?>

Cezayir ve Fransa liderleri, ikili ilişkilerde yeni sayfa açmakta anlaştı

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecit Tebbun ile Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron, yaklaşık bir yıldır artan gerginliğin ardından saygı ve çıkar dengesi ışığında ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açma konusunda anlaştı.

Dünya - 3 yıl önce

Algeria

Cumhurbaşkanı Tebbun, resmi temaslarda bulunmak üzere başkent Cezayir'e gelen Cumhurbaşkanı Macron ile Muradiye Sarayı'nda görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmada Tebbun, Macron ile ikili iş birliği konusunda birçok noktayı ele aldığını belirterek, ilişkileri, iki ülke arasında saygı ve çıkar dengesi ışığında geliştirmenin yollarını görüştüğünü ifade etti.

Tebbun, Fransa Cumhurbaşkanı ile iki ülke arasındaki ilişkilerin özgünlüğünü ve derinliğini yansıtan her zamanki açık sözlülükle "yapıcı görüşmeler" yaptığını belirtti.

Macron ise ziyaretinin ana hedeflerinden birinin ikili ilişkilerin geleceğine odaklanma olduğunu vurguladı.

İki tarafın da ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açma konusunda anlaştığını belirten Macron, "Karmaşık ve acı dolu bir ortak tarihimiz var. Bu durum geleceğe bakmamızı engelledi. (İki ülkeden) Ortak tarihçilerin yer alacağı sömürge dönemi arşivleri üzerinde çalışacak ortak bir komite kurulmasına karar verdik." ifadelerini kullandı.

Hayatlar ve aynı zamanda tarihleriyle ilgili olduğundan dolayı geçmişten kurtulmanın imkansız olduğunu dile getiren Macron, "Ancak kendimiz ve gençlerimiz için geleceğe bakmak da bizim sorumluluğumuzdur." dedi.

Cezayir ile Fransa arasındaki gergin ilişkiler

Macron'un Tebbun'un daveti üzerine gerçekleşen Cezayir ziyareti, iki ülke arasındaki tarihsel sorunların çözümü başta olmak üzere son dönemde yaşanan çalkantılı ilişkilerin rayına girmesi için bir fırsat olarak görülüyor.

Cezayir'deki Fransız sömürgeciliğine bağlı çözülmeyen sorunların yanı sıra yakın zamanda Fransa'nın Cezayirlilere sağladığı vize kotasını kısıtlaması ile Cumhurbaşkanı Macron'un "sömürge dönemi öncesi bir Cezayir ulusunun varlığından şüphe duyduğuna" ilişkin söylemleri, iki ülke arasında uzun yıllardır devam eden gerginliği daha da artırdı.

Çözüm bekleyen tarihi sorunlar

Cezayir ile Fransa, yıllardır Fransız yetkililerin vermeyi reddettiği Cezayir arşivi ve Paris'teki İnsan Müzesi'nde bulunan halk devrimi liderlerinin kafataslarının iadesi başta olmak üzere olağanüstü 4 tarihi dosyayı müzakere ediyor.

Cezayir makamlarına göre, üçüncü dosya Fransa'nın 1960 ve 1966 yılları arasında Cezayir çölünde gerçekleştirdiği nükleer denemelerin kurbanları için tazminat, dördüncü dosya ise Bağımsızlık Savaşı (1954-1962) sırasında kaybolan 2 bin 200 kişinin akıbetinin açıklığa kavuşturulmasıyla ilgili.

Fransa, sömürgeciliğe karşı halk direnişinin sembol isimlerinden bazılarının kafataslarının 2020'de teslim edilmesi dışında Cezayir'in hiçbir talebine yanıt vermedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul Havalimanı ağustosta dünyanın en yoğun 5. havalimanı oldu

2022-08-22 17:59 - Çevre & Seyahat

Rusya'da siyaset uzmanı Dugin’in kızının ölümüyle ilgili soruşturma başlatıldı

2022-08-21 11:06 - Dünya

CHP'li Tanju Özcan'ın durumu 26 Eylül'de Yüksek Disiplin Kurulunda görüşülecek

2022-08-22 17:35 - Siyaset

'Ukrayna'nın toprak bütünlüğü küresel güvenlik ve istikrar bakımından kritik öneme sahipti

2022-08-23 17:14 - Gündem

'Oyun olarak kazanabileceğimiz müsabakada berabere kalarak elendik'

2022-08-25 01:28 - Spor

Cezayir’de orman yangınlarıyla ilgili 13 kişi gözaltına alındı

2022-08-22 16:07 - Dünya

Pakistan'da eski Başbakan Han, tehdit suçlamalarıyla ilgili mahkemeye çağrıldı

2022-08-23 15:59 - Dünya

Gazze Şeridi'nde artan sıcaklar yoksul halkın sıkıntılarını ikiye katlıyor

2022-08-25 14:12 - Dünya

Süper Lig kupasını Ankara'ya getirmek istiyorlar

2022-08-21 12:45 - Spor

Putin: Yaratılan sorunlara rağmen petrol ve gaz gelirlerimiz artıyor

2022-08-25 14:34 - Dünya

İlgili Haberler

ABD, 2025 için petrol fiyatı tahminini aşağı yönlü revize etti

09:56 - Dünya

ABD, Suriye’nin kuzeydoğusunun entegrasyonunu öngören anlaşmayı memnuniyetle karşıladı

09:35 - Dünya

BM Genel Sekreteri Guterres, Suriye'deki olayların faillerinden hesap sorulması gerektiğini söyledi

08:14 - Dünya

ABD'de USAID çalışanlarına kurum içi belgeleri imha etme talimatı verildiği iddia edildi

06:58 - Dünya

ABD Eğitim Bakanlığı, 1300 çalışanının işine son vermeyi planlıyor

03:17 - Dünya

Günün Manşetleri

Fenerbahçe, Avrupa'da tur arıyor

10:00 - Spor

Bakan Bayraktar, ABD'de enerjide işbirliği görüşmeleri gerçekleştirdi

09:56 - Siyaset

ABD, 2025 için petrol fiyatı tahminini aşağı yönlü revize etti

09:56 - Dünya

ABD, Suriye’nin kuzeydoğusunun entegrasyonunu öngören anlaşmayı memnuniyetle karşıladı

09:35 - Dünya

TCMB'den 'Sağlık Uygulaması Tebliği Tarife Değişikliğinin TÜFE’ye Yansımaları' analizi

09:35 - Ekonomi