?>

Çöl tozunun koronavirüs taşıma ihtimali yok

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, "Çöl tozlarının atmosferde uzun süre seyahat etmesi ve bol güneş ışığına maruz kalmasından dolayı koronavirüs taşıma ihtimali yoktur." dedi.

Sağlık - 4 yıl önce

İSTANBUL 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, "Çöl tozlarının atmosferde uzun süre seyahat etmesi ve bol güneş ışığına maruz kalmasından dolayı koronavirüs taşıma ihtimali yoktur." dedi.

Toros, yaptığı açıklamada, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’nun çok büyük çöl sahalarını barındırdığını söyledi.

Atmosferik şartlardan dolayı çöl sahalarında oluşan fırtınaların toz ve küçük kum tanelerini yüzeyden kilometrelerce yukarılara taşıyabildiğini belirten Toros, "Rüzgar aracılığı ile her yıl milyonlarca ton kum ve tozun atmosferde kıtaları ve denizleri aşarak yaptığı yolculuk normal bir olaydır.

Ülkemizin güney bölgeleri daha çok çöl tozları etkisinde kalmaktadır. Çöl tozları bilhassa bahar aylarında daha çok görülmektedir." diye konuştu.

Toros, Türkiye'nin zaman zaman çöl tozu etkisi altına girdiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Atmosferik şartlar ve yukarı seviyelerdeki güneyli akımlar sebebiyle ülkemiz düşük yoğunlukta çöl tozu etkisindedir. Ayrıca Türkiye şu anda yüksek basınç alanı etkisi altında. Türkiye'nin güney bölgelerinden başlayarak çöl tozunun etkisi altına girdi.

Bugün ülke genelinin tamamında düşük yoğunlukta çöl tozu etkisi görülüyor. Atmosferik sayısal model sonuçlarına göre, çöl tozu salı gününden itibaren ülkenin batı bölgelerinde etkisini kaybetmeye başlayacak.

Çöl tozu ülkenin diğer bölgelerde ise hafta boyunca etkili olacak Çöl tozu ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde daha yoğun olacak."

- "Tedirgin olmaya gerek yok"

Toros, kum ve toz kaynağının daha çok yerleşim dışı araziler olduğunu ve uzmanların araştırmasına göre koronavirüsün güneş ışığını pek sevmediğini dile getirdi.

Yüksek basıncın güneşin bol olduğu anlamına geldiğinin altını çizen Toros, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ülkemizdeki insanların çöl tozunun koronavirüsü taşıdığıyla ilgili tedirginlik yaşadığını görüyoruz. Çöl tozları sahradan kalkıp dünyanın farklı yerlerine ulaşıyor. Bu tozlar ülkemize de güneş ışığı altında geliyor. Ayrıca uzmanlar virüsün daha çok insanların yoğun olduğu bölgelerde olduğunu belirtiyor.

Çöl tozu ise insanların yerleşim yerlerinden uzak olan sahralardan, boş arazilerden kalkıp başka yere gidiyor. Çöl tozlarının atmosferde uzun süre seyahat etmesi ve bol güneş ışığına maruz kalmasından dolayı koronavirüs taşıma ihtimali yoktur.

Bu konuda insanların tedirgin olmasına gerek yoktur. Çöl tozları koronavirüsü taşımaz."

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kırım Tatarları, FETÖ’cü yapılanmadan rahatsız! Haber Analiz: Kırım’da Din -Siyaset -Ticaret üçgeninde Rusların açmazı

2020-11-23 20:04 - Özel Haber

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kayıt altına alınma süresi uzatıldı

2020-11-28 17:06 - Gündem

Hatay'da tarım işçilerini taşıyan minibüs devrildi

2020-11-29 21:56 - Gündem

İdlib'de üniversite hastanesi açıldı

2020-11-27 16:24 - Genel

İslam İşbirliği Teşkilatı 'Keşmir' meselesine desteğini yineledi

2020-11-29 15:06 - Dünya

Keçiören'de e-konservatuvar hizmeti başladı

2020-11-29 14:11 - Genel

Red’li olmak isteyenlere “Vodafone Red’le Mücbir Sebepler”e özel indirim

2020-11-28 13:16 - Genel

Çöl tozunun koronavirüs taşıma ihtimali yok

2020-11-30 15:25 - Sağlık

Aşı uygulamasına katılan gönüllüler her aşamada sıkı takipte

2020-11-28 14:21 - Sağlık

Antalya'da arkeolojik kazıda buz fabrikası kalıntıları ortaya çıkarıldı

2020-11-28 16:52 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığı 'Aile Hekimliğine Geçişte Muvafakat İşlemleri' genelgesini revize etti

21:11 - Sağlık

Hakkari'de 43 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

15:43 - Sağlık

İnsanlar haftanın belirli günleri daha mutlu hissediyor

15:42 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı, deprem bölgesine 451 sağlık tesisi daha inşa ediyor

15:02 - Sağlık

Düzenli Omega-3 vitamini almak yaşlanmayı yavaşlatabiliyor

13:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Cumhuriyetçi Senatör Graham'den Trump'a "Gazze'ye asker göndermeme" uyarısı

22:58 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Rubio'dan, Trump'ın Gazze açıklamasına yorum: Bu düşmanca bir hareket

22:53 - Dünya

ABD'de, bazı medya kuruluşlarının hükümet bütçesinden fon aldığı tartışması alevlendi

22:52 - Dünya

PFDK, Abdülkerim Bardakcı'ya ceza vermedi

22:47 - Spor

Fenerbahçe, kupada çeyrek final yolunda avantaj yakaladı

22:43 - Spor