?>

'Cushing Sendromu'nda erken tanı hayati önem taşıyor

Prof. Dr. Kadıoğlu, Cushing hastalığında ölüm riski olduğunu belirterek, erken tanının bu hastalık için hayati önem taşıdığını söyledi.

Sağlık - 7 yıl önce

İSTANBUL - HATİCE ŞENSES

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji-Metabolizma ve Diyabet Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Pınar Kadıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, stres hormonu olarak bilinen kortizol hormonu seviyesinin vücutta ciddi şekilde yükselerek Cushing sendromuna sebep olduğunu belirtti.

Cushing'de her vakanın ilginç, kendine özgü olduğunu dile getiren Kadıoğlu,"Çünkü hem tanısı hem tedavisi çok zor bir hastalıktır, tuzaklarla doludur. Tedavi süreci oldukça uzun." diye konuştu.

Kadıoğlu, hastalığın pek çok belirtisi olduğunu belirterek, "Hızlı ve orantısız kilo alımı, egzersiz veya diyete rağmen kilo verememe hastalığın belirtileri arasında olabilir. Kilo problemlerinin yanı sıra hastalığın özel bulgularından olan 'Aydede yüzü', yüzde oluşan kızarıklıklar ve bufalo hörgücü denilen yağ kitlesi belirtiler arasındadır. Vücutta oluşan pembe ve mor çatlaklar, oturduğunuz zaman yerinizden kalkamama, bir türlü kontrol altına alınamayan yüksek tansiyon, obezite, diyabet, kemik erimesi gibi hastalıklar Cushing'in belirtileri arasında yer alıyor." ifadelerini kullandı.

Hastalık 30'lu yaş grubundaki kadınlarda daha sık görülüyor

Hastalığa 30'lu yaş grubundaki kadınlarda daha sık rastlandığını vurgulayan Kadıoğlu, şunları kaydetti:

"Cushing nadir rastlanan hastalıklar arasında yer alıyor. Görülme sıklığı ise milyonda 5-6 oranında. Hastalık sadece klasik bulguları aradığında nadir bir hastalık. Ancak kötü kontrollü diyabet, kontrolsüz hipertansiyon veya ilerleyen kemik erimesi hastaları arasında Cushing sendromu aranırsa bulunabilir. Dolayısıyla son yıllarda hastalığa daha sık rastlanmaya başlandı. Tanı ve tedavi süreçlerinde yaşanan zorluklar hastaların en büyük problemleri arasında. Süreç uzun, hastaların desteğe ihtiyacı oluyor."

"Erken teşhisle birlikte ölüm riski azalıyor"

Çeşitli sistemleri olmasına karşın tanı konulmasının zaman aldığını vurgulayan Prof. Dr. Pınar Kadıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cushing hastalığında ölüm riski var. Erken teşhisle birlikte ölüm riski azalıyor. Hastalar kendi yaş gruplarının ortalama ömürlerine yaklaştı. O yüzden diyoruz ki erken tanı bu hastalık için hayati önem taşıyor. Hastalık ne kadar erken tanınırsa hastalar sonuçlarını o kadar az görür."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Emekli ormancı, İsmet İnönü'yü torununa anlattı

2018-04-15 16:02 - Çevre-Hayat

Alkolün azı da zararlı

2018-04-13 17:32 - Sağlık

'Santrich'in tutuklanması ABD'nin planı'

2018-04-11 12:32 - Dünya

Milli Piyango İdaresi'nden 'şans oyunları' açıklaması

2018-04-11 17:32 - Siyaset

Kafatasını çıkarıp tümörü temizlediler

2018-04-15 15:48 - Sağlık

Karadağ yeni cumhurbaşkanını seçiyor

2018-04-15 12:40 - Genel

Mecidiyeköy’de iş hanında yangın paniği

2018-04-09 17:33 - Asayiş

Ankara'da askeri personeli taşıyan servis aracı ile otomobil çarpıştı: 5 yaralı

2018-04-15 12:39 - Genel

Kumar borcunu kapatmak için silahla market soydu

2018-04-10 20:32 - Asayiş

ByLock adını 'Bruce Wayne' koyan sanığa 7 yıl 6 ay hapis

2018-04-10 21:02 - Gündem

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığı "Ankara'nın Etimesgut ilçesinde aşı bulunmadığı" iddiasını yalanladı

00:58 - Sağlık

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı çocuk felcine karşı aşı kampanyasının başlatılacağını duyurdu

19:28 - Sağlık

DSÖ, Gazze'de çocuk felcine karşı aşılama kampanyasının devamının planlandığını açıkladı

16:52 - Sağlık

Başkentte "Doğal Olan Normal Doğum Sempozyumu" düzenlendi

14:58 - Sağlık

Akademisyenler, arı sütünün hormonları dengeleyerek üreme sağlığını desteklediğini belirledi

13:13 - Sağlık

Günün Manşetleri

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya