?>

Çin, Biden-Şi görüşmesinin garanti olmadığının sinyalini veriyor

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Washington'daki temaslarında ABD ve Çin liderlerinin kasım ayında San Francisco şehrinde düzenlenecek Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi'nde görüşmesinin kolay bir süreç olmayacağını bildirdi.

Dünya - 1 yıl önce

Pekin

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Washington'daki temaslarında ABD ve Çin liderlerinin kasım ayında San Francisco şehrinde düzenlenecek Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi'nde görüşmesi için anlayış birliğine vardığını ancak bunun kolay bir süreç olmayacağını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ABD'de Aspen Strateji Grubunun düzenlediği toplantıya katılan Vang, Washington'daki resmi temaslarına dair değerlendirmede bulundu.

Amerikalı yetkililerle görüşmelerinde, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ABD Başkanı Joe Biden arasında APEC Zirvesi'nde muhtemel buluşma konusunda anlaştıkları ancak bunun garanti olmadığına işaret eden Vang, "San Francisco yolu pürüzsüz değil, otonom sürüşe bel bağlayamayız." ifadesini kullandı.

Vang, San Francisco görüşmesinin gerçekleşebilmesi için taraftarın, iki lider arasında geçen yıl Bali'de G20 Zirvesi'nde varılan mutabakata geri dönerek, müdahalecilikten vazgeçmesi ve somut sonuçlar üretecek uzlaşmayı güçlendirmesi gerektiğini vurguladı.

Washington'daki temaslarında iki ülkenin ortak kaygı konularında "derin, yapıcı ve somut stratejik iletişim yürüttüklerini", eşitlik ve karşılıklı saygı temelinde ilişkilerin geliştirilme ve istikrara kavuşturulması mesajını verdiklerini dile getiren Vang, şunları kaydetti:

"Her ne kadar iki ülke arasında hala farklılıklar, ihtilaflar ve çözülmesi gereken sorunlar olsa da taraflar diyaloğu sürdürmenin faydalı ve gerekli olduğuna inanıyor ve ilişkilerin en kısa sürede istikrara kavuşmasını ve iyiye gitmesini umuyor."

Çin Dışişleri Bakanı Vang, 26-28 Ekim'de Washington'ı ziyaretinde Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile görüşmelerinin ardından Başkan Biden tarafından kabul edilmişti.

ABD-Çin ilişkilerinde diyalog arayışları

Vang'ın ziyareti, ABD-Çin ilişkilerinde jeopolitik ve ekonomik rekabetin yarattığı gerilimlerin ardından diyalog arayışlarının arttığı bir dönemde kritik önem taşıyor.

Çin'e ait yüksek irtifa balonunun şubatta ABD hava sahasına girmesinin yol açtığı kriz nedeniyle durma noktasına gelen Washington-Pekin ilişkilerinde, hazirandan bu yana üst düzey temasların yoğunlaştığı gözleniyor.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın balon krizi nedeniyle iptal ettiği Çin ziyaretini haziranda yapmasının adından temmuzda ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve İklim Değişikliği Özel Temsilcisi John Kerry, ağustosta ise Ticaret Bakanı Gina Raimondo ülkeyi ziyaret etmişti.

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Senatör Chuck Schumer başkanlığındaki bir grup senatör de bu ayın başında Çin'i ziyaret etmiş ve Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından kabul edilmişti.

California Valisi Gavin Newsom da geçen hafta Çin'e yaptığı ziyarette, Pekin'de Devlet Başkanı Şi ile görüşme imkanı bulmuştu.

APEC Zirvesi ve Biden-Şi görüşmesi

Şi'nin kasımda ABD'nin San Francisco şehrinde yapılacak APEC Zirvesi'ne katılması ve burada Başkan Joe Biden ile görüşmesi planlanıyor.

Vang'ın ziyaretinde, Şi'nin zirveye katılımı ve Biden ile muhtemel görüşmesinin detaylarının ele alındığı anlaşılıyor.

Biden ve Şi, en son Kasım 2022'de Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenen G20 Zirvesi'nde yüz yüze görüşmüştü. Bu yıl Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki G20 Zirvesi'ne Biden katılırken, Çin lideri katılmamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına tabip, diş tabibi ve eczacı ataması yapılacak

2023-10-25 14:23 - Sağlık

Aksaray'da işçi servisi ile kamyonetin çarpıştığı kazada 2 kişi öldü, 15 kişi yaralandı

2023-10-24 10:28 - Asayiş

100 yıllık Cumhuriyet'in mimarı: Atatürk

2023-10-29 11:38 - Gündem

Adalet Bakanı Tunç: (İsrail'in Gazze'ye saldırıları) Soykırım tanımının tamamı gerçekleşiy

2023-10-24 15:37 - Gündem

Bakan Yerlikaya: Huzurumuzu bozan bütün yapılara karşı amansız mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız

2023-10-26 21:42 - Gündem

Bakan Uraloğlu: 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden 2,5 milyar araç geçti

2023-10-29 11:53 - Ekonomi

Bayern Münihli De Ligt: Galatasaray'a karşı mücadele etmek her zaman zorludur

2023-10-23 21:18 - Spor

Cumhuriyet'in 100'üncü yılına özel mektuplar oğullarına 21 yıl sonra ulaştırıldı

2023-10-27 12:28 - Çevre-Hayat

Çin'in Gansu eyaletinde 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi

2023-10-24 17:37 - Dünya

Türkiye kışa doğal gaz depoları "tam dolu" girecek

2023-10-26 11:17 - Ekonomi

İlgili Haberler

Fas'ta bir yılda 120 ölümün ardından 'kızamıkla mücadele planı'

00:03 - Dünya

İspanya Kralı 6. Felipe'den, Beyaz Saray'ın internet sitesinden İspanyolcayı kaldıran Trump’a tepki

23:27 - Dünya

Gazze'de şiddetli rüzgar ve yağış nedeniyle yüz binlerce Filistinli zor durumda

23:17 - Dünya

Trump, hava trafik kontrolü için yeni bilgisayarlı sistemler tasarlayacaklarını söyledi

23:12 - Dünya

Pentagon, Guantanamo Üssü'ne taşınan düzensiz göçmenlerin görüntülerini paylaştı

23:08 - Dünya

Günün Manşetleri

TFF, güncellenen Futbol Okulları Talimatı ile ilgili detayları açıkladı

00:56 - Spor

PFDK'den 8 Süper Lig kulübüne para cezası

00:24 - Spor

Fas'ta bir yılda 120 ölümün ardından 'kızamıkla mücadele planı'

00:03 - Dünya

Strateji ve Bütçe Başkanlığının raporu ile deprem bölgesine yatırımların tutarları belirlendi

00:01 - Ekonomi

IMF: ABD'nin dış yardım kesintisinin etkilerinin ölçülmesi için erken

23:38 - Ekonomi