Çavuşoğlu: Esad'ın gitmesi gerekiyor

Bakan Çavuşoğlu ile İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, yaptıkları ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Önemli açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, 'Esad’ın gitmesi gerekiyor' dedi.

Siyaset - 8 yıl önce

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Güney Kıbrıs Mahkemesi’nin aldığı hesap dondurma kararına ilişkin olarak, "Adada devam eden müzakere sürecini sekteye atacak kararlardan mahkemelerinde kaçınması lazım" dedi.Bakan Çavuşoğlu ile İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, yaptıkları ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Hammond ile ikili görüşme yaptıklarını söyleyen Bakan Çavuşoğlu, Başbakan Davutoğlu’nun pazar akşamı İngiltere’ye gideceğini belirterek, "İlişkilerimizin her düzeyde mükemmel gittiğini söyleyebilirim. İngiltere bizim için önemli bir müttefiktir. Terörle mücadele konusunda, Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı sorunlar konusun da bunu en net gösteren ülkelerin başında geliyor" ifadelerini kullandı.

Rusya konusunu değerlendirdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, Kıbrıs’ta bir çözümü konuştuklarını ifade ederek, "Türkiye olarak en güçlü desteği veriyoruz. Bu sefer netice almak istiyoruz. Sonuca gidilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Suriye ile siyasi görüşmelerin başlaması gerektiğini ifade eden Bakan Çavuşoğlu, "Umarım bu ay sonunda müzakereler başlar. 6 aylık süre içinde sonuç elde ederiz. Suriye’deki tüm sorunların çözümü siyasi çözümdür. Esad’ın gitmesi gerekiyor. 18 aylık bir süreçte tam yetkili bir geçiş hükümetinin kurulması gerekiyor" diye konuştu.

DAEŞ mücadele ve Suriye’deki insani kriz konusunda Türkiye ile birlikte çalıştıklarını belirten Hammond, İstanbul ve Diyarbakır’da ölenlerin ailelerine taziyelerini iletti. Hammond, "Türkiye’nin terörle mücadele konusunda en önemli safta olduğunu biliyorum. Birleşik Krallık her zaman Türkiye ile omuz omuza çalışmaya devam edecektir. Salı günkü saldırılar birlikte çalışmanın gerçekten önemli mücadele konusunda daha yakın ortaklık geliştirilmesi, nasıl birlikte çalışacağımızın altını çizdi. DAEŞ savaşçıların Suriye’ye seyahat etmesini engellemeye çalışmalıyız" şeklinde konuştu.

Kıbrıs ile ilgili olarak Hammond, Birleşik Krallık olarak Kıbrıs’ta çözümü desteklediklerini sözlerine ekledi. Bakan Çavuşoğlu ve Hammond gazetecilerin sorularını cevapladı.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin mahkemenin aldığı kararla Türk misyon hesaplarının dondurulması kararıyla ilgili soruya Çavuşoğlu, "Taraf olduğumuzu uluslararası sözleşmeler var. Bu sözleşmeler hukukun üstündedir. Mahkemeler buna uymak zorundadır. Bizde de zihniyet değişikliği var. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne giden dosya sayısında azalma var. Mahkemelerimiz orada alınan kararları dikkate alınıyor. İngiliz Mahkemeleri de, Türk mahkemeleri de uluslararası sözleşmelere gör hareket etmelidir. Adada devam eden müzakere sürecini sekteye atacak kararlardan mahkemelerinde kaçınması lazım" yanıtını verdi.Hammond ise aynı soruya, "Biz adımları atıyoruz. Endişe verici bir durum ama bizim kontrol edebildiğimiz bir süreç değildi" cevabını verdi.

Avrupa Birliği ile İngiltere mültecilere verilecek refah ödemelerine ilişkin soru üzerine ise Hammond, "Henüz oraya varamadık. Burada siyasi antlaşma var" dedi.

AHMET UMUR ÖZTÜRK

dikGAZETE
Haftanın Öne Çıkanları

Alarm!.. İstanbul’da domuz gribi paniği

2016-01-09 16:40 - Sağlık

Sedat Peker’den şehidin eşine ev

2016-01-13 12:07 - Genel

İslam dünyası bu karikatürü konuşuyor

2016-01-13 18:19 - Dünya

Aslan’ın çorabından 500 bin dolar çıktı

2016-01-13 12:44 - Spor

Babasını buldu şimdi sıra annesinde

2016-01-12 18:51 - Genel

6 ay içinde kayıt altına alınacaklar

2016-01-11 16:21 - Genel

Elektrik akımına kapıldı, direkte asılı kaldı

2016-01-09 18:28 - Asayiş

Eski Bakan Erol Yılmaz Akçal vefat etti

2016-01-08 22:04 - Gündem

Davos’a 5 bin asker

2016-01-11 17:16 - Dünya

Genç kız, tartıştığı annesini bıçaklayarak öldürdü

2016-01-09 23:56 - Asayiş

İlgili Haberler

İYİ Parti hafta sonu yapacağı kampta yeni yol haritasını belirleyecek

12:58 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, ABD'deki Müslüman toplum liderleriyle bir araya geldi

10:57 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, yeni Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati'ye başarılar diledi

18:32 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, hicri yılbaşını kutladı

17:17 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: UEFA'nın Merih'e verdiği ceza siyasi bir karardır

15:23 - Siyaset

Günün Manşetleri

Pendik'te D-100 kara yolundaki "tehlikeli yürüyüş" kameralarca kaydedildi

16:17 - Gündem

Fenerbahçe'den ayrılmaya hazırlanan Serdar Aziz'den teşekkür açıklaması

16:12 - Spor

Srebrenitsa'da toprağa verilecek 14 soykırım kurbanı için mezar yerleri kazıldı

16:08 - Dünya

Ordu'nun Fatsa ilçesinde şiddetli yağış su baskınlarına neden oldu

16:03 - Gündem

İran: ABD ile dolaylı müzakereler yapıldı, uygun zamanda detaylar açıklanacak

15:57 - Dünya