?>

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, New York'ta '1915 Olayları' paneli düzenledi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca New York'ta düzenlenen panelde, 1915 olaylarının tarihi gerçekleri ve uluslararası hukuk ışığında Türkiye'nin tarihsel tezleri ele alındı

Medya - 2 yıl önce

New York

Türkevi'nde, "Hakikat Çağrısı: 1915 Olaylarının Tarihi Gerçekleri" başlığıyla düzenlenen panele tarihçiler, hukukçular, yazarlar, gazeteciler, güvenlik ve dış politika uzmanları katıldı.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal, İletişim Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Çağatay Özdemir, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar'ın da katıldığı panel, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yüzyıllarca barış içinde yaşayan Ermeni toplumunun konumu, ayrılıkçı hareketler ve 1915 olaylarını anlatan video gösterimiyle başladı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da panele video mesaj gönderdi.

"Anlatının değişmesi gerekiyor"

Konuşmacılardan askeri tarih profesörü Dr. Edward J. Erickson, içeriklerin kimler tarafından üretildiğine çok dikkat etmek gerektiğini söyledi.

Ermeni lobisinin dezenformasyonla belli bir anlatıyı kabul ettirdiğini belirten Erickson, "1915 olayları, bu anlatılardan çok farklı. Türkiye'nin yeni bir yaklaşımla anlatıyı değiştirmesi gerekiyor. Bilinmeyen gerçekleri gün yüzüne çıkarması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Erickson, bu dönemde inşa edilen çalışma kamplarını Ermeni lobisinin "ölüm kampları" gibi gösterdiğini, bu kampların istihdam imkanı sağladığını, hiçbir duvar ya da muhafızın bulunmadığı kamplara insanların çalışmak için istediği gibi girip çıktığını anlattı.

Türkiye'nin bir "bilgi savaşıyla" karşı karşıya olduğuna işaret eden Erickson, "Türkiye'nin bir kampanyaya ihtiyacı var, askeri tarihçiler bu konuda yardımcı olabilir. Uzun vadeli hedeflerin belirlenmesi gerekiyor. Ancak gelecekte yapılacak araştırmalar mevcut literatüre yeni bilgiler katmalı." diye konuştu.

"İki tarafın da hikayesinin dinlenmesi gerekiyor"

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney, bu trajedi hakkında adil bir gerçek inşa edilmek isteniyorsa iki tarafın da hikayesinin dinlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Sadece Ermeni tarafının hikayesine kulak verilmemesi gerektiğinin altını çizen Güney, Türkiye'nin Osmanlı arşivlerini açtığını ve ortak tarih komisyonu kurulmasını önerdiğini ancak Ermeni tarafının bu önerileri kabul etmediğini aktardı.

Güney, "Tek taraftan gelen çarpıtılmış gerçekler, Türk ve Ermeni halkının daha iyi bir ortamda bir araya gelmesini engelliyor." dedi.

Türkiye'de meydana gelen 6 Şubat depremlerinin ardından Ermenistan'ın destek teklifinde bulunduğunu ve 30 yıl sonra sınırın açıldığını anımsatan Güney, "Burada küçük de olsa ilişkileri düzeltmek, normalleştirmek için önemli bir fırsat penceresi var. Bunu kapatmamak gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Gerçeklere dayalı uzlaşı çabaları siyasi gündemler tarafından engelleniyor"

Avukat Günay Evinch, burs alarak 1915 olaylarının tarihi perspektifi hakkında eğitim alma fırsatı olduğunu anlattı.

Ermeni lobisinin ABD'de çok taraflı bir girişim yürüttüğünü, bunlardan birinin kongre kararları olduğunu söyleyen Evinch, propagandalarını "tanımak, tazminat ve toprak" söylemi üzerinden yürüttüklerini aktardı.

Evinch, ABD Başkanı Joe Biden yönetimine kadar başkanların "büyük felaket" ifadesini kullandığını, Biden'ın ise "soykırım" ifadesine yer verdiğini, Osmanlı yetkililerini sorumlu tuttuğunu anımsattı.

ABD mahkemelerinin de Ermeni lobisinin kullandığı diğer bir alan olduğuna dikkati çeken Evinch, "Gerçeklere dayalı uzlaşı çabaları ise siyasi gündemler tarafından engelleniyor." ifadesini kullandı.

"ABD'de Hocali Katliamı ile ilgili tek bir kitap basıldı"

Gazeteci ve yazar Raoul Lowery Contreras, Azerbaycan, Bakü ve Karabağ Savaşı hakkında bir yazı yazdığında saldırıya uğradığını söyledi.

Hocalı Katliamı'nda sadece Ermenilerin değil Rus ordusunun da görev aldığını dile getiren Contreras, "Araştırmalar, gözlerimi çok daha fazlasını görmeme fırsat tanıdı. Küçük bebeklerin sırf Azerbaycanlı olduğu için öldürülmesi beni çok sinirlendiriyor." dedi.

Contreras, Hocalı Katliamı'yla ilgili ABD'de tek bir kitap basıldığını, kendisinin de bunun yazarı olduğunu, bunun üzücü olduğunu ancak küçük adımlarla da olsa duyarlılığın bu şekilde artırılacağını kaydetti.

