?>

Cumhurbaşkanı Erdoğan AB yönetimiyle görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile videokonferans görüşme gerçekleştirdi.

Siyaset - 4 yıl önce

İSTANBUL 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çengelköy'deki Vahdettin Köşkü'nden videokonferans yöntemiyle katıldığı görüşme, 45 dakika sürdü.

Erdoğan'a görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Zafer Çubukçu da eşlik etti.

İkili ilişkiler ve bölgesel konular ele alındı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından üçlü videokonferans görüşmesine ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamaya göre, Türkiye-AB ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik hususların ele alındığı görüşmede, salgınla mücadelede atılacak ortak adımlar ve bölgesel meseleler de değerlendirildi.

Erdoğan, görüşmede, 25-26 Mart'taki AB Zirvesi'nden somut çalışmaların önünü açacak bir netice beklediklerini belirterek, zirveye sunulacak raporun olumlu gündem istikametinde Türkiye-AB ilişkilerinin geleceğine yönelik önerileri objektif ve yapıcı bir bakış açısıyla yansıtacağına inandığını ifade etti.

İş birliğinin ilerletilmesi için tüm mekanizmaların işletilmesi ve üst düzey diyalog süreçlerinin yeniden başlatılması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, 18 Mart Mutabakatı'nın güncellenmesinin olumlu gündem çalışmalarının temeli olduğuna işaret etti.

Vize serbestisi, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve müzakere faslı açılması gibi unsurların yeniden düzenlenmesinin zaruri olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin üzerindeki sığınmacı yükü ve düzensiz göç baskısının giderek arttığına dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Doğu Akdeniz ve Ege'de istikrar ve iş birliğinden yana olan Türkiye'nin bu çerçevede attığı yapıcı adımlara değinerek, Yunanistan'ın ve Kıbrıslı Rumların tüm kışkırtmalarına ve mütecaviz eylemlerine rağmen bu tutumu muhafaza ettiklerini bildirdi.

Çözümün masada bulunması gerektiğine ve bunun yolunun diyalogdan geçtiğine inandıklarını da belirten Erdoğan, Kıbrıs meselesinde başarısızlığı kanıtlanmış modellerin adadaki taraflara dikte edilmesi yerine artık gerçekçi ve yeni seçeneklerin tartışılması gerektiğini söyledi.

Doğu Akdeniz konulu uluslararası konferans teklifini yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Zirvesi'nin "birlik dayanışması" bahanesiyle Rum ve Yunan ikilisi tarafından suistimal edilmesine izin verilmemesi gerektiğini vurguladı.

AB yönetiminden açıklama

Michel ve von der Leyen'in ortak açıklamasında da 25-26 Mart'ta düzenlenecek AB Liderler Zirvesi öncesinde yapılan görüşmede, 10 Aralık 2020'deki AB zirvesinden sonraki durumun değerlendirildiği, ayrıca Doğu Akdeniz’deki durum, Kıbrıs müzakereleri ile Türkiye-AB ilişkilerinde gelinen noktanın ele alındığı belirtildi.

AB tarafının gerginliğin düşürülmesinin devamının önemine ve daha pozitif bir AB-Türkiye gündemi için güven tesisinin güçlendirilmesine işaret ettiği kaydedildi.

Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı Suriyelilerin durumu hakkında görüş alışverişi yapıldığı ifade edilen açıklamada, Libya ve Suriye gibi bölgesel konuların da gündeme geldiği bildirildi.

Görüşmede, Michel ve von der Leyen'in AB Liderler Zirvesi'nden sonra Türkiye'ye olası ziyaretlerinin de konuşulduğu aktarıldı.

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe evinde yenilgi rekoru kırdı

2021-03-15 01:31 - Spor

Aytemiz Alanyaspor'dan bol gollü galibiyet

2021-03-13 21:31 - Spor

Kars'ta kar yağışı nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi

2021-03-16 04:06 - Eğitim

Plastik poşetlerde kullanılacak logo ve sloganlara ilişkin ayrıntılar belli oldu

2021-03-13 18:49 - Gündem

Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda Çanakkale Deniz Zaferi'nin 106. yılı törenleri öncesi son hazırlıklar

2021-03-15 18:16 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan AB yönetimiyle görüştü

2021-03-19 20:40 - Siyaset

İç savaşın 11. yılına girdiği Suriye'de gösteriler düzenlendi

2021-03-16 00:26 - Dünya

Koronavirüs salgınında son 24 saat

2021-03-16 02:15 - Dünya

İç savaşın 11. yılına girdiği Suriye'de gösteriler düzenlendi

2021-03-16 02:16 - Gündem

46. Cesar Sinema Ödülleri sahiplerini buldu

2021-03-13 14:03 - Dünya

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Endonezya ziyareti, ülke basınında geniş yer buldu

18:43 - Siyaset

Bakan Kurum, CHP'li milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla görüştü

15:48 - Siyaset

Bakan Göktaş, OECD Sosyal Politikalar Bakanlar Toplantısı'na katılmak üzere Paris'e gidece

14:18 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Toprak bütünlüğüne haiz bir Filistin Devleti'nin kurulması daha fazla geciktirilemez

10:36 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya'da resmi törenle karşılandı

07:18 - Siyaset

Günün Manşetleri

Erzincan İliç'teki maden ocağında meydana gelen heyelan bir yılı geride bıraktı

19:02 - Gündem

Okulların tatil edildiği İstanbul'da akşam trafik yoğunluğu yüzde 62 olarak ölçüldü

18:57 - Gündem

Kars'ın karlı dağlarında kurt sayısını tespit için iz sürüyorlar

18:53 - Gündem

Türkiye ve Endonezya'dan 64 maddelik ortak beyan

18:48 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Endonezya ziyareti, ülke basınında geniş yer buldu

18:43 - Siyaset