?>

Çok sıcak ve sık banyo egzama yapabilir

Çok sıcak ve sık banyo, cildin ihtiyacı olan yağı eksilterek egzama ve deri hastalıklarını ortaya çıkarabilir.

Sağlık - 9 yıl önce

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Berna Şanlı, doğru ve etkili cilt bakımı için önerilerde bulundu. Prof. Dr. Berna Şanlı, stresli ve yoğun geçen yaşam boyunca kişinin cilt bakımına özen göstermesi gerektiğini belirterek, genç görünmenin mümkün olduğunu söyledi.

"EMEK VERMEDEN GÜZEL CİLDE SAHİP OLUNMAZ"

İnsanların kozmetik ürünler satan mağazalardan aldıkları ürünleri düzenli ve bilinçli bir şekilde kullanmalarının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Şanlı şöyle konuştu:

"Büyük muhtemellıkla cilt bakımınıza yeterince, belki de hiç zaman ayıramıyorsunuz. Kozmetik markete gidip pek çok ürün alıyorsunuz, birkaç gün düzenli devam edip bıkıyor belki de kullanmayı bırakıyorsunuz. Ne yapsak da, 'Az zaman ayırarak sağlıklı bir cilde sahip olsak?' sorusu muhtemelen aklınıza geliyordur. Açıkçası biraz olsun emek vermeden olmuyor. Ama kendinize biraz daha özen göstererek ve sağlıklı yaşam tarzını benimseyerek doğal yaşlanma sürecinizi geciktirebilir, çeşitli cilt problemlerini önleyebilirsiniz" dedi.

SİGARANIN CİLDE ETKİSİ

Prof. Dr. Şanlı, 'Altın' niteliğinde önerileri sıraladı. Sigaranın cilde olan etkisinden söz eden Dr. Şanlı, "Sigara kırışıklıkları ve lekeleri arttıran ciddi bir faktördür. Sigarayla derideki kılcal damarlar daha da incelir, derinin kan dolaşımı azalır. Deri sağlığı için gerekli olan oksijen ve besinler deriye yeterince ulaşamaz. Diğer yandan sigara derideki kollagen ve elastin yapılarına da hasar verir. 

Derinin sıkılığı ve elastikliği zarar görür. Güneş deri yaşlanmasındaki en önemli etkenlerden biridir. Ultraviyole ışınları, derideki hücrelerin DNA'sında doğrudan hasara neden olur. Deri kollageninin yapısını bozar. Bronz deri daha hoş ve sağlıklı gibi görünse de, uzun vadede kırışıklılarınızı, lekelerinizi ve en önemlisi deri kanseri riskinizi önemli oranda arttıracaktır" ifadelerini kaydetti.

"ÇOK UZUN VE SICAK BANYO CİLDE ZARARLI"

Banyonun uzun süreli ve suyun çok sıcak olmasının cildin ihtiyacı olan yağı eksilttiğini belirten Prof. Dr. Şanlı, "Çok uzun, çok sıcak ve çok sık banyo yapmayın. Banyolarınız ılık suyla ve kısa olsun. Yoksa cildinizin ihtiyacı olan yağı alırsınız ve cildiniz daha kuru, dış etkenlere daha hassas hale gelir. Egzama gibi deri hastalıkları çok daha kolay ortaya çıkar. Sert sabunlar yerine yumuşak temizleyiciler tercih edin. Benzer şekilde temizlik amaçlı kolonya ve ıslak mendil kullanmayın. Çünkü tüm bunlar da cildin yağını-nemini azaltır ve egzamaya davetiye çıkarır" dedi.

Tıraş sonrasında erkekler için tavsiyelerde de bulunan Prof. Dr. Şanlı, özellikle erkeklerin tıraş sonrası krem kullanması gerektiğini söyledi. Kılın çıkış yönünde tıraş olunmasına özen gösterilmesini vurgulayan Prof. Dr. Şanlı, "Bir havluyla sürtmeden, tahriş etmeden, hafifçe bastırarak kurulayın. Ardından cilt yapınıza ve deri tipinize uygun bir nemlendirici kullanın" açıklamasında bulundu.

