?>

Çocuk sağlığı ve gelişimi konusunda veliler bilgilendirildi

Girne Üniversitesi Kampüsü’nde, “Çocuk Sağlığı, Gelişimi, Psikolojisi ve Beslenmesi” adlı seminer düzenlendi.

Sağlık - 9 yıl önce

Seminer, Münevver Bindayı Eğitim Merkezi tarafından Girne Üniversitesi sponsorluğunda düzenlenirken, Pediatrik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Kudret Çağlar, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Erdem Beyoğlu ve Diyetisyen Mehmet Miralay çocuk sağlığı ve gelişimi hakkında velileri bilgilendirdi.

Girne Üniversitesi Kampüsü’nde ve Bindayı Eğitim Merkezi tarafından Pediatrik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Kudret Çağlar, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Erdem Beyoğlu ve Diyetisyen Mehmet Miralay’ın katılımıyla gerçekleşen seminerde, velilere çocuk sağlığı ve gelişimi hakkında önemli bilgiler verildi. Seminere velilerin yanı sıra, Girne Üniversitesi Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Hürmüs Refiker, Girne Üniversitesi öğretim üyeleri ve çalışanları katıldı.

Girne Üniversitesi Kampüsü’nde gerçekleştirilen “Çocuk Sağlığı, Gelişimi, Psikolojisi ve Beslenmesi” seminerine ilgi büyük oldu. Veliler, konuşmacıları dikkatlice dinlerken, seminerin sonunda önemli sorularına da cevaplar aldı. Öte yandan, Girne Üniversitesi’nin kardeş üniversitesi Yakın Doğu Üniversitesi, konuyu yakından takip etti. Yakın Doğu televizyonu semineri baştan sona takip ederken, seminerin başında Bindayı Eğitim Merkezi’nin Müdürü Münevver Bindayı’ya da mikrofonlarını uzatarak, etkinlik hakkında bilgi aldı.

“AMACIMIZ ÇOCUK SAĞLIĞI VE GELİŞİMİ KONUSUNDA VELİLERİ BİLİNÇLENDİRMEK”

Bindayı Eğitim Merkezi’nin Müdürü Münevver Bindayı, yaptığı açıklamada, 2004 yılında eğitim vermeye başladıklarını, okulda hem Türkçe, hem de İngilizce dersler verildiğini söyledi. Münevver Bindayı, “İkincisini gerçekleştirdiğimiz Çocuk Sağlığı, Gelişimi, Psikolojisi ve Beslenmesi seminerinin amacı, velilerin çocuk sağlığında, beslenmesinde ve gelişiminde bilinçlendirilmesidir. Bu amaç ile çıktığımız yolda daha çok veliye ulaşmak ve onları bilinçlendirmek istiyoruz. Bu nedenle seminerlerin bizim için çok ayrı ve özel bir yeri var. Seminerin gerçekleşmesinde katkı veren herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“ÇOCUK HASTALIKLARINDA İLAÇLARA UZAK, DOKTORLARA YAKIN OLUN”

Bindayı Eğitim Merkezi’nin düzenlediği seminerde ilk konuşmacı olarak kürsüye gelen Pediatrik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Kudret Çağlar, çocuk sağlığı ve ilaç kullanımı hakkında konukları bilgilendirdi. Sunum sırasında önemli bilgiler veren Kudret Çağlar, velilere önerilerde de bulundu. “Çocuk hastalıklarında önce doğru teşhisin konulması ve ona göre hareket edilmesi noktasına değinmek istiyorum. Bu konu son derece önemli. Hastaya doğru teşhis konulmadığı zaman, iyileşme yöntemi de doğru olmayacaktır” diyen Doç. Dr. Kudret Çağlar, ailelerin ilaçlara uzak, doktorlara yakın olmalarını tavsiye etti. Anne sütünün önemine dikkat çeken Doç. Dr. Kudret Çağlar, “İlk 4 ayda anne sütü verilmesi gerçekten son derece önemli. Tüm annelerin bu konuya büyük hassasiyet göstermeleri gerekiyor” dedi. Pediatrik Onkoloji Uzmanı Çağlar, ülkemizdeki aşı oranına da dikkat çekerek, ülkemizde herkesin aşı yaptığı bilgisini verdi ve sadece uzmanlardan bu hizmetlerin alınması konusunda velileri uyardı.

“OTİZM, DİKKAT EKSİLİĞİ VE DEPRESYON TEDAVİLERİNDE AİLELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR”

Seminerde ikinci konuşmacı olarak kürsüye gelen Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Erdem Beyoğlu, Otizm, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ve Depresyon hastalıkları hakkında bilgi vererek, bu hastalıkların teşhisi konulduğunda ne yapılması gerektiğini anlattı. Erdem Beyoğlu Otizm hastalığının, beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlık olduğunu belirterek, “Hastalık çok küçük yaşta başlıyor ve tedavisi iyi bir şekilde yürütülmediği takdirde ömür boyu sürebiliyor. Otizm hastalığının tedavisi özel eğitimle verilmektedir; bu süreç de ciddi sabır ve zaman ister” dedi. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu hastalığı konusunda tanının erken ve doğru teşhis edilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Erdem Beyoğlu, “Bu hastalık çocuklarda unutkanlık, davranış bozukluğu ve kurallara uymama etkisi yaratıyor. 

