?>

Çin'de kaza yapan yolcu uçağının bilerek düşürüldüğü iddia edildi

Çin'de 21 Mart'ta düşen yolcu uçağının ABD'deki karakutu incelemesindeki bulguların uçağın bilerek düşürüldüğüne işaret ettiği ileri sürüldü.

Dünya - 3 yıl önce

Pekin

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, uçuş verilerinin kaydedildiği karakutunun ABD'deki incelemesine dair bilgi sahibi olan adını vermek istemeyen yetkili, kazaya yol açan dikey dalışın, uçuş kontrol komutlarıyla gerçekleştirildiği sonucuna varıldığını belirtti.

Çin'deki soruşturmayı yürüten yetkililerin bugüne dek mekanik bir arızaya ve uçuş kontrollerindeki bir soruna işaret etmediğine dikkati çeken yetkili, pilotun veya kokpite giren başka birinin bilinçli olarak kazaya yol açtığı ihtimali üzerinde durduklarını kaydetti.

Gazete, yetkilinin, "Uçak kokpitteki birileri ne komut verdiyse onu yaptı." sözlerini aktardı.

China Eastern Havayolları ise gazeteye yaptığı açıklamada, kazaya uçakla bağlantılı bir problemin yol açıp açmadığını saptayabilecek kanıta ulaşılmadığını ve pilotların sağlık koşullarının, ailevi ve mali durumlarının iyi olduğunu yineledi.

Kunming-Guangcou seferini yapan China Eastern Hava Yollarına ait, "Boeing 737-800" tipi, "5735" sefer sayılı yolcu uçağı, 21 Mart'ta Guangşi Cuang Özerk Bölgesi'nin Vucou şehrinin Tıng ilçesi kırsalındaki ormanlık alana düşmüş, kazada uçaktaki 123'ü yolcu, 9'u mürettebat 132 kişi hayatını kaybetmişti.

Uçuş takip verilerine göre uçak 30 bin fit (yaklaşık 9 bin metre) irtifada seyir halindeyken saatte 842 kilometre hızla dikey dalışa geçmiş ve 1,5 dakika içinde yere çakılmıştı. İnternette paylaşılan, uçağın düşüşünü gösterdiği iddia edilen güvenlik kamerası kaydında da uçağın burun üzeri dalışla irtifa kaybettiği görülmüştü.

Uçağın rotası, hızı ve irtifası gibi uçuş verilerinin kayıtlı olduğu karakutu, uçağın üretildiği ABD'ye gönderilmiş, kokpit ses kayıtlarının bulunduğu karakutu ise Çin'de incelemeye alınmıştı.

Çin Sivil Havacılık İdaresi (CAAC), 20 Nisan'da kazaya ilişkin yayımladığı ön inceleme raporunda uçuş kontrol ve seyir takip aygıtlarında hataya rastlanmadığı bildirilmişti.

Havacılık uzmanları, uçağın irtifasındaki ani değişiklik, düşüş hızı ve kaza öncesinde herhangi bir acil durum çağrısı yapılmaması nedeniyle kazanın insan yönlendirmesi sonucu gerçekleşmiş olabileceği ihtimaline işaret etmişti.

Barcelonca-Düsseldorf seferini yapan Germanwings Havayollarına ait "Airbus 320" tipi uçak, 24 Mart 2015'te yardımcı pilotu tarafından Fransız Alpleri'nde bilerek düşürülmüş, kazada 144 yolcu ve 6 mürettebat hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ermenistan'da bazı vatandaşlar: Türkiye ve Azerbaycan bayraklarını niye yakıyoruz ki?!

2022-05-12 20:39 - Özel Haber

Biden: ABD-ASEAN ilişkilerinde yeni bir çağ açıyoruz

2022-05-14 00:24 - Dünya

'En çirkin yüz' için 3 saat çalışıyorlar

2022-05-15 13:09 - Kültür Sanat

Türkiye'de 1154 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 10 kişi hayatını kaybetti

2022-05-15 21:02 - Sağlık

ABD'de, 2021'de en az 100 bin kişi aşırı doz uyuşturucudan öldü

2022-05-11 20:55 - Dünya

TÜSEB, 'geleceğin pandemileri'ne karşı harekete geçti

2022-05-16 11:45 - Sağlık

Çin Donanması, en büyük muhribi Lhasa ile Sarı Deniz'de tatbikat yaptı

2022-05-16 10:07 - Dünya

Ümraniyespor, Süper Lig'e yükselişini kutladı

2022-05-14 22:35 - Spor

Putin'den Avrupa'nın enerji yaptırımlarına 'ekonomik intihar' eleştirisi

2022-05-17 17:02 - Dünya

Yemen: Ateşkesin başladığı 2 Nisan'dan beri Hudeyde Limanı'na 12 petrol tankeri ulaştı

2022-05-12 20:24 - Dünya

İlgili Haberler

Santorini'de uzmanlar ve ordu mensupları sismik hareketliliği inceledi

17:23 - Dünya

Rusya: ABD ile en üst siyasi düzeyde temas konusunda mutabık kalınmadı

17:18 - Dünya

Fransa, AB'den ABD'nin çelik ve alüminyuma ilave vergi adımına karşılık vermesini istedi

17:13 - Dünya

Musk, Radio Free Europe ile Voice of America'nın kapatılmasını istedi

17:07 - Dünya

İspanya, Gazze'ye 12 ton insani yardım gönderdi

16:48 - Dünya

Günün Manşetleri

Marmaris ve Fethiye'de deniz suyu çekildi

17:42 - Gündem

Antalya "2025 Çevre Başkenti" seçildi

17:37 - Gündem

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uçuşlarda azaltma kararı

17:32 - Ekonomi

Dubai'de düzenlenen 2025 Dünya Hükümetler Zirvesi yarın başlıyor

17:28 - Ekonomi

Santorini'de uzmanlar ve ordu mensupları sismik hareketliliği inceledi

17:23 - Dünya