?>

CIA Soğuk Savaş döneminde hayvanları gizli görevler için eğitmiş

Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) Soğuk Savaş döneminde kuşlar, yunuslar, kediler ve köpekleri gizli görevler için eğittiği bildirildi.

Dünya - 5 yıl önce

Ankara

BBC'nin, CIA'in gizliliğini kaldırdığı belgelere dayandırdığı haberinde, teşkilatın, Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği içindeki hassas sahaların fotoğraflarını çekmek için güvercinleri kullandığı belirtildi.

Hayvanların teşkilat için eşsiz görevleri yerine getirebileceğine inanan CIA'in, 1970'lerde Tacana kod adıyla anılan operasyonda küçük kameralar yerleştirilen güvercinlerden faydalandığı, bir defasında da Avrupa'da pencere kenarına bir karga tarafından dinleme cihazı konulduğu, ancak hedeften ses kaydı alınamadığı kaydedildi.

CIA'in, Sovyetler Birliği'nin kimyasal silah deneyip denemediğini tespit etmek için göçmen kuşlara sensörler yerleştirmeyi gözden geçirdiği, ayrıca Acoustic Kitty operasyonunda kedinin içine dinleme cihazı yerleştirildiği ifade edildi.

Teşkilatın 1960'ların sonunda su altı operasyonları için yunuslardan faydalanmaya çalıştığı, yunusların Sovyet nükleer denizaltılarının sesini duymak, biyolojik ve radyoaktif silah kalıntılarını tespit etmek için sensörler taşıyıp taşıyamayacağını test ettiği bildirildi.

"Yunuslar hareket halindeki gemilere paket yerleştirip alabilir mi" diye inceleme yapıldığı, "köpekleri uzaktan yönlendirmek için beyinlerinin elektrikle uyarıldığı" bazı testlerin yapılmış olduğu ancak bu denemelerin ayrıntılarının hala gizliliğini koruduğu belirtildi.

CIA'in 1967 yılına kadar yunuslar için Oxygas, kuşlar için Axiolite ve kedilerle köpekler için de Kechel programlarına 600 bin dolardan fazla harcama yaptığına işaret edildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Hayalet ağ'da hayat veren dokunuş

2019-09-12 15:32 - Çevre-Hayat

Şenol Güneş: Hem güzel bir oyun hem de gol atmayı bekliyoruz

2019-09-10 01:18 - Spor

'Evlatları için mücadele eden annelerin arkasındayız'

2019-09-11 17:12 - Siyaset

A Milli Erkek Basketbol Takımı umutlarını son maça taşıdı

2019-09-07 20:47 - Spor

Formula 1'de Leclerc'ten üst üste 2. zafer

2019-09-09 01:44 - Spor

Yemek borusundaki metallerden kurtuldu

2019-09-12 16:12 - Çevre-Hayat

Baymak'tan yeni pazarlarla gelen "ihracat rekoru"

2019-09-11 14:51 - Ekonomi

Dünyaca ünlü futbolcular boşta kaldı

2019-09-12 15:02 - Spor

'12 Eylül'de kazandıklarını düşünseler de kaybetmişlerdir'

2019-09-12 15:37 - Siyaset

Uzun süreli ağız gargarası kullanımı mantara sebep oluyor

2019-09-14 15:47 - Sağlık

İlgili Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, USAID'in ulusal çıkarlara hizmet etmediğini söyledi

22:22 - Dünya

BM: İsrail'in zorla yerinden ettiği 565 binden fazla Filistinli Gazze'nin kuzeyine döndü

22:17 - Dünya

Almanya Başbakanı Scholz: Avrupa ve Almanya için çelik büyük önem taşıyor

20:28 - Dünya

Amerikalı oyuncu Shawn, Hitlerin Yahudilere yaptıklarının benzerini İsrail'in uyguladığını söyl

20:23 - Dünya

Trump'ın Sağlık Bakanı adayı Kennedy, Senato'daki panelde onay almak için ilerleme kaydett

20:17 - Dünya

Günün Manşetleri

Ege Denizi'nde son 24 saatte 313 deprem meydana geldi

22:28 - Gündem

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, USAID'in ulusal çıkarlara hizmet etmediğini söyledi

22:22 - Dünya

BM: İsrail'in zorla yerinden ettiği 565 binden fazla Filistinli Gazze'nin kuzeyine döndü

22:17 - Dünya

Türk askerinin Aden Körfezi'ndeki görev süresi bir yıl daha uzatıldı

21:38 - Siyaset

Türkiye'nin sembol yapıları 4 Şubat Kanser Günü'nde ışıklandırıldı

21:27 - Gündem