?>

Çömlek kap içinde 790 altın ile 226 gümüş para heyecana yol açtı

Tire’de, tarihi bir handa bulunan define heyecana neden oldu. İlçedeki en önemli Osmanlı dönemi yapılarından tarihi Kutu Hanın restorasyonu sırasında işçilerin toprak çömlek kap içinde duvara gizlenmiş şekilde bulduğu 790 altın ile 226 gümüş para Tire Müzesinde korumaya alı

Kültür Sanat - 9 yıl önce

Bulunan paraların hukuksal durumu kargaşaya yol açtı. Hanın 60’a yakın yasal mirasçısı ile restorasyondan sorumlu Tire Belediyesi defineden pay alabilmek için hukukçularını harekete geçirdi.

İddiaya göre, Vakıflar, İzmir Valiliği ve Tire Belediyesinin ortak yürüttüğü restorasyon çalışmaları sırasında kazı yapan işçiler bir duvara gizlenmiş şekilde topraktan yapılmış çömlek kap buldu. Şantiye alanında bulunan sorumlu amirlerine olayı haber veren işçiler heyecanla çömleğin kapağını açtıklarında bol miktarda altın ve gümüş parayla karşılaştı. Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, İzmir Valisi Mustafa Toprak’ı arayarak bilgi verdi. 9 imzalı tutanakla Müze Müdürlüğüne teslim edilen bin 16 parçadan oluşan definenin yapılan tasnifinin ardından bir kısmının altından basılmış Fransız frangı ile Osmanlı dönemi gümüş para olduğu anlaşıldı. 

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak incelemenin adından definenin maddi tutarının ortaya çıkacağı ancak bulunan paraların antika değerinin maddi değerinin çok üzerinde olduğu öne sürüldü.İlçede büyük yankı uyandıran define, kısa sürede kulaktan kulağa yayılarak, Tirelilerin bir numaralı gündem konusu oldu. Meraklı vatandaşlar, bulunan definenin Tire Müzesinde sergilenmesini istedi. Mevzuat gereği, Hicri takvime göre 1255 yılından önce bulunan definelerde vatandaşlar hak iddia edemiyor. Kaçak define avcılarının harekete geçmesinden endişe eden Tire Kaymakamı Mehmet Demirezer, ilçedeki tarihi yapılarda definecilerin girişebileceği herhangi bir talana karşı gerekli önlemlerin titizlikle alındığını ifade etti.

Söz konusu hanın, gerçekleştirilen protokolle 29 yıllığına Tire Belediyesinin hak sahipliğinde olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, “Hukukçularımız mevzuatı inceliyor. Yönetmelik ne diyorsa o olacak. Eğer bize de hak düşerse elbette hakkımızı alacağız. Benim bildiğim kadarıyla bulunan definelerden son 6 Osmanlı padişahından öncesine ait olanlar tamamen devletin oluyor, diğerlerinden hak talep edilebiliyor. Söz konusu definenin zamanında Rum veya Musevi bir vatandaş tarafından saklandığı kanısındayım. Uzmanların vereceği kararı bekliyoruz” dedi.

dikGAZETE
Haftanın Öne Çıkanları

Acil inişin nedeni belli oldu

2015-11-30 15:48 - Genel

1 metrelik boyuyla profesyonel bilardoculara taş çıkartıyor!

2015-12-02 10:10 - Gündem

Cipiyle seyyar satış yapıyor

2015-12-02 13:02 - Genel

6. sezondan ilk teaser geldi

2015-12-04 14:00 - Magazin

Davutoğlu’nun rüzgar kelimesinin Azericesini kullanması Aliyev’i güldürdü

2015-12-04 12:03 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan otomobile imza attı

2015-12-05 19:04 - Politika

Sıkılınca maçı yarıda kesti

2015-12-02 13:15 - Dünya

11 ayda 170 milyon yolcu uçtu

2015-12-05 14:19 - Genel

Kulp itfaiyesi: 'Olay yerine 22 dakikada ulaştık'

2015-12-02 13:34 - Gündem

Trabzonspor’da oy verme işlemleri sona erdi

2015-12-06 18:58 - Spor

İlgili Haberler

İlkokul öğrencileri 'Nilüfer'in Portakal Çocukları' isimli hikaye kitabı yazdı

10:47 - Kültür Sanat

Yunus Emre Enstitüsü tarafından Meksika'da ilk kez 'Lale Festivali' düzenlendi

10:23 - Kültür Sanat

Devlet Tiyatrolarının 'Dracula: Bir Dehşet Komedisi' oyunu yarın akşam prömiyer yapacak

20:51 - Kültür Sanat

200 yıllık saray halıları, usta ellerde yeniden hayat buluyor

17:17 - Kültür Sanat

Kırtasiye dükkanında kıl testereyle dekoratif ürünler yapıyor

13:43 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor