?>

'Daha fazla patent uzmanına ihtiyacımız var'

Türk Patent Başkanı Asan, "Kurumlara verilen atama izinleri, bizim şu anda 15. Bu, bizim ihtiyacımızın çok altında. Daha fazla uzmana ihtiyacımız var." dedi. - Anadolu Ajansı

Gündem - 8 yıl önce

ANKARA

Türk Patent ve Marka Kurumu (Türk Patent) Başkanı Habip Asan, "Kurumlara verilen atama izinleri, bizim şu anda 15. Bu, bizim ihtiyacımızın çok altında. Pazartesi günü Maliye Bakanımız bizzat kabul etti, bu konuda bir çözüm üretmeye çalışacağını söyledi. Daha fazla uzmana ihtiyacımız var." dedi.

Türk Patent, Marka ve Patent Uzmanları Derneği (MAPADER) ile Fikri Mülkiyet Hakları Koruma Derneği (AIPPI) tarafından Türk Patent Konferans Salonu'nda "Sınai Mülkiyet Kanunu Kapsamında Marka ve Patent Mevzuatındaki Değişiklikler ve Uygulamadaki Yenilikler Sempozyumu" düzenlendi.

Asan, Diyarbakır ve Şırnak'tan gelen şehit haberlerinden duyduğu üzüntüsünü dile getirerek, şehitlere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır, Türk milletine başsağlığı diledi. Batılı güçlerin bölgeye yönelik oyunlarının amaçlarına ulaşamayacağını vurgulayan Asan, kadim milletlerden olan Türk milletinin bu olaylardan ders çıkararak, daha da güçlenerek yoluna devam edeceğini söyledi.

Sınai Mülkiyet Kanunu'nun, uzun süren çalışmalar sonucunda hayata geçirildiğine işaret eden Asan, kanunun yürürlüğe girdiği ocak ayından bu yana 130'a yakın etkinlik gerçekleştirerek yenilikleri anlattıklarını aktardı. Asan, yeni kanuna ilişkin alanda da farkındalık oluştuğunu belirterek, öngöremedikleri senaryoların da bu tür etkinliklerin de ele alınabildiğine dikkati çekti. Asan, kanuna ilişkin birçok yönetmeliğin bu süre zarfında hayata geçirildiğini bildirerek, Fikri Mülkiyet Yürütme Kurulu'na ilişkin yönetmeliğin de hazırlıklarının sürdüğünü anlattı. Asan, şöyle devam etti:

"Sınai Mülkiyetle ilgili veriler de gelmeye başladı. 2016 yılına göre çok fazla bir artış yok. Markalarda, patentlerde bir artış, tasarımlar da az bir düşüş var. İnşallah yılın geri kalan bölümünde daha da artacağını öngörüyoruz. Tescil kurumuyuz. Sınai Mülkiyet artışı, bizim farkındalık etkinliklerimizle ilişkili. Temelde ekonomi ve inovasyon ekosisteminin diğer bileşenleriyle ilgili bir konu. Olumlu gelişmeler gözlemliyorum. Türkiye'de 20'nin üzerinde üniversitede yıllık 10 ve üzeri patent başvurusu var. 50'nin üzerinde başvurusu olan 3-4 üniversitemiz var. En az bir patent başvurusu yapan 100'e yakın üniversitemiz var. Bu farkındalık her tarafa yayıldı."

Türk Patent'in uluslararası otorite olduğunu anımsatan Asan, Bosna Hersek'ten rapor hazırlanmasına yönelik başvuru aldıklarını bildirdi.

Markalar Dairesi Başkanlığının yeni dönemde başvuruları çok hızlı şekilde sonuçlandırdığını belirten Asan, "Geçen sene 6 bin 500 patent başvurusu aldık, bu sene 7 bin civarında en az bekliyoruz. 3 bin 500 de faydalı modeli de düşünürseniz 10 bin buluştan bahsediyoruz. Raporlarını da düşünün 15 bin civarında rapor düzenleme işiyle karşı karşıya kaldık. Bu ülke açısından sevindirici bir şey, diğer taraftan da bu raporların zamanında, hızlı bir şekilde piyasaların beklentileri doğrultusunda raporların hazırlanması benim için en ivedi konu." ifadelerini kullandı.

Daha fazla insan kaynağına ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Asan, "Kurumlara verilen atama izinleri, bizim şu anda 15. Bu, bizim ihtiyacımızın çok altında. Pazartesi günü Maliye Bakanımız bizzat kabul etti, bu konuda bir çözüm üretmeye çalışacağını söyledi. Daha fazla uzmana ihtiyacımız var. Farklı alternatif üzerinde çalışıyorum. 2016'dan 10 bin civarında bir rapor var, 2017'nin de yarısına geldik. Buradan da birikme söz konusu. Patent konusunda raporlar için kapasitemizi nasıl artırırız, onun üzerinde çalışıyoruz." değerlendirmelerinde bulundu.

AIPPI Türkiye Başkanı Sertaç Köksaldı ise Sınai Mülkiyet Kanunu'nun herkes tarafından uzun süredir beklendiğini, geniş kapsamlı çalışmalar sonucunda yürürlüğe giren düzenlemeyle alanın iyileştirildiğini vurguladı.

MAPADER Başkanı Önder Erol Ünsal, söz konusu kanunun yürürlüğe girmesiyle birçok yeniliğe kapı aralandığını söyledi. Yeniliklere ilişkin bazı soruların yanıtlanması için birçok etkinliğin gerçekleştirildiğini anlatan Ünsal, gelecek hafta İstanbul'da da etkinlik yapılacağını kaydetti.

Muhabir: Seval Ocak Adıyaman

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sur Yapı Marka AVM açıldı

2017-06-01 19:06 - Ekonomi

Adana'da polisin eve yaptığı baskında kaçan zanlılar, yakalandı

2017-05-31 13:32 - Asayiş

SunExpress'in yeni uçağı “Minyonlar“ ile geldi

2017-05-31 18:50 - Ekonomi

Kudüs hurmasına dikkat! İşte, çeşitleri ile HURMA hakkında bilgiler

2017-05-30 06:57 - Genel

İsrail, Batı Şeria’da yeni Yahudi yerleşim birimi inşa edecek

2017-05-28 21:07 - Dünya

'29 Mayıs 1453 Türk ve dünya tarihinin dönüm noktasıdır'

2017-05-28 22:02 - Genel

AB, Esed rejimine yaptırımları uzattı

2017-05-29 18:02 - Dünya

İstanbul'da FETÖ'yle ilgili dava sayısı 650'ye yükseldi

2017-06-01 18:52 - Gündem

Kenan Sofuoğlu Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde hız rekoru kırdı

2017-06-01 00:52 - Genel

İftar ve sahurda toplamda en az 8 - 10 bardak su içilmeli, mutlaka sahur yapılmalı...

2017-05-30 20:09 - Sağlık

İlgili Haberler

Narin Güran cinayeti davasının ikinci duruşmasında avukatlar mütalaaya ilişkin savunma yaptı

00:17 - Gündem

Muğla'da orman yangınından etkilenen üreticilere zeytin fidanı dağıtıldı

00:02 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fener Rum Patriği Bartholomeos'u kabul etti

22:53 - Gündem

İstanbul'da yağış aralıklarla etkili oluyor

22:02 - Gündem

Osmaniye'de yapılan 50 köy evinin anahtarı depremzedelere teslim edildi

21:07 - Gündem

Günün Manşetleri

Filistinli gazeteci, ilk çocuğunu kucağına almadan İsrail saldırısında öldü

02:22 - Medya

Antalya Otobüs Terminali'nde koli içerisinde maymun yavrusu bulundu

01:13 - Çevre-Hayat

Bingöl-Elazığ kara yolunda yoğun kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiliyor

01:03 - Çevre & Seyahat

Narin Güran cinayeti davasının ikinci duruşmasında avukatlar mütalaaya ilişkin savunma yaptı

00:17 - Gündem

Fransa, Çad'daki bir askeri üsten çekildi

00:13 - Dünya