?>

Çatalhöyük'teki "8 bin 600 yıllık buluntu"dan esinlenip ekmek pişirdi

Konya'da Neolitik Çağ yerleşim yeri Çatalhöyük'teki kazıda bulunan ve içeriğindeki tahılların analizlerle tespit edildiği "8 bin 600 yıllık ekmek"ten esinlenen aşçı Ulaş Tekerkaya, bezelye, arpa, buğday ve karaburçaklı ekmek pişirdi.

Çevre-Hayat - 10 saat önce

Konya

Çumra ilçesinde bulunan Çatalhöyük'te iki yıl önceki kazıda elde edilen kömürleşmiş süngerimsi buluntunun, Necmettin Erbakan Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (BİTAM) yapılan analizlerinde milattan önce yaklaşık 6 bin 600'e tarihlendirilen "mayalanmış ekmek" olduğu belirlendi.

Yurt içi ve dışında heyecan uyandıran bu buluntunun ardından "8 bin 600 yıllık ekmeğin" lezzetini merak eden Konyalı aşçı Ulaş Tekerkaya, bunu bugüne kazandırmak istedi.

Daha önce kazı ekibi başta olmak üzere Necmettin Erbakan Üniversitesinden akademisyenlerin de desteğiyle "Neolitik Çağ'da 9 Bin Yıllık Mutfak Kültürü" adlı eseri yayımlayan Tekerkaya, ekmekteki çoğunluğu bölgede yetişen tahılları topladı.

Kazı heyetince yayımlanan Çatalhöyük Mekan 66 Neolitik Dönem Ekmek Buluntusu Analizleri ve Değerlendirmesi'ne göre farklı tahılları barındıran ekmeği üretmek için çalışma yapan Tekerkaya, ekmeğin 9 bin yıl önceki formunu yakalamak için onlarca deneme yaptı.

Çatalhöyük toplumunun "el değirmeni" adı verilen volkanik ezgi taşı üzerinde tahılları öğüten Tekerkaya, hazırladığı bezeleri (hamur topağı) Meram Şehir ve Yaşam Kültürü Müzesi'nde odun ateşinde ocakta pişirdi.

Tekerkaya, AA muhabirine, Çatalhöyük mutfağı üzerine hazırladığı eserin gastronomide global ödüle layık görüldüğünü söyledi.

Yöredeki 9 bin yıllık yemek kültürünün bugüne kazandırılmasına yönelik menü hazırladığını anımsatan Tekerkaya, "Ekmeğin bulunmasının ardından bunu yapmak için heyecan duydum. Yaklaşık bir yıldır yaptığım denemeler sonucu ekmeğin son formu bu hale geldi. Başlarda çok fazlaca sert ve acımtırak tadı vardı ancak çok fazlaca denemelerin ardından reçetesini düzenleyerek lezzetli ürün halinde pişirdim. Gayet lezzetli ve doyurucu." diye konuştu.

Tekerkaya, dönemin kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Ali Umut Türkcan'a teşekkür ederek, "Bilimsel analiz sonuçlarını paylaştılar. Anadolu'da günümüzde halen pişirilen somun şeklinde, insanlara faydalı ve besleyici bir ekmeğin gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum. Ekmeğin içinde bezelye, arpa, buğday ve karaburçak var." diye konuştu.

Ekmekteki tahıllar, ileri teknolojiyle belirlendi

BİTAM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yasin Ramazan Eker ise merkezde arkeolojik numunelerin kimyasal ve fiziksel yapılarının tanımlanabildiğini dile getirdi.

BİTAM'da ileri teknoloji analiz cihazlarıyla çalışmaya katkı verdiklerini anlatan Eker, ekmek numunesinin analiziyle kimyasal ve fiziksel yapısının belirlendiğini ifade etti.

Çalışmaya katkı veren akademisyenlerden Gaziantep Üniversitesi Öğretim Görevlisi Salih Kavak da buluntunun analizinde ekmeğin içindeki baklagillerin mayalanmayı hızlandırdığını dile getirdi.

