?>

Çeşitli motiflerle işlediği Devrek bastonlarını geleceğe taşıyor

Zonguldak'ın Devrek ilçesinde 34 yıldır kızılcık ağacı dallarını el emeğiyle işleyip farklı motiflerde baston üreten mesleğin son ustalarından Çetin Karabaş, kültürel mirasın gelecek nesillere ulaşması için mücadele veriyor

Kültür Sanat - 2 yıl önce

Zonguldak

İsmini üretildiği ilçeden alan, esneme kabiliyetine sahip, kırılmaya dayanaklı kızılcık ağacından yapıldığı için sağlamlığıyla tercih edilen Devrek bastonu, makineli üretimin yaygınlaştığı bu dönemde sadece 10 usta tarafından el işçiliğiyle üretiliyor.

Geleneksel el sanatını Devrek'te icra etmeyi sürdüren ustalardan biri de 50 yaşındaki Çetin Karabaş, mesleğini 34 yıldır Yeni Mahalle'deki ustasından kalma atölyede sürdürüyor.

Binbir zahmetle kızılcık ağacı dallarını çeşitli motiflerle işleyen Karabaş'ın kezzapla renklendirilen yılan, kurt, at, aslan ve kartal başlı Devrek bastonları özel ilgi görüyor.

Yetiştirecek çırak bulamamanın üzüntüsünü yaşayan Karabaş, ilginin azaldığı mesleğini gelecek kuşaklara aktarmayı arzuluyor.

"Elde yaptığımızdan aynı bastondan iki tane yapma şansımız olmuyor"

Evli ve 2 çocuk babası Çetin Karabaş, Devrek bastonunun kızılcık ağacının dalından yapıldığını aktararak, "Kızılcık ağacının özelliği ise lifli ağaç olduğundan dolayı esneme kabiliyetine sahip, kırılmaya dayanıklı dallardır. Bu yüzden bastonumuzu ne kadar inceltirsek inceltelim kullanmaya müsaittir. Tamamen elde yaptığımızdan dolayı aynı bastondan iki tane yapma şansımız olmuyor. Her baston alıcıya özel, tek olarak yapılmış oluyor." dedi.

Karabaş, Devrek bastonuna rağbetin fazla olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Satışlarda sıkıntı çekmiyoruz, genelde üretim sıkıntısı çekiyoruz. Çektiğimiz en büyük sıkıntı, eleman bulamamak.

Çırak bulmakta çok zorluk çekiyoruz. Mesleği bizler yaygınlaştıramıyoruz. Niye? Çünkü bu çırak bulamamaktan kaynaklanıyor. Burada tek çalışıyorum, bu yüzden fuarlara, etkinliklere gidemiyorum.

Devrek bastonunun tanıtımında fazla katkım olamıyor. Bir yere gittiğim zaman atölyeyi kapatıp gitmek zorunda kalıyorum. Bu da eleman bulamamaktan kaynaklanıyor.

Atölyeye başladığımda 45-50 arkadaş çalışıyorduk, şu an tek çalışıyorum. Böyle giderse meslek unutulacak."

Üniversiteden gelen 20-25 yaşındaki bir kişiye eğitim veremeyeceklerini, çıraklık yaptıramayacaklarını belirten Karabaş, ekmeğini bu işten kazandığını, çocuklarını bu sayede yetiştirdiğini kaydetti.

Karabaş, atölyenin başkalarına da ekmek kapısı olabileceğine işaret ederek, mesleği gençlere öğretip gelecek kuşaklara aktarmanın en büyük isteği olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Fas'tan Dünya Kupası'nda tarihi zafer

2022-12-10 20:23 - Spor

Edirne'ye yeni şehir stadyumu yapılacak

2022-12-14 16:52 - Spor

Twitter, ücretli 'mavi onay rozeti' statüsünü yeniden başlatıyor

2022-12-12 12:04 - Medya

ÖSYM, Sağlık Bakanlığına sözleşmeli personel yerleştirme sonuçlarını açıkladı

2022-12-13 16:14 - Gündem

Peru'da 30 günlüğüne olağanüstü hal ilan edildi

2022-12-14 21:18 - Dünya

Almanya'da darbe iddiasıyla gözaltına alınan şüphelilerin üzerinden 'düşman listesi' çıktı

2022-12-09 16:17 - Dünya

Van'ın yüksek kesimlerinde kar ve sis etkili oldu

2022-12-13 16:08 - Çevre-Hayat

Kırmızı ışıkta geçen sürücünün çarptığı bale eğitmeni 11 ay sonra yeniden ayağa kalktı

2022-12-11 12:10 - Çevre-Hayat

Okan Buruk: Transferle ilgili hazırlanıyoruz. Bütün mevkilerle ilgili her şey olabilir

2022-12-11 18:13 - Spor

Kovid-19 ölüm oranları influenza seviyelerine ulaştı

2022-12-11 15:02 - Sağlık

İlgili Haberler

Asrın felaketinde madencilerin kahramanlıklarının anlatıldığı 'K-Ömür' belgeselinin gösterimi yapıldı

22:14 - Kültür Sanat

Hadrianopolis Antik Kenti ören yeri ilan edildi

18:45 - Kültür Sanat

Türkiye ile Mısır arasındaki kültür ve turizm işbirliği güçleniyor

17:22 - Kültür Sanat

Ressam İlhami Atalay öncülüğünde 80 sanatçı Gazze için resim çizdi

21:32 - Kültür Sanat

Kaligrafi sanatçısı Etem Çalışkan son yolculuğuna uğurlandı

17:47 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Almanya'da Filistin destekçileri, Trump'ın Filistinlileri yerinden etme planını protesto e

00:53 - Dünya

Trump'ın Gazze planı, damadı Kushner'ın bir sene önceki sözlerini hatırlattı

00:48 - Dünya

Alman aktivistler X'e dava açarak seçim manipülasyonuna ilişkin verilerini talep etti

00:42 - Dünya

İsrail ordusu, Batı Şeria'da bir caminin girişini havaya uçurdu

00:37 - Dünya

İsrail Dışişleri Bakanı Saar, ülkesinin BM İnsan Hakları Konseyinden çekildiğini açıkladı

00:32 - Dünya