'Çevre dostu' malzemeden 8 şiddetinde depreme dayanıklı duvar

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü'nde, çimento yerine toprak ve ahşap gibi doğal malzemeler kullanılarak, 8 büyüklüğündeki depreme dayanabilecek güçte duvar geliştirildi.

Teknoloji - 7 yıl önce

ANKARA - Yıldız Nevin Gündoğmuş

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Türer, bir öğrencisi ile geliştirdiği proje kapsamında, çimento yerine toprak ve ahşap gibi doğal malzemeler kullanarak, 8 büyüklüğündeki depreme dayanabilecek güçte duvar geliştirdi.

Prof. Dr. Türer, Yüksek Lisans Öğrencisi Dinçer Yıldız ile ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Mekaniği Laboratuvarı'nda çalıştıkları "Doğal Malzemelerle Güçlendirilmiş Depreme Dayanıklı Sıkıştırılmış Duvar" projesi hakkında AA muhabirine bilgi verdi.

Üniversite olarak depremle ilgili birçok farklı araştırma yaptıklarını belirten Türer, son zamanlarda özellikle hem düşük maliyetli hem de doğal malzemeler kullanılarak depreme dayanıklı bina modelleri üzerinde çalıştıklarını söyledi.

"Çevre dostu ve ucuz"

Bunun için özellikle "toprak ve ahşap" üzerinde durduklarına işaret eden Prof. Dr. Türer, "Çünkü ülkemiz kırsalındaki yapılar zaten ahşap ve toprak karışımı. Biz bunu depreme güçlü hale getirmek için farklı teknolojik arayışlar içindeyiz. Bu projemizde kullandığımız malzeme killi toprak, içinde ahşap ya da çok az çelik malzeme var. Biz, bu sayede geliştirdiğimiz bu özel duvar tipiyle normalde deprem kuvvetlerine hiç hasar görmeden dayanacak, hatta şartnamelerde belirtilen yatay deprem kuvvetinin yaklaşık 50 katına dayanabilecek bir duvar oluşturmayı başardık." diye konuştu.

Bu projenin Güney Amerika'da kullanılan sistemin bir çeşidi olduğunu ifade eden Türer, bu sistemle betonarmedeki bazı teknikleri birleştirerek, hibrit bir yapı elde ettiklerini anlattı.

Türer, "Çok kuvvetli, aynı zamanda çok çevre dostu ve ucuz. Herhangi bir yerdeki killi toprakla yapılabilecek bir uygulama. Böylece çimentonun maliyeti de yok edilmiş oldu." diye konuştu.

"Betondan 5 kat, çelikten 15 kat daha hafif"

"Global ısınma, sera etkisi, karbondioksit salınımı" gibi faktörlerle 21. yüzyıldaki inşaat malzemelerinin çok farklı bir yöne gittiğini, daha fazla ahşap ve toprak kullanılacağını dile getiren Türer, şöyle devam etti:

"Aslında 20. yüzyıldan önce ülkemizde kullanılan ahşap ve toprak yapılara bütün dünyada yeniden dönüş olacak. Mesela ABD ve Kanada'da oturulan evlerin yüzde 90-95'i ahşaptan yapılıyor. Ahşap denilince akla yangın gelir ama modern teknolojide ahşabın da yangına çok dayanıklı hale getirildiğini görüyoruz. Depremde ahşap, doğal olarak güçlü bir malzeme. Betondan 5 kat, çelikten 15 kat daha hafif. Bu sebeplerle deprem kuvvetleri de düşürülüyor."

Prof. Dr. Türer, Kaliforniya'daki fay hattıyla Kuzey Anadolu fay hattının birbirine çok benzediğini, Kaliforniya'daki bu hatta yakın yapıların çoğunun ahşap olduğunu vurgulayan Türer, "Bu yeni sıkıştırılmış toprak teknolojisiyle çok zengin olmayan, daha düşük gelirli vatandaşlarımız da 'depreme dayanıklı ev' hakkını çok düşük maliyetle ve kendilerinin yapacağı tekniklerle elde etmiş olacaklar." dedi.

Proje kapsamında güçlendirilmiş toprak duvarda yaptıkları testleri anlatan Türer, ilk testlerin mertebe olarak 360 kilogram civarındayken, bunu, uyguladıkları teknikle 15 tona kadar yükselttiklerini, "45-50 kat dayanım" kazandığını söyledi.

"Hem depreme dayanıklı hem uzun ömürlü"

Prof. Dr. Türer, geliştirdikleri bu çevre dostu ve yeşil toprak duvarlar ile depreme dayanıklı olmasının yanı sıra evlerin uzun ömürlü olmasını da öngördüklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bir deprem olduğunu düşünürsek bizim duvarlarımız da 40-50 kat daha kuvvetli olduğu için yaklaşık 8 şiddetinde bir depreme dayanıklı olacağını söyleyebiliriz. Geliştirilen bu yeni sistem, neredeyse sıfıra yakın bir maliyetle doğada bulunan malzemeler kullanılarak inşa ediliyor ve uzun yıllar vatandaşlarımızın hayatları ve mallarını depreme karşı korumuş oluyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

24 Kasım Öğretmenler günü şiirleri ve mesajı resimli (whatsapp)

2017-11-08 20:27 - Eğitim

Şifrelerin alınması rutin bir uygulamaymış

2017-11-11 01:33 - Gündem

Türksat uydularını Space X fırlatacak

2017-11-09 17:39 - Ekonomi

Yemen'de çatışma: 17 Husi militanı öldü

2017-11-09 21:02 - Dünya

Eski Gazeteciler, 1950 sonrası Babıali'yi anlattı

2017-11-12 00:03 - Medya

'Türkiye'de 3 bin İngiliz firması var'

2017-11-12 01:22 - Ekonomi

"Geleceğin Patronları" belli oldu

2017-11-10 14:05 - Ekonomi

Doktorundan Deniz Baykal'ın sağlık durumuna ilişkin flaş açıklama

2017-11-10 21:57 - Gündem

Şehit Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk Anadolu Lisesi açıldı

2017-11-11 22:32 - Eğitim

"2. Çocuk Kitapları Fuarı" başladı

2017-11-14 16:49 - Genel

İlgili Haberler

Selçuk Bayraktar: Savunma sanayisinde bağımsız olabilmek için milli sistemler hayati öneme sahip

15:37 - Teknoloji

Havacılık yazılımında yeni ihracat başarısı

13:03 - Teknoloji

TUSAŞ tarafından geliştirilen ANKA III hedefi 12’den vurdu

12:43 - Teknoloji

ASELSAN 44,4 milyon dolarlık ihracat sözleşmeleri imzaladı

12:07 - Teknoloji

Logitech G, oyun tutkunlarını Logi PLAY DAYS'de buluşturdu

10:38 - Teknoloji

Günün Manşetleri

TCG HIZIRREİS denizaltısı ilk seyrini ve dalışını icra etti

18:33 - Gündem

Gazze'de yaşananların unutulmaması adına 15 Temmuz köprüsüne pankart asıldı

18:22 - Gündem

Rusya: Kursk bölgesinde 2 yerleşim birimini daha geri aldık

18:17 - Dünya

Trabzonsporlu futbolcu Savic'in adalesinde yaralanma tespit edildi

18:08 - Spor

Gazzeliler Cuma Namazını İsrail'in hedef aldığı caminin enkazında kıldı

17:52 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1446