"Gerçeği araştırmaktan hiçbir zaman vazgeçmemeliyiz"

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu üyesi Prof. Dr. Çağrı Erhan da panele tarihçi kapasitesiyle katıldığını, iki tarafın da arşiv dokümanlarını kullanarak araştırmalarına devam etmesi gerektiğini vurguladı.

"Tarihçiler olarak gerçeği araştırmaktan hiçbir zaman vazgeçmemeliyiz" diyen Erhan, tarihin siyasi bir araç olarak kullanıldığında çarpıtılmış ve yalan belgelerin gündeme geldiğini söyledi.

Ermeni lobisinin Yahudi soykırımıyla 1915 olayları arasında paralellik kurmaya eğilimli olduğunu anımsatan Erhan, bu bağlamda sahte ve yanlış belge, hikayelere başvurulduğunu ifade etti.

Erhan, "Tarihi, yalan yanlış belgelerle tekrar yazmaya çalışmak ve şekillendirmek uluslar arasında hoşgörüsüzlük ve husumete yol açıyor." diye konuştu.

Bu konunun tarihçilere bırakılması gerektiğini ancak ciddi anlamda "siyasileştirildiğini" belirten Erhan, siyasetçilerin de kendi alanlarında faaliyet göstermeye devam etmesi gerektiğine işaret etti.

"Tarih bizim yanımızda"

Kapanış konuşmasını yapan Büyükelçi Önal da konuyu birçok tarafıyla ele alan katılımcılara teşekkürlerini iletti.

Kendisinin de bu konuyla ilgili çalışmalar yürüttüğünü bildiren Önal, "Her alanda, Ermeni iddialarıyla mücadele etmek için çaba sarf etmeye devam etmeliyiz. Araştırma yapma ve kendimizi anlatma konusunda daha fazla adım atmalıyız. Bunu ulusal gücün tüm kesimleriyle birlikte yürütmeliyiz. Tarih bizim yanımızda, utanacağımız hiçbir şey yok." değerlendirmesinde bulundu.

Önal, Ermeni diasporası için 1915 olaylarının "kimliklerinin bir parçası" haline geldiğine dikkati çekerek, "Ermenistan'ın refah içinde yaşayabilmesi için bölgesindeki ülkelerle barış inşa etmesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

Geleceğe odaklanarak ortak geçmişe ilişkin gerçekleri mantık çerçevesinde ele almak gerektiğine işaret eden Önal, "Türkiye'nin ortak tarihi komisyon gibi önerileri oldu. Meseleyi tarihi perspektifiyle ele almamız gerektiğini ve Türkiye'ye hiçbir şeyin dayatılamayacağını belirtmek isterim." dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Konteyner kentin 'Gitarist dedesi' depremzedelere müziğiyle moral oluyor

2023-04-15 13:03 - Magazin

Avrupa Halter Şampiyonası'na madalyalı başlangıç

2023-04-15 20:52 - Spor

Malatya'da depremzede berber ve kuaförler bayram öncesi iş yerlerini açtı

2023-04-16 12:14 - Çevre-Hayat

Çin'in uzay istasyonundaki taykonot ekibi dördüncü uzay yürüyüşünü yaptı

2023-04-16 20:38 - Teknoloji

İçişleri Bakanı Soylu, Rumelililerle buluştu

2023-04-18 20:23 - Siyaset

Gönüllü kadınlar, Hataylı depremzedelere bayramlık hediyeler verdi

2023-04-18 18:37 - Magazin

'23 Nisan'da saat 09.00'dan itibaren TCG Anadolu, Karadeniz’e doğru seyre başlayacak'

2023-04-21 01:33 - Gündem

Dünya Kadınlar Curling Şampiyonası'nda ilk 8'e giren milli curlingciler, olimpiyatlara oda

2023-04-19 13:03 - Spor

Moğolistan'dan gönderilen 40 otağ Adıyaman'daki Ali Dağı Mesire Alanı'na kuruldu

2023-04-16 11:48 - Çevre-Hayat

YSK kararları Resmi Gazete'de

2023-04-15 18:47 - Gündem

İlgili Haberler

İsrail devlet televizyonu KAN: Gazzeli tutuklular çeşitli şiddet ve hakaretlere maruz kalıyor

17:43 - Medya

Sudan Ulusal Televizyonu zorluklara rağmen yeni yerinde yayınını sürdürüyor

12:33 - Medya

OpenAI CEO'su Sam Altman'ı, kız kardeşi 'cinsel istismar'la suçladı

12:07 - Medya

Amazon, Georgia eyaletinde yapay zeka altyapısı için 11 milyar dolar yatırım yapacak

08:27 - Medya

Meta, içerik paylaşımlarındaki 'gerçeklerin kontrolü' uygulamasını sonlandıracağını duyurdu

21:43 - Medya

Günün Manşetleri

Pentagon: Ukrayna için bugüne kadar toplam 126 milyar dolar yardım taahhüdünde bulunuldu

02:27 - Dünya

Barcelona, İspanya Süper Kupası'nda finale yükseldi

00:42 - Spor

ABD'ye göre Sudan'da soykırım var, Gazze'de yok

00:27 - Dünya

İçişleri Bakanlığının 2025 Valiler Buluşması programı sona erdi

00:22 - Gündem

İsrail ordusu, Suriye'de işgal ettiği tampon bölgede Fransız gazeteciyi alıkoydu

00:18 - Dünya