?>

Cezayir'de Türkiye Cumhuriyeti'nin 101. yılı münasebetiyle resepsiyon düzenlendi

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 101. yılı, Cezayir'de düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Dünya - 5 ay önce

İstanbul

Türkiye'nin Cezayir Büyükelçisi Muhammet Mücahit Küçükyılmaz’ın ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe, Cezayir Ulaştırma Bakanı Muhammed Habib Zahana onur konuğu olarak katıldı.

Ülkedeki kordiplomatikten, yerel şahsiyetlerden ve Türk vatandaşlarından müteşekkil yaklaşık 500 kişinin katıldığı resepsiyon, İstiklal Marşı'nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video mesajıyla devam etti.

Büyükelçi Küçükyılmaz, etkinlikteki konuşmasında, 101 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde kurulan Cumhuriyetin Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin en büyük zaferi olduğunu söyledi.

Cezayir’in Türkiye’ye benzer şekilde sömürgeciliğe karşı verdiği mücadelede ağır bedeller ödemeyi göze almış ve sonunda başarılı olmuş öncü ülkeler arasında yer aldığının altını çizen Küçükyılmaz, bu durumun Cezayir ile Türkiye’yi benzer bir kaderde birleştirdiğini kaydetti.

Küçükyılmaz, Cezayir ile Türkiye’nin işbirliğinin ve kardeşliğinin özellikle Filistin meselesinde kendisini gösterdiğini, hiçbir ahlaki sınırı bulunmayan İsrail’in, artık "kendini koruma hakkını" değil, "çocukları öldürme hakkını" kullanmakta olduğunu ve ne yazık ki bazı dost ülkelerin buna izin verdiğini ifade etti.

İsrail’in yaptığı katliam karşısında dünyanın duyarsız kaldığını vurgulayan Küçükyılmaz, "Katledilen 43 bin kadın, çocuk, sivil Filistinli değil de, İsrailli olsaydı, -ki bunu da asla istemeyiz- dünya yine sessiz mi kalacaktı?" sorusunu yöneltti.

Büyükelçi Küçükyılmaz, Türkiye ile Cezayir’in ticaret hacminin 2023 yılı itibariyle 6,3 milyar doları aştığını, Cezayir’de 6 milyar doları geçen Türk yatırımlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun tarafından konulan 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için teşvik oluşturduğunu, halihazırda 1600 civarında Türk firmasının Cezayir’de faaliyet gösterdiğini ifade etti.

Büyükelçi Küçükyılmaz konuşmasının arasında, İletişim Başkanlığının Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkıyla ilgili yayımladığı "2040 Yılında Gazze Anılıyor" konulu videoyu paylaştı.

Türkiye'den gelen ney, ebru ve hat sanatçılarının büyük beğeni toplayan performanslarının yanı sıra "Cezayirli Teslim" adlı müzik grubu da Cezayir ve Türkiye millî marşlarını çalarak konukların huzurunda Türk, Cezayir ve Endülüs eserlerinden oluşan bir repertuvar icra etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'da helikopter destekli uyuşturucu operasyonu kapsamında 30 zanlı tutuklandı

2024-10-30 10:26 - Asayiş

Ekonomik güven endeksi ekimde aylık bazda yüzde 3,2 arttı

2024-10-30 10:47 - Ekonomi

Vatandaşlar, Cumhuriyet'in 101. yıl dönümünde 101 metrelik Türk bayrağı ile yürüdü

2024-10-28 21:08 - Çevre-Hayat

Derinkuyu Yeraltı Şehri’nde 5 bin yıllık kenevir izleri -Dr. Erdem Ulaş yazdı-

2024-10-24 21:02 - En Son Yazılar

MİT, terör örgütü PKK/KCK'nın sözde sorumlularından Serkan Nazlier'i etkisiz hale getirdi

2024-10-24 15:38 - Gündem

Dünya Bankası, tarım finansmanını 9 milyar dolara çıkaracak

2024-10-23 20:42 - Ekonomi

İsrail ordusu, Batı Şeria'da Filistinli ailelerin evlerine el koyarak askeri kışlaya dönüştürüy

2024-10-29 12:02 - Dünya

Trabzonspor-Fenerbahçe maçının biletleri yarın satışa sunulacak

2024-10-28 19:42 - Spor

LaLiga'da lider Barcelona, El Clasico'yu farklı kazandı

2024-10-27 00:23 - Spor

Türkiye, İspanya'daki sel felaketinin neden olduğu can kayıplarından üzüntü duyulduğunu bildird

2024-10-30 14:22 - Dünya

İlgili Haberler

Kırgızistan ile Tacikistan CASA-1000 projesinin inşaatını tamamladı

16:47 - Dünya

Rusya: ABD ile ikili ilişkilerin yeniden inşa edilmesine yönelik çalışmaları sürdürüyoruz

16:38 - Dünya

İngiltere, Temmuz 2024'ten bu yana 24 binden fazla kişiyi sınır dışı etti

16:32 - Dünya

Anket: ABD'lilerin yüzde 60'ı Trump'ın dış ticaret politikalarındaki tutumunu destekl

16:27 - Dünya

İtalya'da doğurganlıktaki düşüş eğilimi 2024'te de sürdü

16:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Şehit Astsubay Kıdemli Çavuş İrgi'nin cenazesi, memleketi Sivas'ta toprağa verildi

16:52 - Gündem

Kırgızistan ile Tacikistan CASA-1000 projesinin inşaatını tamamladı

16:47 - Dünya

Giresun'da fındığın kilogramı 137-142 lira arasında işlem gördü

16:42 - Ekonomi

Rusya: ABD ile ikili ilişkilerin yeniden inşa edilmesine yönelik çalışmaları sürdürüyoruz

16:38 - Dünya

İngiltere, Temmuz 2024'ten bu yana 24 binden fazla kişiyi sınır dışı etti

16:32 - Dünya