?>

Çocuğunuz yüksek sesle TV izliyorsa dikkat!

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tuncay Kodaş, yüksek sesle televizyon izleyen, yakınları tarafından arkasından seslenildiğinde duymayan çocukların mutlaka uzman bir doktor tarafından incelenmesi gerektiği uyarısında bulundu. Çocuklardaki işi

Genel - 9 yıl önce

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tuncay Kodaş, yüksek sesle televizyon izleyen, yakınları tarafından arkasından seslenildiğinde duymayan çocukların mutlaka uzman bir doktor tarafından incelenmesi gerektiği uyarısında bulundu. 

Çocuklardaki işitme kayıplarının birden fazla nedeni olabileceğini belirten Özel Ento Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Kulak Burun Boğaz Uzmanı Tuncay Kodaş, çocuklarda yenidoğan döneminde yapılan işitme testlerinin çok önemli olduğunu vurguladı.

İşitme tarama testlerinin mutlaka erken yaşta yapılması gerektiğini belirten Dr. Kodaş, “Bu test yapıldıktan sonra eğer çocukta işitme kaybıyla ilgili bir şüphemiz varsa Bera Testi yapıyoruz. Bu test ile çocuğun hangi kulağında ne ölçüde işitme kaybı olduğunu görebiliyoruz. İşitme kayıpları doğuştan da olabilir. İki kulakta da doğuştan işitme kaybı varsa, halk arasında biyonik kulak (koklear implant) olarak bilinen ameliyat gerçekleştirilir. Uygun yaşta yapılan bu operasyon ile çocuğun işitmesi sağlanır. Bu tip işitme kaybı olan çocukların ameliyat gününe kadar işitme cihazı kullanması lazım. Çocuğun sesi unutmaması için işitme cihazı mutlaka kullanılmalıdır” dedi.

“TEDAVİ EDİLMEZSE KALICI İŞİTME KAYBI OLUŞUR”

Orta kulakta sıvı birikmesine bağlı olarak işitme kaybı oluşabileceğine de dikkat çeken Kodaş, şunları söyledi:“Bu rahatsızlığın ana nedenlerinden biri burun tıkanıklığıdır. Viral enfeksiyona bağlı rinit, alerji, geniz eti burun tıkanıklığına sebep olabilir. Bu rahatsızlıkta erken tedavi çok önemlidir. Medikal tedavi ile sıvı birikiminin ortadan kaldırmaya çalışırız. Eğer tedavide başarı sağlanamazsa, ameliyat seçeneği gündeme gelir. Ameliyatta kulak zarına küçük bir pencere açıyoruz. Orta kulaktaki sıvıyı boşaltıyoruz. Daha sonra içerideki basıncı dengelemek için bir havalandırma tüpü yerleştiriyoruz. Tüp içeride 6 ay veya 1 yıl kalır. Kulak iyileşince tüpü kendiliğinden atar. Bu ameliyatı yapmadığımız takdirde kalıcı işitme kaybı oluşur.”

BUNLARA DİKKAT

İşitme kaybı olan çocukların televizyonu yüksek sesle dinlediklerini, arkalarından bir yakını seslendiğinde dönüp bakmadıklarını ifade eden Dr. Kodaş, “Bu iki durum işitme kaybı açısından şüphelenilmesi gerektiğini gösterir. Böyle bir durumda mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına gidip muayene olunmalıdır” diye konuştu.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Okyanusta dev bir gemi, dev dalgalar arasında ve...

2015-08-07 04:59 - Özel Haber

Messi ile Ronaldo vücutta yarışıyor

2015-08-08 08:03 - Genel

Ankara'da olay! Galatasaray otobüsü taşlandı

2015-08-08 23:04 - Siyaset

Fransız vatandaşının Erdoğan hayranlığı

2015-08-10 19:38 - Genel

Türk denizciler kurtarılmak için yardım bekliyor

2015-08-07 17:05 - Siyaset

11’ler belli oldu

2015-08-08 22:57 - Genel

Galatasaray'dan, 3 kupa ile kartpostal pozu

2015-08-12 16:35 - Günün Fotoğrafı

Galatasaray Süper Kupa için Ankara'ya uçtu

2015-08-08 02:35 - En Son Yazılar

Çini Fırınları kazısı başladı

2015-08-10 15:05 - Siyaset

Bilal Erdoğan okçuluk festivaline katıldı

2015-08-09 15:39 - Genel

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Gaziantep FK, RAMS Başakşehir'i konuk edecek

23:27 - Spor

Eyüpspor, Süper Lig'in 13. haftasında Çaykur Rizespor'u konuk edecek

23:22 - Spor

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Keçeli'den, Kerkük'teki nüfus hareketliliğine ilişkin açıklama

23:12 - Gündem

Bolu-Yedigöller yolu kar ve buzlanma riski sebebiyle kapatıldı

23:03 - Çevre & Seyahat

ABD'de Adalet Bakanlığı adaylığından çekilen Gaetz, Kongreye dönmeyeceğini açıkladı

22:58 - Dünya