?>

Çinli Müslüman hattat yüzlerce yılllık sanatı yaşatıyor

Çin’de İslam ile ilk tanışan kent Şian'da Çinli İmam ve Hattat Muhammed Fudayl Ma, yüzlerce yıllık hat sanatını yaşatıyor.

Kültür Sanat - 7 yıl önce

ŞİAN

Çin’de İslam ile ilk tanışan kent Şian'da Çinli İmam ve Hattat Muhammed Fudayl Ma, yüzlerce yıllık hat sanatını yaşatıyor.

Ülkenin Şanşi eyaletinin Şian kentindeki 4 büyük camiden biri Şiaopiyüen Camisi’nde görevli imam Ma, bir yandan camideki görevlerini yerine getirirken, diğer yandan hat sanatı üzerine çalışmalar yapıyor.

Şiaopiyüen Camisi ve 13 asırlık Şian Ulucamisi’nin zamana yenik düşerek kaybolan hat yazılarını da yeniden yazan İmam Ma'nın, görevli olduğu camide hat sanatını kullanarak geliştirdiği tekniklerle yazdığı levhalar görsel şölen sunuyor.

İlk eğitimi babasından aldıktan sonra uzun yıllar kendi gayret ve çabalarıyla uzmanlaşan İmam Ma, zamanla meraklısı azalan bu mesleği canlı tutmaya çalışıyor.

Belirli bir geometrik düzen ve uyum içerisinde yazıya görünüm açısından derinlik ve estetiğin katıldığı hat sanatı, cami, saray, külliye başta olmak üzere birçok yapının duvar, kemer ve tavanlarına ahşap veya beton üzerine Kur’an-ı Kerim’den ayetler, hadisi şerif, bazen de veciz sözler ve şiirlerin işlenme tekniği olarak biliniyor.

Çing Hanedanlığı döneminde Müslümanların hat sanatına ilgisi arttı

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ma, Çin’in Tang Hanedanlığı (618-907) döneminde İslam ile tanışması sürecinde hat sanatına yönelik ilk eserlerin ortaya çıktığını anımsatarak, Çing Hanedanlığı (1644-1911) döneminde ise Müslümanların refahının artmasıyla hat sanatına daha fazla ilgi duyulduğunu ve o dönemde önemli eserlerin ortaya çıktığını söyledi.

İmam Ma, “500-600 yıl öncesinde hat sanatını öğrenenlerin sayılarının az olması nedeniyle o dönemde hat sanatı çalışmaları kısıtlı kaldı. Ancak Çing hanedanlığı ile beraber Müslümanların yaşamlarında giderek refah arttı. Bu dönemde hat sanatına gönül veren Çinli Müslüman hattatlar, Arapça hat ile Çin yazı kültürünü birleştirerek farklı bir tarz oluşturdu." ifadelerini kullandı. Ma, ancak son yıllarda Çin'de bu sanata ilginin azaldığını bu nedenle hattatların sayılarında azalma olduğunu kaydetti.

Kufi hat sanatını Çin hat sanatıyla birleştirdi

“Babam Ma Cünhay, bana Arapça temel hat bilgisini, Arapça grameri, Kur’an-ı Kerim okumayı ve İslam akaidini öğretti. Daha sonra hat kabiliyetimi geliştirmek için bir yandan kendim çalıştım, bir yandan da diğer hattatların yazı üsluplarını araştırdım.” diyen Ma, 1998-1999 yıllarında Mısır’a gittiğini, orada gördüğü Kufi hat eserlerinden çok etkilendiğini belirtti.

İmam Ma, Çin’e döndüğünde Çin hattını Arapça hat sanatı ile birleştirip farklı teknikler geliştirdiğini kaydederek, görevli olduğu camide bu teknikler ile ilgili hat yazılarını kullandığını anlattı.

Hat sanatını öğrenmesinin ardından yazdığı hatların yurt içinde ve dışındaki sergilerde beğeni toplandığını belirten Ma, Şian'daki bazı camilerde zamanla silinen hat süslemelerini de yeniden yazdığını vurguladı.

İmam Ma, "Görevli olduğum Şiaopiyüen Camisi içindeki tüm hat eserlerini kendim yazdım. Bunları yazarken cemaat ibadet ederken dikkatlerinin dağılmaması için Kur’an-ı Kerim’de zikir ve tesbih olarak geçen ifadelerini seçtim." dedi. Ma, farklı renk ve teknikteki hat yazılarıyla caminin duvarlarını donattığını söyledi.

Muhabir: Fuat Kabakçı

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Karneni al İş Bankası'na getir göster, hediyeni al!

2018-06-08 14:32 - Eğitim

Trump’ın ilk yılı 'kanlı' geçti

2018-06-02 11:32 - Dünya

'Segah, dini duyguları ortaya çıkaran bir makam'

2018-06-07 17:02 - Kültür Sanat

'Mahremiyet eğitimi' 3 yaşından itibaren verilmeli'

2018-06-06 15:02 - Çevre-Hayat

General Mobile'ın iki yeni modeli uygun fiyatlarla Vodafone’da

2018-06-07 21:00 - Genel

Bursa’da kumar operasyonu

2018-06-05 03:32 - Asayiş

CANLI: Cumhurbaşkanı Erdoğan Sakarya'da

2018-06-05 18:32 - Gündem

İtalya’da Conte hükümeti dönemi

2018-06-01 21:32 - Dünya

“Vodafone Geleceğin KaraKartalı“nda elemeler tamamlandı

2018-06-04 16:37 - Spor

Rasim Özdenören, Zarifoğlu'nu anlattı: Kendi hayatını şiire katan bir şairdi

2018-06-07 16:02 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Charlie Chaplin'in ünlü 'Şarlo' karakteriyle Kadıköy sokaklarında neşe saçıyor

11:47 - Kültür Sanat

'Karabağ'dan İstanbul'a Halı Sergisi' İstanbul'da açıldı

08:41 - Kültür Sanat

Sağlık çalışanları günlük hayatta karşılaştıkları olayları sahneye taşıdı

14:43 - Kültür Sanat

Roma'nın tarihi Trevi Çeşmesi bakım çalışmalarının ardından yeniden açıldı

22:10 - Kültür Sanat

Suriye'de Esed rejiminin devrilmesinin ardından ilk 'özgür' tiyatro oyunu sergilendi

13:27 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

TFF Başkanı Hacıosmanoğlu, Kulüpler Birliği üyeleriyle bir araya gelecek

15:32 - Spor

Suriye'de rejimi deviren gruplar feshedilerek Savunma Bakanlığı çatısı altında birleştiriliyor

15:22 - Dünya

Kuraklık riski altındaki göller için harekete geçilecek

15:18 - Gündem

MÜSİAD heyeti, Esed rejiminin çökmesinin ardından Suriye'yi ziyaret etti

15:12 - Ekonomi

Çevreyi kirletenlere 2025'te verilecek cezalar belli oldu

15:08 - Gündem