?>

Dağlardan topladığı organik bitki çaylarını paketleyerek yurt dışına ihraç ediyor

Balıkesir'de yaşayan Aslan Bayram, Kaz Dağlarından, Toroslara kadar doğada tespit ettiği bitki çaylarını, Orman Bölge Müdürlüğünün de izniyle toplayıp paketleyerek yurt dışına gönderiyor.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Balıkesir

Önceleri siyah çay işiyle ilgilenen Aslan Bayram, 2005 yılında organik bitki çayı işi yapmaya karar verdi.

2006-2009 yılları arasında Kaz Dağlarından Orta ve Doğu Toroslara kadar ürünleri inceleyen Bayram, yöre halkıyla da görüşerek Toroslarda yayla adaçayı, Kaz Dağlarında karabaş adaçayı, Kaz Dağları ve Balıkesir'in yakın bölgelerinde kekik çayını keşfetti.

Daha sonra Orman Bölge Müdürlüğünün Odun Dışı Birimiyle görüşen Bayram, gerekli tespit ve sertifikalandırılmanın ardından ekibiyle birlikte bitki çaylarını toplamaya başladı.

Türkiye'nin dört bir yanında yayla adaçayı, Karabaş çayı, deli kekik çayı, mavi çay, papatya çayı ve ıhlamur çayı hasat eden Bayram, ürünlerini yaklaşık 12 gün kurutmaya bırakıyor.

Laboratuvar testlerinden geçen ürünleri paketleyen Bayram, bunları Avrupa, Fransa, Almanya, İsviçre, Uzak Doğu ve ABD'nin Miami eyaletine gönderiyor.

Bayram, AA muhabirine, çayların doğada kendiliğinden yetiştiğini, yılda yaklaşık 45 bin paket ürün ihraç ettiklerini söyledi.

Hasat ettikleri ürünlerin Türkiye coğrafyasında doğan ürünler olduğunu anlatan Bayram, "Biz bu ürünleri öğütmeden, örtmeden, kapatmadan, giydirmeden, çıplak bir şekilde ambalajlayıp tüketicilerimizin beğenisine sunuyoruz. Bizim ürünlerimize dokunabilirsiniz, yiyebilirsiniz, ısırabilirsiniz. Biz sağlığa yönelik bir ürün yapmıyoruz, ürünlerimiz tabi ki çok faydalı ürünlerdir fakat biz çay yapıyoruz. Yani siyah çayı, Türk kahvesini hangi sebepten içiyorsanız bizim çaylarımızı da o sebepten dolayı içebilirsiniz." diye konuştu.

İçilebilir papatyayı 5 yılda tespit etmişler

Bayram, papatya çayı geliştirmeye çalıştıklarında Türkiye'de 50 çeşit papatya bulduklarını ifade etti.

Hangi papatyanın içilebilir olduğunu tespit etmekte çok zorlandıklarını vurgulayan Bayram, şöyle konuştu:

"Sağlık ve Tarım Bakanlığına, TÜBİTAK'a, üniversitelere gittik, yazılı çok bilgi bulduk fakat o yazılanları doğada tespit eden insan bulamadık. Bu bizi çok şaşırttı. Balıkesir ve Ankara üniversitelerinde 2 hoca ile çalıştık, ürünleri mevsiminde toplayıp kurutarak hocalara gönderdik ayrıca Fransa ve Almanya'dan tohum ve papatya getirip eşleştirmeler yaptık. Beş yılın sonunda içilir papatyayı (matricaria recutita) tespit etmeyi başardık. Dört yıldır bu ürünü yapıyoruz. Herhangi bir aktara gidip papatya aldığınızda onlarca karışık papatya alıyorsunuz. Satan da alan da hangisinin içilir olduğunu bilmiyor. Bizim papatyamızın içimi çok hoştur. Gece yattınız, uyuyamadınız. Bir fincan papatya içmenizi tavsiye edip 10 dakika süre veriyorum."

Karabaş ailesinden "mavi çay"

Bayram, karabaş ailesi ballıbabagillerden bir bitki olan mavi çayın doğada kendiliğinden yetişen bir bitki olduğunu ve Kaz Dağlarında bol miktarda bulunduğunu ifade etti.

