ANKARA
CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, yazılı açıklamasında, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı eleştirdi.
Tasarıyla ilgili komisyon görüşmelerinde, muhalefetin haklı eleştirileriyle bazı düzeltmeler yapıldığını ancak başta zeytinliklerle ilgili düzenleme olmak üzere pek çok konuda da önerilere kulak tıkandığını savunan Budak, imalat sanayisinin temel sorununun arazi olmadığını belirtti.
Budak, aynı konunun sürekli TBMM’nin gündemine getirildiğine öne sürerek, "Tüm muhalefet itiraz ediyor, partili, partisiz halkımız karşı çıkıyor. Hani milli irade her şeyin üstündeydi. Sanayiye verilecek küçük destekler, zeytinliklerin talanı için kılıf olarak kullanılmamalı." değerlendirmesini yaptı.
İmalat sanayinin temel sorununun yüksek katma değerli üretim konusunda bir sıçramanın gerçekleştirilememesi olduğuna vurgu yapan Budak, İSO 500 listesinin de bu durumu kanıtladığını ileri sürdü.
Budak, şunları kaydetti:
"İmalat sanayinde yüksek teknoloji yoğunluklu sanayilerin payı sadece yüzde 3,7'dir. Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarında o kadar teşvik ve desteğe rağmen Ar-Ge harcamaları yüzde 16,3 düzeyinde gerilemiştir. Böyle bir tabloda nasıl teknolojik gelişme sağlanacak? Demek ki teşvik sisteminde de bir sıkıntı var. 15 yıllık AKP iktidarı döneminde bu konuda bir dönüşüm sağlanamadı. Üretim reformu diye getirilen tasarıda da orta gelir tuzağını aşmayı sağlayacak, yüksek katma değerli üretim alanında gerçekten sıçrama yaptıracak bir unsur yoktur. Günü kurtarmaya dönük bir takım iyileştirmelerle sanayinin yapısal sorunları çözülemez. Yüksek katma değerli üretim, zeytinliklerle değil Ar-Ge ile özgür akılla, yaratıcılıkla olur, hukukla, demokrasiyle olur."Muhabir: Barış Gündoğan
dikGAZETE.com