?>

Çin Seddi tarihe meydan okuyor

Dünyanın insan eliyle yapılmış en uzun savunma duvarı kabul edilen Çin Seddi, 2 bin yılı aşkın süredir bütün görkemi ve ihtişamıyla tarihe meydan okuyor. - Anadolu Ajansı

Dünya - 8 yıl önce

PEKİN-Fuat Kabakçı

Bohay Körfezi’nden Gobi Çölü’ne dağlar ve vadiler üzerinden kıvrılarak uzanan Çin Seddi, 1957'de turizme kazandırıldı ve1987'de de UNESCO tarafından Dünyanın Kültür Mirasları Llistesi'ne alındı.

Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Çin Seddi, 2 bin yılı aşan geçmişiyle ziyaretçileri adeta tarihte bir yolculuğa çıkartıyor.

Çin denince akla ilk gelen eserlerden Çin Seddi’nin bir ucu, Bohay Körfezi'nden başlıyor. Hıbey eyaletinin Şanhayguen kentinde "Yaşlı Ejderhanın Başı" anlamına gelen Laolongtou bölgesinde denizle birleşiyor.

Çin Seddi, Laolongtou'dan sonra ülkenin başkenti Pekin, Tiencin kenti, Hıbey, Şanşi, Şaanşi, Heylongciang, Gansu, Cilin, Liaoning, Şandong, Hınan, Çinghay eyaletleri, Ningşia Hui Özerk Bölgesi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi, İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nden geçiyor.

Dağları, vadileri, çölleri ve nehirleri aşan Çin Seddi, gökyüzünden bakıldığında bir ejderhayı andırıyor. Çin Seddi’nin turistleri en çok cezbeden kısımları başkent Pekin’de bulunan Badaling, Mutienyü, Cinşanling ve Sımatay bölümlerinden oluşuyor.

Çin Seddi'nin turistlere açık olan başkent Pekin’indeki Badaling kısmı kent merkezine 80 kilometre mesafede bulunuyor. Badaling, kente yakınlığından dolayı turistler tarafından en çok ziyaret edilen bölüm olarak biliniyor. Badaling kısmında ziyaretçiler için teleferik bulunuyor, ayrıca kaydırak diye adlandırılan raylı sistem de mevcut.

Ülkenin Horoz Yılı'na girmesi ve Bahar Bayramı nedeniyle yerli turistlerin adeta uğrak noktası haline gelen Çin Seddi'nde kalabalıktan dolayı yer yer izdiham oluşuyor. Seddin giriş ve çıkış alanlarında turistlerin rahat hareket edebilmesi için patika yollar ve ek geçitlerle hareket güzergahları genişletilmiş durumda.

"Çin Seddi’ne çıkmayan gerçek adam sayılmaz”

Çin Seddi’nin turistlere açık olan kısmında bir tablet mevcut. Tabletin üzerinde "Çin Seddi'ne çıkmayan, gerçek adam sayılmaz” yazılı.

Dünyanın en uzun savunma duvarı sadece tuğladan örülü bir yapı değil, yer yer ahşaptan yer yer taştan yapılmış bölümler de içeriyor. Seddin turizme açık olan kısımlarından heyelan nedeniyle, bazı alanların toprak altında kaldığı gözle görülüyor.

Genellikle duvarın yüksekliğinin 4-6 metre, taban kalınlığının 7 metre ve üst kalınlığının ise 6 metre civarında olduğu ifade ediliyor. Kalın olan yerlerin üzerinde atlar ve arabalar gidebiliyor. Kalın duvarlar boyunca siperlik ve okçu delikleri bulunuyor. 200 metrede bir gözetleme kulesi veya kale ve 9 kilometrede bir fener kulesi bulunuyor.

Çin Seddi sürekli uzuyor

İlk inşa edildiği günden bu yana sürekli uzayan ve tadilatlarla ayakta kalmayı başaran Çin Seddi, kuş bakışıyla, büyük bir ejderhayı anımsatıyor. Çin, 2006-2010 yılları arasında hazırladığı 11'inci 5 yıllık planında dünyanın en uzun duvarının korunması için 500 milyon yüen (yaklaşık 80 milyon ABD doları) ayırdığını açıklamıştı.

Uzunluğu 21 bin kilometreyi aşan seddin, her yıl yapılan araştırma ve kazılarla toprak veya su altında kalan kısımları gün yüzüne çıkarılıyor. Çin’de 2014 yılında Ningşia Hui Özerk Bölgesi’nde seddin 20 metre uzunluğunda, Çin Hanedanlığı (M.Ö.. 221-M.Ö. 206) dönemine ait olduğu düşünülen yeni kalıntıları bulunmuştu.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Görgün: 'Nanotıp kanserle mücadelede en etkili güç olacak'

2017-02-03 14:02 - Sağlık

Antalya’da şüpheli ölüm

2017-02-02 13:32 - Asayiş

Hiçbir avukat FETÖ'yü savunmak istemedi

2017-01-31 14:08 - Gündem

Ronaldinho yeniden Barcelona'da

2017-02-03 01:42 - Spor

Savaşsız yaşayamazlar!..

2017-01-29 13:12 - Gündem

İstinaf mahkemesi, istismar sanığını beraat ettirdi

2017-02-03 22:02 - Gündem

THY uçaklarda Super Bowl'u yayınlayacak

2017-01-31 13:47 - Gündem

Marmara Üniversitesinden ‘Nurşen Mazıcı’ açıklaması

2017-01-31 14:27 - Gündem

'Senin bunları vermemen aramızdaki yoldaşlık hukukuna aykırıdır'

2017-01-30 16:47 - Dünya

Yürüyen Köşk için yeniden UNESCO’ya başvurulacak

2017-01-31 18:47 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

İsrail Başbakanı Netanyahu: Trump yönetimiyle tarihi bir fırsat yakaladık

22:27 - Dünya

Ukrayna, Çin'den barış için "kritik rol" oynamasını bekliyor

21:28 - Dünya

Berlin'de yaklaşık 35 bin kişi aşırı sağa karşı gösteri düzenledi

21:22 - Dünya

Trump yönetimi, kovulan nükleer güvenlik çalışanlarını 1 gün sonra yeniden işe almak istedi

20:12 - Dünya

Filistin Devlet Başkanı Abbas, Filistinlileri zorla yerinden etme planlarını reddettiğini yineledi

20:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor

İsrail Başbakanı Netanyahu: Trump yönetimiyle tarihi bir fırsat yakaladık

22:27 - Dünya

Fenerbahçe, Galatasaray derbisi öncesi hata yapmadı

21:58 - Spor

İsrail’in Gazze katliamındaki gerçek bilançosu -Hasan Enes Karahan, Moskova'dan yazdı-

21:41 - En Son Yazılar

Ukrayna, Çin'den barış için "kritik rol" oynamasını bekliyor

21:28 - Dünya