Tedavi dışında ailelerin çocuklara daha çok zaman ayırarak, dikkatlerini arttırmanın yararlı olabileceğini ifade edebilirim” dedi. Konuşmasında son olarak, çocuklarda depresyon hastalığı konusuna değinen Dr. Beyoğlu, depresyon hastalığının özellikle ergenlik döneminde meydana çıktığını kaydetti. “Depresyon hastalığının en önemli tedavisinin huzurlu bir ortamdır. Bu konuda ailelere büyük görev düşüyor. Huzurlu bir aile ortamı tedavi sürecine büyük katkıdır” dedi. Konuşmasının sonunda özellikle teknolojinin günümüzde çocuklara etkisinin büyük olduğunu yineleyen Dr. Erdem Beyoğlu, ailelerin sıkça çocuklarıyla sosyal aktiviteler yapmasını tavsiye etti.

“AŞIRI VE DENGESİZ BESLENME OBEZİTE HASTALIĞINI TETİKLEMEKTEDİR”

Girne Üniversitesi’nde gerçekleşen seminerde son konuşmacı Diyetisyen Mehmet Miralay oldu. Miralay, nasıl beslenilmesi gerektiğini izah etti. Miralay, aşırı ve dengesiz beslenmenin çocukları küçük yaştan obezite hastalığına ittiğini vurguladı. “Çocuklara zararlı yiyecek ve içeceklerin verilmemesi konusunda sizleri bir kez de Diyetisyen olarak ben uyarmak isterim. Meyvenin hayatımızda çok önemli bir yeri var; aileler olarak sizler çocuklarınızın bolca meyve tüketmesini sağlamalısınız” dedi. 2005 ve 2007 yıllarında bu konuda çalışmalar yaptıklarını ifade eden Mehmet Miralay, “ülkemizde bu konuda son yapılan araştırmada, insanlarının büyük bir bölümünün dengesiz beslendiğini gördük. Dengeli beslenme konusunda özellikle ailelerin eğitim alması gerektiğine inanıyorum. Ebeveynlerin en azından çocuklarının yanında kendi beslenmelerine de dikkat etmesi son derece önemlidir” dedi.

Seminerin sonunda, Bindayı Eğitim Merkezi Müdürü Münevver Bindayı tarafından konuşmacılara ve Girne Üniversitesi Genel Sekreteri Yardımcı Doç. Dr. Hürmüs Refiker’e seminer anısına çiçek takdim edildi. Seminerin sonrasında ise, Girne Üniversitesi tarafından 18 Mart tarihinde açılan “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşları” sergisi gezildi. Sergiye konuklar büyük ilgi göstererek, Çanakkale Zaferi hakkında bilgi edindi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

iPhone 6S'te kullanılan parçaları kimler üretiyor!

2016-04-15 07:17 - Teknoloji

Özgecan'ın katilini öldüren kişi belli oldu

2016-04-12 02:17 - Yerel haber-Şirket Haber

Gazetecinin boğazını sıkan başkandan açıklama

2016-04-13 16:52 - Gündem

Gebelikte ilk ve son 3 aya dikkat

2016-04-13 15:28 - Sağlık

Kalorifer kazanı bomba gibi patladı

2016-04-10 21:32 - Asayiş

Galatasaray CAS’a müracaat edecek

2016-04-13 20:43 - Spor

Muhabbet kuşları ve Kara Şahin

2016-04-11 03:57 - Özel Haber

Norveçli çanta hırsızları: "Macera için yaptık"

2016-04-08 18:51 - Asayiş

Merkel’den Erdoğan şiiri açıklaması

2016-04-12 21:17 - Dünya

10 maçta sadece 10 puan

2016-04-10 16:59 - Spor

İlgili Haberler

İşitme kayıplarında genetik tedavi hastalar için umut olmaya başladı

16:54 - Sağlık

DSÖ: 2023'te dünya genelinde tahminen 10,3 milyon kızamık vakası görüldü

13:48 - Sağlık

"Psikiyatri hastası için tıp dışı yardım aramayın" uyarısı

12:53 - Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü: Dünya genelinde 800 milyondan fazla kişi diyabet hastalığıyla yaşıyor

22:12 - Sağlık

İşitme kayıplı bebeklerde "erken tanı ve tedavi" rahatsızlığın önüne geçiyor

16:28 - Sağlık

Günün Manşetleri

Rapora göre, Myanmar ordusu saldırılarında ayrım gözetmeksizin sivilleri hedef alıyor

23:22 - Dünya

Deriner Barajı'nda yılda 1,4 milyar liralık su ürünleri üretimi hedefleniyor

23:07 - Ekonomi

Elon Musk, OpenAI'ya karşı açtığı davaya Microsoft'u da dahil etti

22:37 - Dünya

Avusturya Başbakanı, Rusya’nın yarından itibaren ülkesine doğal gaz tedarikini keseceğini açıkladı

22:32 - Dünya

Lübnan Meclis Başkanı Berri, ABD'nin ateşkes önerisini teslim aldığını söyledi

22:22 - Dünya