, kendisinin de diyaliz teknikerliği bölümünü okuduğunu ve verilen haklarının geri alınamayacağını söyledi. Vural, "Hukukçu arkadaşlara sorduğumuzda verilen hak geriye dönük olarak alınamaz dediler. Biz o maddeye dayanarak gidip okuduk. Maddi manevi bayağı bir emeğimiz var. İl dışında okuduk, özel üniversitelerde okuduk. Bu hakkımızın tekrar geri iade edilmesini istiyoruz. En azından okuyanları kapsamaması gerekiyordu bu kararın. Bu şekilde atananlar da var. Onlar da görevden alınmadı. Fazla okumak suç olmamalı bu ülkede. Hukuk devleti sonuçta. İnşallah hakkımız geri verilir” dedi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Caretta caretta dehşeti

2016-08-15 20:32 - Genel

Fethullah Gülen'in yeğeni Ümraniye'de gözaltına alındı

2016-08-17 23:47 - Genel

FETÖ'nün suikast timine yakınları böyle seslendi

2016-08-19 13:22 - Genel

16 Temmuz'da durdurulmuştu! Yola çıktı

2016-08-14 00:17 - Gündem

Şehid Erkan Pala Vakıf üyelerini de darbeye karşı seferber etti

2016-08-14 17:02 - Medya

Yüzme yarışmaları, 4 kategoride dağıtılan madalyalarla sona erdi

2016-08-14 10:57 - Spor

Rabia katliamı Kanada'da protesto edildi

2016-08-15 12:22 - Dünya

Terör örgütü elebaşı Gülen'e barodan avukat atandı

2016-08-16 22:37 - Gündem

Bulgaristan'ın iade ettiği Büyük'ün 'himmet' toplantı görüntüsü çıktı

2016-08-14 21:37 - Gündem

Uber'den 'sürücüsüz araç teknolojisi' atağı

2016-08-19 16:27 - Teknoloji

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığından sağlık çalışanlarına yönelik açıklamalarda "hassasiyet" çağrısı

22:03 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan The Economist'e tepki

21:12 - Gündem

Türkiye ile Irak'ın, su konusunda işbirliğine yönelik komite toplantısı Bağdat'ta yapıldı

18:08 - Gündem

Kartepe'de hafta sonu yoğunluğu yaşandı

17:17 - Gündem

Türk savunma sanayisi yoğun katılımla IDEX ve NAVDEX 2025'te boy gösterecek

17:03 - Gündem

Günün Manşetleri

İznik’in Fethinin 950. 945. 694. Yılı kutlaması -Ramazan Topraklı yazdı-

07:37 - En Son Yazılar

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına alındı

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya