?>

Cenevre'deki Libya ortak askeri komite toplantılarının ikinci turu sona erdi

Cenevre'deki Libya ortak askeri komite toplantılarının ikinci turu sona erdi. Taraflar, sivillerin bölgelerine güvenli şekilde geri dönüşünü kolaylaştırmak için ateşkes anlaşması taslağı hazırladı.

Dünya - 5 yıl önce

Geneve

Birleşmiş Milletler (BM), Libya'da kalıcı ateşkes sağlamayı amaçlayan Cenevre'de düzenlenen 5+5 formatındaki ortak askeri komite toplantılarının ikinci turunun dün sona erdiğini duyurdu.

BM Libya Destek Misyonundan (UNSMIL) yapılan yazılı açıklamada, İsviçre'nin Cenevre kentinde geçen hafta başlayan ve 5 üyesinin BM nezdindeki meşru Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), diğer 5 üyesinin de Halife Hafter'e bağlı silahlı grup Libya Ulusal Ordusu tarafından belirlendiği 5+5 formatındaki ortak askeri komite toplantılarında, BM Libya Özel Temsilcisi Ghassan Salame'nin de hazır bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, taraflara "iyi niyetleri ve profesyonelliklerinden" dolayı teşekkür edilerek, UNSMIL himayesinde ortak bir izleme mekanizması uygulanarak sivillerin bölgelerine güvenli şekilde geri dönüşünü kolaylaştırmak için ayrıca UNSMIL ve her iki tarafın, bir ateşkes anlaşması taslağı hazırladığı bilgisi paylaşıldı.

İki tarafın da taslak anlaşmayı liderliklerine sunarak daha detaylı istişarede bulunacakları ifade edilen açıklamada, tarafların müzakerelere devam etmek için mart ayında yeniden bir araya gelecekleri kaydedildi.

UNSMIL'in açıklamasında ayrıca, mevcut çatışmazlık anlaşmasına harfiyen uyulması, sivillerin ve sivil altyapı tesislerinin korunması çağrısı yinelendi.

Öte yandan, dün sona eren toplantıların BM tarafından bugün açıklanması soru işaretlerine neden oldu.

Toplantılar önce askıya alınmış sonra yeniden başlamıştı

Cenevre'de 3 Şubat'ta başlayan ve 5 üyesinin UMH, diğer 5 üyesinin de Halife Hafter'e bağlı silahlı grup Libya Ulusal Ordusu tarafından belirlendiği 5+5 formatındaki ortak askeri komite toplantılarının ilk turu 8 Şubat'ta sona ermişti.

BM nezdindeki meşru Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi, darbeci Halife Hafter'e bağlı milislerin 18 Şubat Salı günü Trablus Limanı'na düzenlediği saldırılar nedeniyle İsviçre'nin Cenevre kentindeki 5+5 formatında planlanan ikinci tur askeri komite toplantısına katılımını askıya almıştı.

BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Sözcüsü Jean El Alam ise 20 Şubat'ta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün Cenevre'deki 5+5 formatındaki askeri komite toplantılarının yeniden başladığını teyit ediyorum." ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türk şirketi Germont, Rusya'da dev etilen tesisi inşa edecek

2020-02-22 07:31 - Özel Haber

İdlib'de 18 sivil yerleşim Rus bombardımanı altında

2020-02-24 17:14 - Genel

IMF Başkanı Georgieva'dan koronavirüse karşı küresel iş birliği çağrısı

2020-02-23 22:42 - Ekonomi

Malcolm X vefatının 55. yılında New York'ta anıldı

2020-02-22 15:31 - Genel

Somalı madenciler tazminatlarını almaya başladı

2020-02-19 17:22 - Ekonomi

Emniyet Müdürü Verdi'yi şehit eden polis memuru Sarıcaoğlu 'FETÖ'den tutuklandı

2020-02-24 16:57 - Gündem

PFDK'den 3 Süper Lig kulübüne para cezası

2020-02-20 22:43 - Spor

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş: Avrupa'yı ırkçılık ve yabancı düşmanlığı zehirliyor

2020-02-21 18:12 - Siyaset

Fatih Terim: Galibiyeti annelerinin ak sütü gibi hak ettiler

2020-02-24 02:31 - Spor

Döner satışında 'hijyen ve güvenilirlik' sertifikası geliyor

2020-02-24 16:37 - Gündem

İlgili Haberler

ABD'de Pentagon'un bütçesinde 5 yılda yüzde 8'lik kesinti yapılması talimatı

01:37 - Dünya

ABD’de, sınır güvenliği personelinin katil zanlısı olan LaSota, kefaletsiz yargılanacak

01:33 - Dünya

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

Trump, paylaşımında kendini 'kral' olarak tanımladı

00:07 - Dünya

İsveç Başbakanı Kristersson: Trump'ın Zelenskiy'e yönelik 'diktatör' tanımlaması

00:02 - Dünya

Günün Manşetleri

Devler Ligi'nde son 16 turuna yükselen 8 takım belli oldu

01:58 - Spor

Real Madrid, PSG ve PSV, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:53 - Spor

ABD'de Pentagon'un bütçesinde 5 yılda yüzde 8'lik kesinti yapılması talimatı

01:37 - Dünya

ABD’de, sınır güvenliği personelinin katil zanlısı olan LaSota, kefaletsiz yargılanacak

01:33 - Dünya

Real Madrid ve PSG, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:17 - Spor