?>

'Çocuklar 2 yaşından önce ekranla temas etmesin'

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Eyüboğlu, 2 yaşından önce ekran maruziyeti çocukların sağlıklı psikososyal gelişimine engel olabildiğini belirtti.

Sağlık - 7 yıl önce

ESKİŞEHİR

Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Eyüboğlu, yazılı açıklamasında, teknolojinin hayatın birçok aşamasında kolaylık sağladığını ve önemli bir kullanım alanına sahip olduğunu belirtti.

Eskiden "ekran" denilince sadece televizyon akla gelirken, şimdilerde "tablet, bilgisayar, akıllı telefon ve notebook" gibi diğer ekran çeşitlerinin evlerde yerini aldığını kaydeden Eyüboğlu, bu cihazların iletişimin yanı sıra eğlence, eğitim ve öğrenim amacıyla da kullanıldığını ifade etti.

Eyüboğlu, hem kullanım alanlarının çok fazla olması hem de artık daha kolay ulaşılabilir olmalarının her evde birden fazla cihazın bulunması sonucunu doğurduğunu, bunun da çocukların erken yaştan itibaren daha fazla ekrana maruz kalmasına yol açtığını belirterek, açıklamasında şunlara yer verdi:

"Çocuk psikiyatrisi kliniklerinde ebeveynler tarafından sıkça sorulan sorular arasında 'Tableti, telefonu çocuğa kaç yaşında verelim?' ve "Ne kadar süre harcasın başında?' yer almaktadır. Tabii ki bu soruların cevabı çocuğun yaşıyla ilişkilidir. Ancak yapılan araştırmaların sonucunda çocukların 2 yaşından önce ekranla temas etmemesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. 2 yaşından önce ekran maruziyeti çocuklarda konuşma gecikmesine, sosyal yetersizliklere, uyku ve dikkat sorunlarına, davranış sorunlarına yol açabilmekte ve çocuğun sağlıklı psikososyal gelişimine engel olabilmektedir. 2 yaşından sonra ise günde 1-2 saati geçmemelidir."

Dijital bakıcı

Önemli hususlardan birinin de "Çocuğun ekranda ne zaman ve nerede vakit geçirdiği" olduğuna işaret eden Eyüboğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Günümüz koşullarında ebeveynlik özellikleri bizim kendi anne babalarımızdan gördüğümüzden farklı hale geldi. İşimize daha çok odaklanıp, yaşam koşullarımızı iyileştirmek için daha çok enerji harcıyoruz. Bu nedenle evde çocuklarımıza harcadığımız vakit ve onlara gösterdiğimiz ilgi azalıyor. Biz eve gelip biraz dinlenmek isterken veya dışarı çıkıp bir yerlerde güzel vakit geçirmek isterken, enerjimizi biraz daha kendimize ayırmak istiyoruz. İlgi bekleyen çocuğumuz ise gözümüzün içine bakıyor. Bu noktada imdada akıllı telefon, tablet yetişiyor. Çünkü çocuk ekranı eline aldığı zaman sorun çıkarmadan, sessizce yerinde oturuyor. Tam bu durumda elektronik medya için 'Dijital bakıcı' tanımlaması yerini bulabilir."

Eyüboğlu, ilk etapta çok masum görünen bu durumun, rutin haline geldikçe çocuğa pek çok zararı olabildiğini, çünkü çocuğun dikkat ve ilgisinin çevreden küçücük bir ekrana yönlendirdiğini vurguladı.

Böylece, ekrana dalıp giden çocuğun ailesiyle etkileşimi, duygusal paylaşımı ve çevre farkındalığının azaldığını anlatan Eyüboğlu, şunları kaydetti:

"Bu durum çocuğun sosyal ilişki sorunları yaşamasına neden olabilir. Ayrıca ekran kullanım süresi arttıkça çocuklarda agresif davranışlar da artmaktadır. Elektronik medya kullanımında çocuğun veya gencin kullanım içeriğini de dikkatle ele almak gerekir. Çünkü sosyal medyada denetim oldukça kısıtlıdır. Bu nedenle sorumluluk ailelere düşmektedir. Çocukları korumak için ilgilendikleri ağların güvenilir olup olmadığını kontrol etmeleri gerekmektedir. Tamamen kontrol etmek oldukça zordur. Bu yüzden çocuk elektronik medyayı kullanmaya başlamadan önce nasıl kullanacağı, nelere dikkat etmesi gerektiği ve kendini nasıl koruyacağı konusunda mutlaka aileleri tarafından bilgilendirilmelidir."

Muhabir: Tarkan Demir

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Dev proje' onların emekleriyle ilerliyor

2018-05-07 19:03 - Genel

"Fener Rum Patrikhanesi, Ukrayna'da mezhepler arası savaş mı başlatacak?"

2018-05-08 09:59 - Özel Haber

'İnsanlığın geleceğini Kudüs belirleyecek'

2018-05-07 17:41 - Gündem

Bal Kaymak filmi 18 Mayıs'ta vizyona girecek

2018-05-03 22:02 - Magazin

Karun Hazineleri yeni müzesinde

2018-05-06 16:02 - Kültür Sanat

Üniversiteli gençler otostopla 28 il gezdi

2018-05-08 19:32 - Çevre-Hayat

Bebekle oynayacağı yaşta amigurumi bebek yapıyor

2018-05-07 17:38 - Magazin

Ai Weiwei sergisi Mardin'de ziyarete açıldı

2018-05-04 03:02 - Magazin

Dünya Fair Play ödülü kürekle geldi

2018-05-05 16:32 - Spor

Güney Afrikalılar Türk el sanatlarını tanıttı

2018-05-07 21:02 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Grip vakalarındaki artış mevsim normallerinde

13:33 - Sağlık

DSÖ'nün dağıtacağı 124 ton tıbbi malzeme Suriye'ye gönderildi

20:17 - Sağlık

Evde Sağlık Birimi ekipleri, Van'da geçen yıl 25 bin hastaya hizmet verdi

18:23 - Sağlık

"Karanlıkta ekrana bakmak miyop olma riskini arttırıyor" uyarısı

11:27 - Sağlık

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Acil sağlık hizmetlerinde yeni bir dönemi başlatıyoruz

22:23 - Sağlık

Günün Manşetleri

Zelenskiy ile görüşen Biden'dan, Ukrayna'ya destek mesajı

00:43 - Dünya

Bodrum'da kontrol ve denetim gemisi "Reis 48" göreve başladı

00:32 - Gündem

Edirne'de Pazarkule Sınır Kapısı'nı Tem Otoyolu'na bağlayan yolda çalışmalar tamamlan

00:27 - Gündem

Meta'nın CEO'su Zuckerberg'den Biden yönetimine sansür suçlaması

00:23 - Dünya

Grönland Başbakanı Egede'den, Trump ile görüşmeye "yeşil ışık"

00:18 - Dünya