?>

Çocukları radyasyona karşı uyarmamız şart!

Radyasyon çoğunlukla radyoloji, nükleer tıp gibi medikal alanlarda kullanımı olsa da endüstride de kullanımı oldukça yaygındır. Geçtiğimiz günlerde, Sakarya’da 16 yaşındaki bir çocuk inşaatta bulduğu metal maddeyi evine götürdükten sonra rahatsızlanması üzerine konu yenid

Sağlık - 8 yıl önce

Geçtiğimiz günlerde Sakarya’da inşaatta bulduğu metal maddeyi evine götürdükten sonra rahatsızlanan ve Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları merkezine kaldırılan 16 yaşındaki gencin radyasyon almasından şüphelenilip, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne (AFAD) ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na (TAEK) haber verilmişti.

Bu olayın duyulmasını takiben, Sakarya İli Kızılcıklı Köyü yakınlarında bulunan baraj şantiyesinde endüstriyel radyografi alanında faaliyet gösteren bir firma, TAEK’i arayarak radyografi çalışmaları sırasında cihazın içerisinde bulunan radyoaktif kaynağın düşürüldüğünü ve bulunamadığını bildirdi. Böylelikle yaşananların çevresel bir radyasyon kazası olduğu anlaşıldı. Olay sonrası İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Handan Tanyıldızı, radyasyon kullanımını ve radyasyona maruz kalındığında yapılması gerekenleri anlattı

“Radyasyon sadece tıp alanında değil endüstride de yaygın kullanılıyor” “Radyasyonun çoğunlukla radyoloji, nükleer tıp gibi medikal alanlarda kullanımı olsa da endüstride de kullanımı oldukça yaygındır. Sebze ve meyvelerin içindeki bakteri, virüsleri öldürmek veya inşaat malzemelerinin dayanıklılığını test etmek için radyasyonla ışınlama akla gelen ilk uygulama alanlarındandır” diye konuşan Öğretim Görevlisi Handan Tanyıldızı, “Sakarya’da yaşanan radyasyon kazasında da, altyapı çalışmalarında kullanılan malzemelerin dayanıklılığını test etmek için radyoaktif İridyum-192 radyoizotopu kullanıldı. Mevzu bahsi geçen radyoizotop kurşun koruma zırhı içinde muhafaza edilmektedir. Bu muhafaza sayesinde kaynağa ait ışınların etrafa yayılması kısmen engellenmeye çalışılmıştır. İridyum-192, tarafından salınan gama ışınları o kadar güçlüdür ki; bu kaynağa maruz kalınan her 10 dakikada ortalama 4 röntgen filminden alınacak radyasyon vücuda etki eder. Yüksek doza maruz kaldıktan hemen sonra kan değerlerinde değişiklik, bulantı, kusma, ishal, hızlı kilo kaybı, saç dökülmesi gibi semptomlar görülür. Geç dönemde ise kanserojen etki oluşturur” ifadelerini kullandı.

Radyasyona maruz kaldığımızda ne yapmalıyız? Sözlerine “Kayıtlara geçen 20 Ekim 2016’da Sakarya ve 23 Aralık 2006’da İstanbul örneklerinde yaşadığımız gibi radyasyona maruz kaldığımızda ya da şüphelendiğimizde yapılacak ilk şey en yakın acil kliniğine başvurmaktır” diyerek devam eden Tanyıldızı, “Klinikte verilen bir tüp kan örneğinden tetkik ile radyasyona ne oranda maruz kalındığı belirlenecektir. Maruziyet durumuna bağlı olarak gerekli tedbirler alınacak, hasta kontrol altında tutulacak ya da bağışıklık sistemini güçlendirecek ilaç tedavisi başlatılacaktır. Günlük hayatımızda beklemediğimiz yerlerde maruz kalma tehlikesi yüksek radyasyondan korunmak için iznimiz olmayan yerlerde bulunmamalı ve tanımadığımız cisimlere dokunmamalıyız. Yaşları gereği her şeyi merak eden ve izinsiz mekânlara giren çocuklarımızı da bu konuda uyarmalıyız” şeklinde açıklamalarda bulundu.  

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Panda yavrusu hayvanat bahçesinde ameliyat edildi

2016-11-26 18:27 - Çevre-Hayat

Üzerine çelik kova düşen işçi öldü

2016-11-24 13:27 - Asayiş

Okmeydanı'nda şüpheli paket alarmı

2016-11-23 12:02 - Asayiş

'Çakallarla Dans 4' 25 izleyiciyle buluşacak

2016-11-24 01:22 - Kültür Sanat

Ayvalık pazarına Yunan akını

2016-11-25 15:17 - Ekonomi

Araç sahipleri müjde! Yüzde 20 indirim geliyor...

2016-11-28 16:17 - Ekonomi

Kolombiya'da FARC silah bırakmaya başlıyor

2016-11-25 10:17 - Dünya

CHP'den 'Eskişehir'de provokasyon iddiası'na ilişkin açıklama

2016-11-26 01:17 - Siyaset

Almanya PKK'ya kol kanat geriyor

2016-11-24 14:52 - Dünya

Göl üzerinde sürüş keyfi

2016-11-28 14:07 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Obezite ile mücadele bebeklikten başlıyor

14:58 - Sağlık

Lösemi ve lenfoma hastalarında "CAR-T hücre tedavisi" umut vaat ediyor

11:43 - Sağlık

Dünyanın "kalbi" Türkiye'de attı

15:02 - Sağlık

Sağlıksız beslenme genç yaşta kalp damar hastalığına yol açabiliyor

12:53 - Sağlık

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, üst solunum yolu rahatsızlıklarına karşı uyardı

14:23 - Sağlık

Günün Manşetleri

LaLiga'daki derbide Atletico Madrid ile Real Madrid berabere kaldı

00:37 - Spor

Avusturya'daki genel seçimlerde aşırı sağcı FPÖ ülke tarihinde ilk kez seçimi kazandı

00:12 - Dünya

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, Nazilerin İtalya'daki katliamı için özür diledi

23:37 - Dünya

İsrail basınına göre hükümet, Lübnan'a sınırlı bir kara "operasyonu" düşünüyor

23:22 - Dünya

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da sağanak etkili oldu

23:07 - Gündem