?>

Çin'de aşırı sıcaklar nedeniyle Yangzı Nehri'nde su miktarı 157 yılın en düşük seviyesinde

Çin'de doğu ve kuzey bölgelerini etkisi altına alan aşırı sıcaklar nedeniyle ülkenin en büyük akarsuyu Yangzı Nehri'nde son 157 yılın en düşük su seviyesi ölçüldü.

Dünya - 3 yıl önce

Pekin

Çin'de akarsuların durumunun takip edildiği ve belirli noktalarda düzenli su seviyesi ölçümlerinin yapıldığı istasyonlardan gelen veriler aşırı sıcaklarla artan su sorununa dikkati çekti.

Bilim ve Teknoloji Bakanlığının resmi gazetesi "Bilim ve Teknoloji Günlüğü"nün haberine göre, nehrin orta boylarındaki Hubey eyaletinin merkezi Vuhan şehrinde su seviyesi 17,54 metreye kadar düştü.

Han Nehri'nin Yangzı ile birleştiği Hankou'da yapılan ölçümdeki seviye, son yıllardaki ortalamadan 6 metre düşük çıkarken, ölçümlerin yapılmaya başlandığı 1865'ten bu yana kaydedilen en düşük yaz seviyesi oldu.

Ayrıca Yangzı Nehri'nin suları ile beslenen Çin'in en büyük iki tatlı su gölünün derinliği de 1951'den bu yana ölçülen en düşük seviyelere geriledi.

Ciangşi eyaletindeki Poyang Gölü'de su seviyesi 6 Ağustos'ta 12 metre ölçüldü. Göl bölgesi kurak sezonuna bugüne dek kaydedilen en erken tarihte girdi. Kuraklık sezonu, son yılların ortalamasından yaklaşık 100 gün önce başladı.

Hunan eyaletindeki Dongting Gölü'nde ise 29,88 metre olan yaz su seviyesi ortalaması bu yıl 24,22 metreye indi.

Yangzı'nın su seviyesinin düşmesinde nehir boylardaki düşük yağışın yanı sıra aşırı sıcakların yol açtığı yoğun buharlaşmanın etkili olduğu tahmin ediliyor.

Aşırı sıcaklar nedeniyle diğer nehirler ve su havzaları da kuruyarak çekiliyor. Anhui eyaletinde Huaining Nehri'nin kuruması sonucu komşu sekiz ilçede su sıkıntısı yaşandı. Eyalet statüsünde müstakil yönetime sahip Çongçing şehrinde ise 7 nehir ve su havzasının kuruyarak çekilmesinden, yaklaşık 276 bin kişi etkilendi.

Çin Ulusal Meteoroloji Merkezi, sub-tropikal yüksek basınçtan kaynaklanan sıcak hava dalgası nedeniyle 12 Ağustos'ta bu yılın ilk "kırmızı uyarısını" yayımlamıştı.

"Kırmızı" uyarı, Çin'in 4 dereceli sıcak hava uyarı sisteminde en yüksek seviyeyi temsil ediyor. Uyarılar, yüksekten düşüğe "kırmızı", "turuncu", "sarı" ve "mavi" şeklinde sıralanıyor.

Kaynağını Tibet Platosu'ndan alarak Doğu Çin Denizi'ne dökülen 6 bin 300 kilometrelik Yangzı, Asya'nın en uzun nehri. Çin nüfusunun yaklaşık üçte biri bu nehrin boylarında yaşıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Uluslararası koalisyonların ve terör örgütlerinin yeni mücadele alanı: Sahel bölgesi

2022-08-15 11:28 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Mudurnu'da sel hasara neden oldu

2022-08-15 12:30 - Gündem

Trabzonspor, Danimarka'ya gitti

2022-08-15 14:09 - Spor

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Kıbrıs Rum kesimine PKK tepkisi

2022-08-16 12:59 - Dünya

Bakan Karaismailoğlu, Osmaniye'de hızlı tren projesinin tünel yapım çalışmasını inceledi

2022-08-12 00:22 - Gündem

Savunma Sanayii Başkanlığı 97 sözleşmeli personel alacak

2022-08-15 10:16 - Gündem

Bursa'da çöp evde bulunan çocuk 3 kilo aldı

2022-08-12 16:34 - Gündem

Kayserispor evinde kazandı

2022-08-13 21:34 - Spor

Ukrayna'dan tahıl taşıyan gemilerden biri varış yeri olan İtalya'ya ulaştı

2022-08-13 14:20 - Dünya

Çin'de aşırı sıcaklar nedeniyle Yangzı Nehri'nde su miktarı 157 yılın en düşük seviyesinde

2022-08-16 19:21 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail'in serbest bıraktığı Filistinli esirler, Ramallah'ta coşkuyla karşılandı

08:12 - Dünya

Trump, Çevre Koruma Ajansı'nda iş gücünün azaltılacağını açıkladı

03:53 - Dünya

Kanada'da muhalefet, Trump'ın G7 Zirvesi'nden men edilmesi çağrısı yaptı

03:48 - Dünya

ABD'li çip üreticisi Nvidia'nın geliri yüzde 78 arttı

02:38 - Dünya

Hamas ile İsrail arasındaki krizin çözülmesinin ardından 641 Filistinli esir serbest kaldı

02:33 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye ekonomisinin geçen yıla ilişkin büyüme rakamları yarın açıklanacak

09:53 - Ekonomi

Sanayi ve ticarete ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun Resmi Gazete'de

09:48 - Ekonomi

Avrupa'da rüzgar enerjisi kapasitesi geçen yıl 16,4 gigavat arttı

09:38 - Ekonomi

EBRD Türkiye için 2025 ekonomik büyüme tahminini değiştirmedi, 2026 için yüzde 3,5 büyüme öngördü

09:33 - Ekonomi

Rize Bezi ‘Feretiko’: Hayatımızın birçok noktasında konfor alanımızı yükseltecek bir ürün -Gamze Erol, Rize'ye gitti, gördü, yazdı-

09:29 - En Son Yazılar