"Çatalhöyük ekmeği"nin içinde arpa, buğday, bezelye ve karaburçağın tespit edildiğini aktaran Kavak, bunun akademik çalışmasının sürdüğünü söyledi.

Ekmeği tadanlardan Petek Zülal Güleç ise ekmekteki tahıl zenginliğinin belirgin olduğunu belirterek, "Günümüz ekmeğine hiç benzemiyor. Bal, yağ ve reçele gerek yok. Bu çok lezzetli, atalarımızın her zaman daha iyisini bildiğini görmüş olduk." dedi.

Dönemin kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Ali Umut Türkcan, 5 Mart 2024'te yaptığı açıklamada, "Fırının köşesinde küçük ve yuvarlak süngerimsi buluntunun, dikkatli belgelemeyle ekmek olduğu anlaşıldı. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde yapılan radyokarbon testleri, numunemizin milattan önce yaklaşık 6 bin 600'e kadar gidebileceğini gösterdi." ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

OpenAI CEO'su Sam Altman'ı, kız kardeşi 'cinsel istismar'la suçladı

2025-01-08 12:07 - Medya

Meta, içerik paylaşımlarındaki 'gerçeklerin kontrolü' uygulamasını sonlandıracağını duyurdu

2025-01-07 21:43 - Medya

İsrail, Gazze kentine bombardımanı yoğunlaştırdı

2025-01-05 12:28 - Dünya

İsrail'in saldırılarını yoğunlaştırdığı kuzeydeki Gazze kentinde sokaklar kan ve cenazelerle dolu

2025-01-03 18:25 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan'ın ‘Ukrayna’ açıklaması Rus medyasında geniş yer aldı

2025-01-02 23:23 - Özel Haber

Fenerbahçeli yönetici Danabaş üst üste 3. Avrupa Ligi şampiyonluğunu istiyor

2025-01-05 13:29 - Spor

Halep'teki Emevi Camii’nin eski imamı Şeyh Mekki, caminin özgürlüğe kavuşmasının sevincini yaşıyor

2025-01-06 12:23 - İslam-Hayat - Receb 1446

SOLOTÜRK, Mersin'in kurtuluş yıl dönümündeki gösteri uçuşunda Ferdi Tayfur'un şarkısını çaldı

2025-01-05 16:52 - Magazin

Gürcistanlı Elina, Regaip Kandili'nde Sultanahmet Camisi'nde Müslüman oldu

2025-01-06 20:38 - İslam-Hayat - Receb 1446

İç Anadolu'nun "zirvesi" Erciyes'te pistler kayakseverlerle doldu

2025-01-05 15:08 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Mersin'de bir evden 10 kamyonet dolusu çöp çıktı

21:43 - Çevre-Hayat

Türkiye'de yaşayan en küçük baykuşlardan kukumav, Ağrı Dağı'nda görüntülendi

15:38 - Çevre-Hayat

İlkokul öğrencilerinin 87 yıl önce hazırladığı duvar gazeteleri köyün tarihine ışık tutuyor

14:47 - Çevre-Hayat

Karabük'te incir ağacı ocak ayında meyve verdi

14:37 - Çevre-Hayat

Sarıkamış Kayak Merkezi'nde turistlerin kayak keyfi devam ediyor

13:07 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Almanya Başbakanı Scholz'un Ukrayna'ya yeni bir yardım paketine izin vermediği iddia edild

00:27 - Dünya

Real Madrid, İspanya Süper Kupası'nda finale yükseldi

00:23 - Spor

İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bir okulu hedef aldığı hava saldırısında 3 Filistinli öldü

00:03 - Dünya

Bakan Bayraktar: Günlük 210 megavatlık elektriği 7 ayrı noktadan Suriye'ye veriyoruz

23:52 - Siyaset

Alman aşırı sağcı lider Weidel, Musk'la X canlı yayınında İslam karşıtı söylemlerde bulundu

23:48 - Dünya