Bitkinin sıcak suya bırakıldığında mavi rengini verdiğini anlatan Bayram, şunları kaydetti:

"Güneşin, havanın, mevsimin durumuna göre mavinin tonları değişebilir. Bu durum da bu çayın boya olmadığının ve gerçek bir renk olduğunun delilidir. Biz bu ürünü ortaya çıkardığımızda 'mavi çay mı olur' diyenler oldu. İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri ürünlerimizden alarak inceleme yaptı. İncelemeler sonucu 'kendine mahsus rengidir' diye bize rapor verdi. Ertesi yıl bir tane daha verdi. Artık devlet tarafından mavi çayın kendi rengidir diye iki tane belgemiz mevcut. Mavi çay iyi bir antidepresandır, bunu içenler arkadaşlarına, ailesine, iş arkadaşlarına kızmaz, sizi çiçek gibi yapar. Aynı zamanda vücudu güçlendirir. Günde 1-2 fincan öneriyoruz, bitkiyi fincana attıktan 1-2 dakika sonra içime hazır hale gelir. Özellikle bayanlar mavi çayımıza renginden dolayı çok ilgi gösteriyorlar. Mavi çayımız özellikle Fransa'da, Paris'te çok satılmaktadır. Renginden dolayı Fransız bayanlar çok ilgi gösteriyorlar. 2018 yılında Japon bir dergi Paris'e gelerek ne yenilir? Ne içilir? kategorisinde bir araştırma yaptı. Bu araştırmada çay kategorisinde ürünlerimiz ilk sırada yer aldı."

"Japonya ve Türkiye arasında bir köprü olmak istiyorum"

Üç yıl önce Aslan Bayram ile bir fuarda tanışan Japon Emiko Kitayama da doğasever bir insan olduğunu kaydetti.

Kitayama, bitki çaylarını çok merak ettiğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye doğa harikası bir yer, bunu ben Japonya'ya tanıtmak istiyorum. Bitki çayları çok güzel, ben de içiyorum. Bu ürünleri Japonya'da satmak istiyorum ve oranın insanının da çok beğeneceğini düşünüyorum. Japonya'daki insanlar da bu ürünleri içtikten sonra ne kadar güzel olduğunu anlayacaklardır. Bu bitki çaylarını ben buradaki marka ismiyle Japonya'da satmak istiyorum çünkü burada yetişiyor ve buranın malıdır. Ayrıca ben bazen Japonya'ya Türkiye'yi tanıtmak için makale gönderiyorum. Bu deneyimimi de Japonya'daki bir gazeteye ve dergiye fotoğraflarıyla birlikte göndermek istiyorum. Orada da bilinsin, ben bir Japon olarak Japonya ve Türkiye arasında bir köprü olmak istiyorum. Zaten ben oradayken Türkiye Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Bakanlığında çalışmıştım. Benim işim Türkiye'yi tanıtmaktı. Şimdi aynı şekilde burada da Türkiye'yi Japonya'ya tanıtmaya devam etmek istiyorum."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çin'in Hınan eyaletindeki selde ölenlerin sayısı 56'ya yükseldi

2021-07-24 00:46 - Dünya

İstanbul'da 709 düzensiz göçmen muhafaza altına alındı

2021-07-27 18:08 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi geleceğin mucitlerini bilim ve teknolojiyle buluşturuyor

2021-07-22 14:31 - Teknoloji

Hababam'ın 'Kalem Şakir'i' unutulmaz filmi en büyük serveti olarak görüyor

2021-07-26 17:06 - Kültür Sanat

Arhavi'de yaklaşık 450 kişi tahliye edildi

2021-07-23 15:56 - Gündem

TBMM Başkanı Şentop, Azerbaycan'a geldi

2021-07-26 21:21 - Dünya

Beden eğitimi öğretmeni milli hentbolcu ikinci kez yurt dışına transfer oldu

2021-07-22 14:56 - Spor

Azerbaycan askerlerinin Zengezur yüksekliğinde bayrak dikme anı kamerada

2021-07-25 20:19 - Özel Haber

Prof. Dr. İlber Ortaylı tarihçi Halil İnalcık'ı anlattı: Dünyada nadir bulunan profesörlerdendi

2021-07-25 16:25 - Kültür Sanat

Şırnak'ta çekilen 'Nuh'un Gemisi Cudi'de' filmi bugün izleyici ile buluşuyor

2021-07-23 15:08 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Düzce'nin 1830 rakımlı Kardüz Yaylası'na kar yağdı

19:06 - Çevre-Hayat

Munzur Vadisi'nin sevimli sakinleri sincaplar kış hazırlığında

16:12 - Çevre-Hayat

Cezayirli yapışık ikizleri ayıran doktorlar başarılı geçen ameliyatı anlattı

15:52 - Çevre-Hayat

Toroslar'dan sofralara uzanan lezzet "andız pekmezi"

14:27 - Çevre-Hayat

İlkokul öğrencileri gösteride kullandıkları oyuncakları Diyarbakırlı çocuklara gönderdi

14:03 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

MGK Genel Sekreterliği 12 uzman yardımcısı alacak

02:12 - Gündem

Putin, Ukrayna'nın sınırlarını güncel olayların dinamiklerine göre tanıyacaklarını söyledi

01:57 - Dünya

UEFA Konferans Ligi'nde 3. hafta tamamlandı

01:52 - Spor

İç güvenlik alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM İçişleri Komisyonunda kabul edildi

01:47 - Siyaset

UEFA Avrupa Ligi'nde 4. hafta tamamlandı

01:42 - Spor