Dengeli ve sağlıklı beslenilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Şanlı cildin de diğer organlar kadar düzenli ve sağlıklı beslenmeye ihtiyacı olduğunu söyledi. Bol su içilmesi yönünde tavsiyede de bulunan Prof. Dr. Şanlı, "Öğünlerinizde yağsız, protein içeren besinleri ve tam tahılları tercih edin. Bol bol taze sebze ve meyve yiyin" dedi.

"BİTKİ DOĞALDIR, ZARARSIZDIR DİYE DÜŞÜNMEYİN"

Öneri üzerine her türlü kremi ve bitkisel ürünü cilde uygulamanın zararları olabileceğine de değinen Prof. Dr. Şanlı, "Öneri üzerine çeşitli bitki ya da kremi cildinize uygulamayın. Bitki doğaldır, o yüzden zararsızdır diye düşünmeyin. Hiç tahmin edemeyeceğiniz şekilde cildinizde leke, kızarıklık, alerji gibi durumlar meydana getirebilir. Bunun nedeni bazen çok bildiğiniz bitkiler bile olabilir. Unutmayın, cilt bakım ürünlerinizi dermatoloğunuzun önerisiyle almanız en doğrusudur" dedi.

Prof. Dr. Şanlı, stresin de cilde zararlı olabileceğini belirterek stresin cildin daha hassas olmasına neden olabileceğini ifade etti.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Murat Boz, Ebru Gündeş’le düet yapacak

2016-02-24 18:05 - Magazin

Savaşta her şeyini kaybetti mesleği kar kaldı

2016-02-27 14:34 - Gündem

Yunus Emre Aşkın Yolculuğu’ndan Türkçe’nin sırları

2016-02-24 14:05 - Magazin

Nusaybin şehidini uğurladı

2016-02-28 16:35 - Asayiş

Diyet yapmadan kilo vermenin 13 yolu

2016-02-28 13:04 - Sağlık

İşte, Galaxy S7 ve S7 Edge'e dair resimler, grafik ve videolarla her şey!

2016-02-25 08:07 - Teknoloji

Temyiz Mahkemesi, Samsung'u Apple karşısında haklı buldu

2016-02-28 09:32 - Teknoloji

Teröre büyük darbe

2016-02-25 10:36 - Asayiş

Elvan: AYM kararına saygı duyuyoruz

2016-02-26 19:34 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Cerattepe yorumu: Bunlar da yavru Gezici

2016-02-27 18:35 - Politika

İlgili Haberler

Kalbindeki 4 santimlik delik kapatılan Mehmetçik sağlığına kavuştu

14:17 - Sağlık

DSÖ'ye göre dünyada 7 gençten 1'i ruh sağlığı sorunu yaşıyor

12:18 - Sağlık

Sağlık Bakanlığına bağlı HPV Bölge Laboratuvarı sayısı 12'ye çıkarılacak

11:37 - Sağlık

Kemik kanseri çocuk, diğer bacağından alınan kemiğin nakliyle sağlığına kavuştu

17:50 - Sağlık

Türk devletleri kalp cerrahisinde işbirliği yapacak

17:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

Cumhuriyetçi Senatör Graham: Trump, göreve başlamadan önce Gazze'de ateşkes sağlansın istiyor

01:12 - Dünya

İç güvenlik alanında düzenlemeler içeren kanun Resmi Gazete'de

01:08 - Gündem

Zelenskiy: NATO üyeliği karşılığında Ukrayna savaşının sıcak aşamasını sona erdirmeye hazırız

00:42 - Dünya

Hamas: Gazze'de 2 milyondan fazla insan açlık ve susuzluktan ölme riskiyle karşı karşıya

23:58 - Dünya

İtalya'da çalışanlar, hükümetin bütçe planını protesto için genel greve gitti

23:47 - Dünya