Çinli firma batarya teknolojisi için Türkiye ile görüşüyor

Merkezi Çin'de bulunan teknoloji firması Qingdao Desten Science'ın Yöneticisi Thomas Damitz, batarya teknolojisi için Türkiye ile görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Teknoloji - 7 yıl önce

FRANKFURT - Abdulselam Durdak

Merkezi Çin'de bulunan teknoloji firması Qingdao Desten Science'ın Yöneticisi Thomas Damitz, bir otomobile yerleştirildiğinde bir dakikalık şarjla 100 kilometre menzil sağlayabilen lityum bataryaların ortak bir girişim şeklinde Türkiye’ye taşınması konusunda bakanlık düzeyinde görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Grenadalı bir yatırımcı ile bir Alman mühendisin kurduğu Qingdao Desten Science, elektronik batarya yönetim sistemi, batarya ve şarj istasyonları alanında faaliyet gösteriyor.

Firmanın yöneticisi Thomas Damitz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yerli otomobilde kullanılması muhtemel bataryalar konusunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileriyle Türkiye’de çeşitli görüşmeler yapıldığını söyledi.

Damitz, "Sahip olduğumuz batarya teknolojisini yerli otomobillerde uygulamak üzere, Türkiye'ye ortak bir girişim şeklinde taşınması konusunda bakanlık düzeyinde Türk yetkililer ve önemli Türk şirketleri ile görüşme halindeyiz. Şu anda güçlü bir iletişimimiz var ve Türk hükümetine teknik bilgi veriyoruz." şeklinde konuştu.

Geliştirdikleri lityum bataryaların bir elektrikli otomobile yerleştirilmesi durumunda bir dakikalık şarjla 100 kilometre yol alabileceğini aktaran Damitz, bu teknolojinin sadece elektrikli araçlarda değil, enerji depolamanın yanı sıra akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi tüketici ürünlerinin enerji sistemlerinde de kullanılabileceğini anlattı.

Damitz, elektrikli araçlar için şarj süresinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Elektrikli bir otomobil için en önemli şey, pil kapasitesi değil, şarj zamanıdır. Ancak elektrikli otomobilin şarj süresi fosil yakıtlı bir otomobilin yakıt ikmali kadar hızlı olduğunda, elektrikli otomobil çağını daha iyi benimseyebiliriz." dedi.

"Vatanıma katkıda bulunmak için Türkiye projeyle ilk tanışan ülke olsun istedim

Qingdao Desten Science Türkiye ve Orta Asya Sorumlusu Türkiye ve Orta Asya Sorumlusu Ferhat Aydın da Türkiye’nin yerli otomobil üretme girişimini çok başarılı bir adım olarak gördüğünü ifade ederek, Türkiye'nin, dışa bağımlı olmak yerine artık çok güzel adımlar attığını, bunun çok önemli bir adım olduğunu, Türk milletinin bu girişimin arkasında olacağına inandığını söyledi.

Teknoloji gelişme aşamasında iken Türkiye’de bazı girişimlerde bulunduklarını dile getiren Aydın, "Proje gelişim aşamasındayken vatanıma katkıda bulunmak için Türkiye projeyle ilk tanışan ülke olsun istedim. Bu noktada görüşmeler yaptık ve projeyi Türkiye’ye sunduk." dedi.

"Batarya paketleri, 5 dakikanın altında bir sürede dolabiliyor"

Ferhat Aydın, projenin Türkiye’ye sunulması sürecinde bazı kişilerin gönüllü olarak emek harcadığını belirterek, "Bu projenin Türkiye’ye ulaşması konusunda destek olan, kapıları açan, çok değerli insanlar var. Onlara çok teşekkür ediyorum. Frankfurt’tan iş adamı Sedat Kıymet de çok ciddi emekler verdi. Türkiye’de konuyla ilgili doğru kişilere ulaşmamızı sağladı." ifadelerini kullandı.

Söz konusu teknolojinin dünyada bir "ilk" olduğunu ve şarj süresinin kısa olması nedeniyle tüketiciye büyük avantajlar sağlayacağını kaydeden Aydın, şöyle devam etti:

"Bataryaların uygulandığı aracın testlerini gerçekleştirdik. Bataryalar, prototip bir araca yerleştirilerek seyir testleri de yapılıyor. Şu ana kadar herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Aynı zamanda bataryalarda 3 bini aşkın doldurma-boşaltma yapıldı. Taksi, otobüs veya tırlara uygulanan 200, 500 veya 700 kilovatlık batarya paketleri, 5 dakikanın altında bir sürede dolabiliyor. Bu yeni geliştirilmiş teknolojide soğutma sistemi kullanılmamakla birlikte bataryaların şarj işlemi esnasında batarya ısısı 25-38 derecede seyrediyor."

Aydın, Pingdu-Qingdao'daki yetkili makamların kendilerine verdiği desteğin yüksek kaliteli bir çevre oluşturduğunu belirterek, "Desten Science için bu üstün destek, gelecekteki üst düzey ortak girişimlerin yapılabilmesi için daha da genişletilecek." dedi.

Muhabir: Abdulselam Durdak

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Survivor 2018 All Star Turabi Çamkıran Kimdir? Kaç Yaşında, Aslen Nereli ?

2018-02-10 23:32 - Magazin

Nuray Hafiftaş son yolculuğuna uğurlandı

2018-02-15 21:38 - Magazin

Çukur Dizisi İdris Koçovalı Kimdir? Gerçek Adı Ne?

2018-02-13 21:02 - Magazin

Kadir İnanır'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama

2018-02-12 21:17 - Magazin

Müzikle terapi için 'Nağmede Şifa' albümü

2018-02-15 18:32 - Kültür Sanat

Survivor All Star 2018 1.bölüm fragmanı yayınlandı! Survivor 2018 1. bölüm fragmanı

2018-02-09 19:32 - Magazin

Nuray Hafiftaş, hayata veda etti |Nuray Hafiftaş kimdir? Neden vefat etti

2018-02-14 19:17 - Magazin

Real Madrid PSG canlı izle Az Tv İdman tv ! Real Madrid PSG maçını hangi kanal canlı veriyor?

2018-02-15 01:32 - Spor

Ankara'da uyuşturucu satıcılarına suçüstü

2018-02-13 11:02 - Gündem

Sakarya'da otomobilin çarptığı yaşlı adam canından oldu

2018-02-13 03:02 - Asayiş

İlgili Haberler

ROKETSAN'ın ALKA lazer silahı, dron tehditlerine karşı kalkan oluyor

21:17 - Teknoloji

Dünyada ilk kez bir gergedanın bacağındaki kırık ameliyatla tedavi edildi

18:17 - Teknoloji

TeknOn ile teknolojide bu hafta (13 Eylül-19 Eylül 2024)

18:12 - Teknoloji

TEKNOFEST'in İnsansız Deniz Aracı Yarışması'nın finali Mersin'de başladı

15:43 - Teknoloji

ULAK Haberleşme, "milli 5G ürünleri" ile "UYGAR"ı İGEF'24'te tanıttı

14:33 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Anastasiapolis Antik Kenti'nde yapılacak çalışmalar için acele kamulaştırma kararı

01:02 - Gündem

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, BM oturumunda konuştu

00:37 - Gündem

Şampiyonlar Ligi'nde ilk hafta maçları tamamlandı

00:27 - Dünya

İsrail'in Gazze Şeridi'nde gün boyu devam eden saldırılarında 24 Filistinli hayatını kaybe

00:23 - Dünya

"Altın Konteyner İhracat Ödülleri" sahiplerini buldu

00:02 - Ekonomi