Damar sertliğinde genetik miras da risk faktörü

Sigara kullanımı, hareketsiz yaşam ve kötü beslenme ile bunun yol açtığı aşırı kilo artışı damar sertliğine zemin hazırlarken, temel sağlık önerilerine uyulsa da göz önüne alınması gereken önemli bir risk faktörü de genetik miras.

Sağlık - 8 yıl önce

Daha önce birkaç kez anjiyo olan Hatice (64) ve Şerife (60) Karaman kardeşler, kalbin koroner damarlarında meydana gelen tıkanmalar nedeniyle aynı gün koroner köprüleme (by-pass) ameliyatı olarak yaşama tutundu. Medicana International Ankara Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tolga Soyal, başarılı geçen ameliyatın ardından Karaman kardeşlerin beşinci günlerinde sorunsuz taburcu olurken, bu kez de kuzenlerinin benzer koroner hastalık ile aynı ameliyatı olduğunu belirtti. Soyal, "Tüm yaşam süreçlerini birlikte geçirerek beslenme alışkanlıklarından, günlük faaliyetlerine kadar benzer etkenlere maruz kalmış Karaman kardeşler, damar sertliğine ailevi yatkınlığın tipik bir örneği" dedi.

Şerife Karaman, kardeşi Hatice Karaman'ın refakatçi gelmişken hekimlerinin tetkikleri sonucu kendisiyle aynı gün by-pass ameliyatına alındığını söylerken, "Kalp ailemizin genelinde var, ailemizden bu nedenle çok kayıplar da oldu" dedi. Ameliyat öncesinde çok korktuğunu ve kendisini sakinleştirmeye çalışırken bir anda kardeşi için de ameliyat kararı alındığını belirten Şerife Karaman, "Şükürler olsun şimdi iyiyiz" diye konuştu.Karaman kardeşlerin hekimi Op. Dr. Tolga Soyal de şunları söyledi:"Damar sertliği ve buna bağlı ortaya çıkan dolaşım bozuklukları günümüzün en büyük sağlık sorunu. Kalp damarlarında daralma ve tıkanma sonucu koroner arter hastalığı ve kalp krizine, beyin damarlarında inme ve felç oluşumuna, bacak damarlarında ise yürüme bozuklukları ile iyileşmeyen yaralara yol açıyor. İç organlarda olması durumunda ise, görme bozukluklarından, böbrek yetmezliğine kadar uzanan yaygın sonuçlar doğurabiliyor. 

Sigara kullanımı, hareketsiz yaşam ve kötü beslenme ile bunun yol açtığı aşırı kilo artışı, bu hastalıklara zemin hazırlıyor. Temel sağlık önerilerine uyulsa da göz önüne alınması gereken önemli bir risk faktörü daha var: Genetik miras. Aile öyküsünde kalp ve dolaşım sistemi hastalığı olanlar damar sertliğine daha yatkın olabilirler. Konu üzerine henüz yeterli ve rutin kullanıma girmiş genetik tarama testleri olmasa da, özellikle 40 yaş öncesi damar sertliği ve buna bağlı hastalık öyküsü olan ailelerde risk artıyor. Şeker ve tansiyon yüksekliği olan hastalar da damar sertliği açısından ek risk taşıyor. Gerek ilaçlar, gerekse beslenme ve egzersiz ile sağlanacak etkin şeker ve tansiyon kontrolü, damar sertliği gelişimini sınırlayacaktır. Risk faktörlerini, damar sertliği gelişimine izin vermeden, erken dönemde kontrol altına almak temel koruyucu yaklaşım olmalı".

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Beyazıt'taki eski ’Yolgeçen Hanı’ otel oluyor

2016-04-26 19:14 - Çevre-Hayat

Uzmanından anne-baba olma kılavuzu

2016-04-24 13:17 - Gündem

Şehitten yürek yakan vasiyet

2016-04-27 01:12 - Genel

Şehit olmadan önce Türk bayrağı istemiş

2016-04-27 01:06 - Genel

2015 Türkiye Fair Play Ödülleri sahiplerini buldu

2016-04-25 16:28 - Spor

Uçan kayık kazasının yaşandığı düğün salonu sahibi konuştu

2016-04-25 15:09 - Gündem

Türkiye sentetik biyolojide iddialı

2016-04-24 17:17 - Gündem

Tek hedef galibiyet

2016-04-24 14:42 - Spor

Kazanan Webo!

2016-04-23 20:54 - Spor

Klipte oynamak için evden kaçtı: Adana’da bulundu

2016-04-23 14:10 - Asayiş

İlgili Haberler

Diyarbakır'da nefes borusuna yiyecek kaçan öğrenciyi öğretmeni Heimlich manevrasıyla kurtardı

22:03 - Sağlık

DSÖ: Lübnan'daki elektronik cihaz patlamaları sağlık sisteminde ciddi bozulmaya neden oldu

18:47 - Sağlık

"Küpe" tasarımlı işitme cihazı estetik görünümüyle kişilere özgüven sağlıyor

12:03 - Sağlık

İşlevini yerine getiremeyen beyin hücreleri, obezite ve diyabete yol açabiliyor

11:53 - Sağlık

Gazilerin yüksek fonksiyonlu tekerlekli sandalye ihtiyaçlarını SGK karşılayacak

10:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

BM Güvenlik Konseyinde Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'da kötüleşen duruma dikkat çekildi

21:57 - Dünya

S&P: Fed'in politika gevşemesi gelişmekte olan piyasalarda faiz indirimlerini teşvik edecek

21:37 - Ekonomi

İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail askerlerince kuşatılan iki okuldan 1000 öğrenci tahliye edildi

21:27 - Dünya

BM: Genel Sekreter üye ülkelerin tüm BM kararlarına uymalarını istiyor

21:12 - Dünya

Ankara'da 'sahte bal üretenler'e operasyon

21:09 - Asayiş