?>

Çırakken devlet desteğiyle işveren oldu

Diyarbakır'da kuyumcuda çırak olarak çalışırken hazırladığı projeyle İŞGEM'in faizsiz kredi desteğinden yararlanan Muharrem Mermut, kurduğu atölyede mücevher kutusu tasarlayıp üretmeye başladı.

Çevre-Hayat - 7 yıl önce

DİYARBAKIR - AZİZ ASLAN

Diyarbakır'da kuyumcuda çıraklık yapan Muharrem Mermut, devlet desteğiyle işveren oldu.

Mermut, 11 yıl önce çalıştığı kuyumcuya İstanbul'dan gelen mücevher kutularını üretmek için proje hazırladı.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Dünya Bankası ve Özelleştirme İdaresince desteklenen İş Geliştirme Merkezi'ne (İŞGEM) başvuran Mermut, faizsiz 100 bin lira devlet desteği almaya hak kazandı.

Bu destekle kurduğu atölyede mücevher kutusu tasarlayıp üreten Mermut, zamanla 12 kişiye istihdam sağladı.

Çırakken işveren olmanın mutluluğunu yaşayan Mermut, yaptığı tanıtımla farklı illerden de sipariş almaya başladı.

Bayilik verdiği, İstanbul'un da aralarında bulunduğu 20 şehre mücevher kutusu gönderen Mermut, hikayesiyle örnek oldu.

"Ürettiğim kutuları İstanbul'a satmanın gururunu yaşıyorum"

Mermut, AA muhabirine, çıraklık yaptığı dönemde kendi işini kurmaya karar verdiğini söyledi. Dükkana İstanbul'dan geldiğini öğrendiği mücevher kutularının ilgisini çektiğini belirten Mermut, bunların üretimine yönelik proje hazırladığını anlattı.

Projesinin onaylanmasıyla bir yıl ödemesiz, 3 yıl vadeli 100 bin lira devlet desteği aldığını dile getiren Mermut, kiraladığı 80 metrekarelik dükkanda atölyesini kurup imalata geçtiğini, tek makineyle başladığı işi büyüterek bin metrekare alanda üretime devam ettiğini söyledi.

Mermut, makine sayısını da zamanla dörde çıkardığını belirterek, şöyle devam etti:

"Çocukken başladığım çıraklıkta hep ustalarıma bu kutuların nerede üretildiğini sorardım. Ustalarım da kutuların İstanbul'dan geldiğini söylerdi. Projemi hayata geçirdiğimde bölgede böyle bir üretim olmadığını gördüm. 11 yıllık çalışma neticesinde işimi geliştirdim. Türkiye'de 20 ilde oluşturduğum bayiliği daha çok ile yaymayı düşünüyorum. Şu anda farklı bölgelerdeki illerde kuyumculuk sektöründe çalışanlar kutu ihtiyacını Diyarbakır'dan temin ediyor. Çırakken İstanbul'dan gelen kutuları merak ediyordum. Devletten aldığım destekle ürettiğim kutuları İstanbul'a satmanın gururunu yaşıyorum."

12 kişiye istihdam, kadınlara evde çalışma imkanı

Mermut, atölyesinde 12 kişinin çalıştığını, işe gelme imkanı bulunmayan bazı kadınlara da evinde kutuları paketleme imkanı sağladıklarını anlattı.

Diyarbakır ve bölgenin yatırıma elverişli olduğuna işaret eden Mermut, "Terörün bitmesi ve huzur ortamının sağlanmasıyla birçok yatırımcının benim gibi farklı yatırımlarla bölgede istihdam oluşturmasını umuyorum. Yeni projeler de hazırlıyorum. Yeni yatırımlarla Diyarbakır'ı tanıtmayı hedefliyorum. Buna tüm yatırımcılarımızın katkı sunmasını bekliyorum. Diyarbakır'ın huzuru ve genç nüfusu var. Yeni yatırımlarla Diyarbakır'ı şahlandırmak için hep beraber hareket etmeyi istiyorum." diye konuştu.

Çalışanlarına ilham kaynağı oldu

Mermut'un yanında çalışan Fidan Alat, 8 yıldır yaptığı bu iş sayesinde ailesinin geçimine katkı sağladığını söyledi.

Bölgede böyle işletmelerin sayısının artmasını istediklerini ifade eden Alat, "İmkanlar el verirse benim de projelerim var. İşçiyken işveren olmak isterim." diye konuştu.

Muzaffer Karadeniz de 6 yıldır kutu imalatında çalıştığını, bu tür iş yerlerinin Diyarbakır'a ve istihdama sağladıkları katkı bakımından önemli olduğunu aktardı. Karadeniz, tıpkı Mermut gibi kendi işinin patronu olmak istediğini de belirtti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Samet Aybaba: 'Sivasspor’daki görevimin sonuna geldik'

2018-05-20 06:02 - Spor

Babasını kelepçeli gören minik kız gözyaşlarına boğuldu

2018-05-25 19:02 - Asayiş

Fransa Başbakanı İsrail ziyaretini iptal etti

2018-05-23 21:37 - Dünya

Paraguay'ın Kudüs Büyükelçiliği açıldı

2018-05-21 18:01 - Genel

Azerbaycan'ın kuruluşunu konu alan resim sergisi açıldı

2018-05-24 20:32 - Kültür Sanat

Ombudsman 28 Şubat mağduru kadınlar için devrede

2018-05-22 15:32 - Gündem

UETD'nin adı değişti

2018-05-21 06:02 - Dünya

'Yarasa komandolar' gece atlayışıyla göz doldurdu

2018-05-23 04:19 - Genel

İbrahim Bodur vefatının ikinci yılında anıldı

2018-05-25 14:56 - Ekonomi

Banvit yarı finalde

2018-05-26 02:32 - Spor

İlgili Haberler

Minare şerefesinde dolaşan tilki cep telefonu kamerasına yansıdı

23:28 - Çevre-Hayat

Çevresi karla kaplı Hazar Gölü dronla görüntülendi

19:18 - Çevre-Hayat

Erzurum'da EİT 2025 kapsamında düzenlenen yarışmada atlar kar üstünde yarıştı

19:12 - Çevre-Hayat

Rize'de "17. Çamlıhemşin Kardan Adam Kış Festivali" sona erdi

16:17 - Çevre-Hayat

Erciyes'teki kar sanata dönüşecek

15:27 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İznik’in Fethinin 950. 945. 694. Yılı kutlaması -Ramazan Topraklı yazdı-

07:37 - En Son Yazılar

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya