?>

Danimarka halkı AB'nin ortak savunma politikalarına katılma kararı aldı

Danimarka'da yapılan referandumdan "AB'nin güvenlik ve savunma politikalarına dahil olma" kararı çıktı.

Dünya - 3 yıl önce

BRÜKSEL

Kamu televizyonu DR'nin haberine göre, ülkenin 30 yıldır süren "AB güvenlik ve savunma politikalarının dışında kalma" kararı, halkın yaklaşık üçte ikisinin oyuyla son buldu.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında yapılan referandum sonucuyla Danimarka AB'nin ortak askeri operasyonlarına katılabilecek, AB'nin askeri kapasitesinin geliştirilmesi için iş birliği yapacak.

Danimarka'nın AB savunma politikalarına dahil olma fikri, Başbakan Mette Frederiksen'in sosyal demokrat hükümeti ile 9 siyasi parti tarafından destekleniyordu. Ülkedeki iki aşırı sağ ve bir aşırı sol parti buna karşı çıkıyordu.

Frederiksen, referandumdan önce yaptığı konuşmada, "Kıtamızda savaş var. Buna en iyi karşılık birlik halinde durmaktır." demişti.

AB karardan memnun

Avrupa Birliği (AB), Danimarka halkının AB savunma politikasına dahil olma kararını memnuniyetle karşıladı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, referandumun sonucunu memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

"Bu tarihi kararla" Danimarka'nın AB'nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikasına (CSDP) tam olarak katılabileceğini hatırlatan Borrell, bu sonucun AB'ye ilave güç katacağını ifade etti.

AB'ye 1973'ten beri üye olan Danimarka, 1992 yılında Maastricht Anlaşması'nı halk oylamasına götürmüştü. Oylamada, anlaşmaya "ret" kararı çıkmasıyla, AB üyesi ülkelerle Danimarka arasında özel bir anlaşma imzalanmıştı.

Bu anlaşmaya göre Danimarka savunma, para birimi, AB vatandaşlığı ve AB adalet sistemi konusunda kendi politikalarını izleme hakkı kazanmış, diğer konularda ise AB kurallarına tabi olma kararı almıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye Süper Enduro Şampiyonası'nda sezonun ikinci ayak yarışı Mersin'de başladı

2022-05-28 21:40 - Spor

Adana'da geliştirilen iki kuru bezelye çeşidinin hasadı yapıldı

2022-05-31 10:45 - Ekonomi

SBÜ Rektörü Prof. Dr. Erdöl, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sigarayla mücadelesini anlattı

2022-05-31 12:29 - Gündem

Tokat'ta 4 kişi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı teşhisiyle tedavi görüyor

2022-05-30 12:25 - Sağlık

Sigara ve alkollü içeceklerde ÖTV düzenlemesi yapıldı

2022-05-27 08:41 - Ekonomi

Gazprom, Shell Energy Europe ve Danimarkalı Orsted'e doğal gaz sevkiyatını durduracak

2022-05-31 19:08 - Dünya

Bahçeli: Teröristlerin ellerindeki silahı verenler de teröristtir

2022-05-31 12:42 - Siyaset

A Milli Kadın Voleybol Takımı'nda gözler Çin maçına çevrildi

2022-06-01 23:04 - Spor

Deneme amaçlı yetiştirdiği 'aronya'yı Nevşehir'de yaygınlaştırmaya çalışıyor

2022-05-29 12:41 - Çevre-Hayat

Beşiktaş'ta Ahmet Nur Çebi yönetimi ibra edildi

2022-05-28 16:28 - Spor

İlgili Haberler

Putin, Rus hükümetine enflasyonu düşürme talimatı verdi

18:43 - Dünya

AB, ABD'nin tarifesine sert karşılık verecek

18:37 - Dünya

Alman Başbakan Scholz, Şara'ya Suriye'nin yeniden inşasını destekleme güvencesi verdi

17:48 - Dünya

Rusya: Harkiv ve Donetsk'te son bir haftada 5 yerleşim birimini ele geçirdik

17:32 - Dünya

Gazze'deki hükümet: İsrail, ateşkesin insani protokolünü uygulamayı kasten geciktiriyor

17:22 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail'in Tammun'a yönelik saldırıları tarım ve hayvancılık sektöründe büyük kayıplara yol açtı

18:47 - Ekonomi

Putin, Rus hükümetine enflasyonu düşürme talimatı verdi

18:43 - Dünya

AB, ABD'nin tarifesine sert karşılık verecek

18:37 - Dünya

Tesla satışları Avrupa'da sert fren yaptı

18:27 - Ekonomi

Almanya'nın ihracatı 2024'te de geriledi

18:23 - Ekonomi