?>

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'de bir kez daha derhal ve kalıcı ateşkesin sağlanması çağrısında bulunuyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Gazze'de bir kez daha derhal ve kalıcı ateşkesin sağlanması çağrısında bulunuyorum" dedi

Siyaset - 5 ay önce

RIO DE JANEIRO

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brezilya'daki G20 Liderler Zirvesi kapsamında "Sosyal Kapsayıcılık ile Açlık ve Yoksullukla Mücadele" oturumunda konuştu.

Her 10 kişiden birinin açlıkla mücadele ettiği dünyada Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 9 yıl önce kabul edilen "2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine" ulaşma yolundaki gayretlerin henüz beklenen neticeleri veremediğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin, dünyanın neresinde bir ihtiyaç sahibi varsa imkanları dahilinde yardıma koşmayı görev bilen bir geleneğin temsilcisi olduğunu hatırlattı.

"Komşusu açken tok yatmamayı" kendisine şiar edinen milletin, 2015'ten bu yana milli gelirinin yaklaşık yüzde 1'ini insani yardımlara ayırarak "dünyanın en hamiyetperver ülkeleri" arasında yer aldığını ifade eden Erdoğan, Brezilya Dönem Başkanlığı'nın "Açlık ve Yoksulluğa Karşı Küresel İttifak" kurma seferberliğini, sadece stratejik bir girişim değil, ahlaki bir sorumluluk olarak da gördüklerini dile getirdi.

Erdoğan, bugün bir yandan bu küresel ittifakı kurarken, diğer yandan da Gazze başta olmak üzere Orta Doğu, Afrika ve Asya'daki çatışmalarda hayatları altüst olan sivillerin kaderleriyle baş başa bırakılmaması gerektiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Özellikle Gazze'de kıtlık riski uluslararası sınıflandırmalara göre 'felaket' düzeyine ulaşmıştır. Gazze nüfusunun yüzde 96'sı, diğer bir ifadeyle 2 milyondan fazla insan sağlıklı gıda ve suya erişemiyor. Artan saldırılar ve yaklaşan kış mevsimiyle, Gazze halkının şartları günden güne kötüleşiyor. Türkiye olarak, bölgeye 86 bin tondan fazla yardımda bulunduk, Lübnan'a yardımlarımız ise 1300 tonu aştı. Gazze'de yaşanan insani felaket karşısında bir kez daha derhal ve kalıcı ateşkesin sağlanması çağrısında bulunuyorum."

"'Sıfır Atık Projesi' küresel düzeyde bir hareket haline geldi"

Sosyal devlet vasfının bir gereği olarak yoksullukla mücadelede ve sosyal güvenlik ağını geliştirmede önemli adımlar attıklarını anımsatan Erdoğan, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışıyla sosyal güvenlik sistemini baştan sona yeniden dönüştürüp, yoksul kesimi büyük ölçüde koruma altına aldıklarını söyledi.

Erdoğan, Türkiye'nin dünyanın en kuşatıcı ve kapsayıcı sosyal güvenlik sistemlerinden birine sahip olduğunu vurgulayarak, "Farklı sosyal destek programlarımızla ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza sahip çıkıyoruz. Hedefimiz, tek bir yoksul insanımızın kalmamasıdır. Bunu sağlayana kadar çalışmalarımızı devam ettireceğiz" dedi.

Ayrıca çeşitli gıda güvenliği girişimlerinde aktif rol oynamayı insani dış politikanın önemli bir unsuru olarak gördüklerini dile getiren Erdoğan, "Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi"nin küresel gıda fiyatlarının hızla artmasını önlediğini, kıtlık riskini azaltmaya katkıda bulunduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2015 G20 Dönem Başkanlığı sırasında geliştirip onaya sundukları "G20 Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Gıda Sistemleri Eylem Planı"nın, birçok hükümete çalışmalarında rehberlik ettiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çevre kirliliğini önlemek ve tasarruf kültürünü yaymak amacıyla başlattığımız 'Sıfır Atık Projesi' ise kısa sürede küresel düzeyde bir hareket haline geldi. 30 Mart günü Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan edildi.

Açlık ve Yoksulluğa Karşı Küresel İttifakı'nı, gıda israfının azaltılmasını ve sıfır atık girişimini öncelikleri arasına dahil etmesi gerektiğine inanıyorum. Sözlerime son verirken, her çocuğun, her gencin ve her yaşlının yeterli ve sağlıklı gıdaya erişebildiği bir dünya için Türkiye'nin işbirliğine her zaman hazır olduğunu vurgulamak istiyorum."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Filistin, Gazze, İsrail... Son dakika haberler...

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Al Sani'yi resmi törenle karşıladı

2024-11-14 14:52 - Siyaset

Toplanan inek sütü miktarı eylülde yıllık bazda yüzde 14,9 arttı

2024-11-14 10:47 - Ekonomi

Edirne Söğütlük Millet Bahçesi'ndeki çalışmalar tamamlanmak üzere

2024-11-13 11:02 - Gündem

Ahmet Kekeç vefatının 4. yılında anılıyor

2024-11-14 12:12 - Medya

620 gram doğan prematüre bebek sağlıkla taburcu edildi

2024-11-16 14:03 - Çevre-Hayat

Ticaret Bakanı Bolat, Bakanlığının bütçe görüşmelerinde soruları cevapladı

2024-11-13 00:28 - Ekonomi

Hırvatistan hükümetinden Bayraktar TB2 alımı için Savunma Bakanlığına onay

2024-11-14 21:38 - Dünya

Malatya'da devrilen tır çekicisinin altında kalan polislerden 1'i şehit oldu, 1'i yaralandı

2024-11-17 23:13 - Asayiş

Boks dünyasının merakla beklediği Mike Tyson-Jake Paul maçı bugün yapılacak

2024-11-16 00:03 - Spor

İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği çift yönlü açıldı

2024-11-18 01:52 - Gündem

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanı Fidan, Cezayir'de Türkiye'nin Oran Başkonsolosluğunun resmi açılışını yaptı

17:52 - Siyaset

TBMM Başkanvekili Bozdağ'dan, Önder'in tedavi gördüğü hastaneye ziyaret

16:53 - Siyaset

TBMM Genel Kurulunda kürsüye zarar veren eski milletvekili Erbay, tazminat ödeyecek

12:23 - Siyaset

Bakan Fidan, Hamas Şura Meclisi Başkanı Derviş ve Siyasi Büro üyeleriyle bir araya geldi

22:27 - Siyaset

Filistin'i Destekleyen Parlamentolar Grubu Toplantısı'nda ortak deklarasyon metni

17:37 - Siyaset

Günün Manşetleri

LaLiga'da Real Madrid evinde Athletic Bilbao'yu son dakika golüyle yendi

00:23 - Spor

İsrail'in asker azlığından Gazze'ye eğitimlerini tamamlamayan askerleri gönderdiği iddia e

00:07 - Dünya

Süper Lig'e yükselen Kocaelispor'da şampiyonluk coşkusu

23:43 - Spor

Altay, sezonun bitimine 2 hafta kala bir alt lige düştü

22:57 - Spor

İsrail Genelkurmay Başkanı'nın, Suriye'ye geleceğe dönük saldırı planlarını onayladığı bildirildi

22:28 - Dünya