Konda Araştırma ve Danışmanlık Genel Müdürü Bekir Ağırdır, yapılan araştırmaya göre çiftçilerin en büyük sorunlarının; "girdi fiyatlarının artması, göç alan bölgelerdeki tarım arazilerinin arsaya dönüşmesi ve ürünün fiyatının kendileri tarafından belirlenememesi" olduğunu söyledi.
Cargill Türkiye tarafından Konda Araştırma ve Danışmanlık iş birliğiyle gerçekleştirilen "Çiftçinin Zihin Haritası" araştırmasının sonuçları düzenlenen basın toplantısıyla paylaşıldı.
Konda Araştırma ve Danışmanlık Genel Müdürü Ağırdır, toplantıda yaptığı açıklamada, araştırma katılımcılarının, Cargill Türkiye'nin bugüne kadar 3 binin üzerinde çiftçiye ulaştığı 1000 Çiftçi 1000 Bereket Programı katılımcılarından seçildiğini bildirdi.
Çiftçilerle uzun sohbet ve röportajlar yapıldığını, bu görüşmelerde genel bir fotoğraf çıkarıldığını dile getiren Ağırdır, Türkiye'de tarımla uğraşan kişi sayısının 2 milyon olduğunu, aslında 2 milyon hanenin çiftçilikle uğraştığını anlattı.
Ağırdır, çiftçilerin Türkiye ortalamasından daha yaşlı olduğunu kaydederek, "Gelenekseli muhafazakar değerleri daha güçlü, eğitimleri ülke ortalamasından daha geride. Modernleşme yani kentli pratikler anlamında Türkiye ortalamasından daha gerideler. Ancak temel olarak gördüğümüz bence en önemli bulgu şudur: Türkiye'de son 10 yılda bu temel demografik özelliklerde ne değiştiyse ve hangi oranlarda değiştiyse çiftçilerde de aşağı yukarı aynı eğilimi görüyoruz." diye konuştu.
Eğitim ortalaması, internet kullanımı gibi tüm özelliklerin Türkiye ortalaması ile aynı oranda arttığını anlatan Ağırdır, değişimin ülke ortalamasına paralel seyrettiğini ancak bir adım geriden geldiğini bildirdi.
Kaynak: AA . dikGAZETE.com