?>

Cizre 'nergis' ile özdeşleşecek

Cizre Belediyesi, Türkiye'deki 7 nergis çeşidinden 4'ünün yetiştiği ilçede bu çiçeğin varlığını korumak için köylerden toplanan nergisle bahçe oluşturdu.

Ekonomi - 6 yıl önce

Şırnak

Şırnak'ın Cizre ilçesinin nergis ile özdeşleşmesi amacıyla, görevlendirme yapılan Cizre Belediyesi çalışma başlattı.

Belediye Başkan Vekili Kaymakam Faik Arıcan yaptığı açıklamada, Cudi Dağı ve çevresinin ülkedeki nergis çeşitliliğinde önemli bir merkez olduğunu söyledi.

Arıcan, arazilerin tarımsal üretime açılması dolayısıyla nergisin doğal yayılım alanının daraldığını, bu nedenle bitkinin belirli alanlarda koruma altına alınmasının kaçınılmaz olduğunu işaret etti.

13 bin nergis ekildi

Nergis çeşitlerinin varlığını korumak ve gelecek nesillere ulaşmasını sağlamak için köylerden toplanan nergis çeşitleriyle Dicle Nehri kıyısındaki alanda bahçe oluşturduklarını kaydeden Arıcan, bahçeye 13 bin nergis ekildiğini aktardı.

Bölgenin değerlerini korumak ve değerlendirmek adına geçen yıl birincisi yapılan Nergis Festivali'nin bugün ikincisini düzenlediklerini vurgulayan Arıcan, belediye bünyesinde Nergis FM radyosunu kurduklarını dile getirdi.

Sabun ve parfüm üretimi hedefleniyor

Proje koordinatörü Ayten Botan da nergisin ilçe için önem taşıdığını işaret ederek, ailelerin bazılarının doğan kızlarına bitkiden esinlenerek ismini verdiğini söyledi.

Botan, bir süre önce belediye olarak nergis çeşitliliğini korumak için GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile ortaklaşa hazırladıkları projeyi uygulamaya geçirdiklerini aktardı.

Bu kapsamda oluşturulan bahçeye 13 bin nergis soğanı ektiklerini belirten Botan, şöyle dedi:

"Projeyle çiçeği istihdama yönelik olarak kesme çiçek hem de soğan türünde satmayı hedefliyoruz. Türkiye'deki 7 nergis çeşidinin 4'ü ilçemizde bulunuyor. Köylerde önder kadın çiftçilerle bunların üretimini gerçekleştirmek istiyoruz. Nergis kokulu sabun ve parfüm üreterek istihdamı alanı oluşturmayı hedefliyoruz."

Vatandaşlardan Hüsnü Mumdar (38) da nergis ile ilgili belediyenin yürüttüğü çalışmalardan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Silopi'den nergis bahçesini görmek için geldiğini ifade eden Emin Ökten, yürütülen çalışma sayesinde nergis çeşitlerinin yok olmaktan kurtarılacağını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

32 ilde FETÖ operasyonu: 50 gözaltı kararı

2019-02-26 12:21 - Genel

Akşener İmamoğlu'nu tanıtım toplantısına katıldı

2019-02-24 21:32 - Siyaset

Bolton’dan Maduro’ya Bob Dylan şarkısıyla tehdit

2019-02-20 13:37 - Dünya

Rasim Ozan Kütahyalı’ya 2 yıl hapis

2019-02-20 14:30 - Medya

"Kayyum atamalarında geç kaldık"

2019-02-24 02:01 - Politika

'Zillet ittifakı gücünü FETÖ ve Kandil'den alıyor'

2019-02-23 21:32 - Siyaset

Otomobiller çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

2019-02-20 02:11 - Asayiş

"Bay Kemal bu açıklamayı yapanlarla nasıl beraber yürüyor?"

2019-02-24 18:48 - Politika

15 Temmuz gazisinin 'dava' isyanı

2019-02-22 19:32 - Gündem

Yerel seçimlerde 17 milletvekili de yarışacak

2019-02-19 23:39 - Siyaset

İlgili Haberler

Fitch: ABD'nin yeni çelik ve alüminyum tarifeleri emtia piyasalarında dalgalanmayı artıracak

22:18 - Ekonomi

Altının ons fiyatı Trump'ın yeni gümrük vergisi tehditleriyle rekor kırdı

20:48 - Ekonomi

Türk fındığı Hindistan'daki etkinlikte tanıtıldı

18:28 - Ekonomi

Rus iş dünyası yaptırım baskısının azalmasını beklemiyor

17:38 - Ekonomi

İngiltere’de enflasyon ocakta 10 ayın en yüksek seviyesine ulaştı

17:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD'de Pentagon'un bütçesinde 5 yılda yüzde 8'lik kesinti yapılması talimatı

01:37 - Dünya

ABD’de, sınır güvenliği personelinin katil zanlısı olan LaSota, kefaletsiz yargılanacak

01:33 - Dünya

Real Madrid ve PSG, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:17 - Spor

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

İsrail basını: 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Medya