?>

Çankırı'nın 'peribacaları' ziyaretçilerini bekliyor

Çankırı'nın Orta ilçesine bağlı Sakaeli köyü sınırlarında yer alan 150'ye yakın peribacası, görenlerin ilgisini çekiyor.

Kültür Sanat - 6 yıl önce

Çankırı

Çankırı'nın Orta ilçesindeki peribacaları ziyaretçilerini bekliyor.

Sakaeli köyü sınırındaki Kızılırmak Nehri'ni besleyen Devrez Çayı Vadisi'nde yer alan peribacaları, görenlerin ilgisini çekiyor.

Çankırı Turizm Derneği Üyesi Bahattin Ayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çankırı'nın Şabanözü, Orta, Kurşunlu ve Ilgaz ilçelerinin sınırlarından geçerek Kızılırmak Nehri'ne ulaşan Devrez Çayı vadisinin, irili ufaklı pek çok peribacasının yanı sıra kaya yerleşimlerine de ev sahipliği yaptığını söyledi.

Vadide yer alan 150'ye yakın peribacasının, tortul kayaların su ve rüzgar erozyonuna uğraması sonucu oluştuğunu anlatan Ayhan, bu yapıların yoğun olarak Orta ilçesi Sakaeli köyüne 6 kilometre uzaklıktaki Gelin Kayaları bölgesinde bulunduğunu belirtti.

Bölgenin 1990 yılında birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edildiğine işaret eden Ayhan, ancak bugüne kadar turizm açısından bir gelişme yaşanmadığını dile getirdi.

Ayhan, "Her ne kadar bölge doğal sit alanı ilan edilmişse de bir çalışma ve altyapı yok. Bölge, özellikle hafta sonları trekking ve olta balıkçılığı meraklılarınca ilgi görüyor ama altyapı olmadığı için bu durum, çevre kirliliği de oluşturuyor." dedi.

Dernek olarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne proje sunduklarını aktaran Ayhan, şöyle devam etti:

"Proje kapsamında vadinin 6 kilometrelik bölümünde yön ve kilometre ile çevre kirliliğiyle ilgili uyarı levhaları, belirli aralıklarla çöp bidonlarının konulmasını talep ettik. Peri bacalarına ulaşım için Devrez Çayı'na asma köprü, bölgede mesire yeri ve tuvalet yapılması gibi konuları gündeme getirdik. Çünkü bu alana ulaşmak için Devrez Çayı'nı geçmek gerekiyor ama bunun için köprü veya başka bir imkan yok."

Ayhan, Ankara'ya 112 kilometre uzaklıktaki doğa harikası bir yer olan peri bacaları ile Kurşunlu-Ilgaz bölgesindeki atıl alanlarının devreye girmesiyle Çankırı turizminin canlılık kazanacağını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Haliç Köprüsü üzerinde kaza

2019-05-08 06:47 - Asayiş

'Michelin Yıldızlı' şefler Harranlı kadınlara eğitim verecek

2019-05-07 16:17 - Gündem

Süper Lig: Aytemiz Alanyaspor: 2 - Atiker Konyaspor: 4 (Maç sonucu)

2019-05-07 01:56 - Spor

Ayvalık’ta tekne faciasında kayıp olan 3 kişi için hummalı çalışma sürüyor

2019-05-04 07:32 - Asayiş

'Transferde nokta atışı yapmamız gerekiyor'

2019-05-02 19:42 - Spor

Türkiye'nin küçük 'Aziz Sancar'ları belli oldu

2019-05-01 17:42 - Çevre-Hayat

Usta kalemlerden gençlere yazarlık eğitimi

2019-05-03 18:07 - Gündem

Bakan Çavuşoğlu'ndan önemli açıklamalar!

2019-05-02 17:22 - Siyaset

TEM'de tırın arkadan vurduğu otomobilin yarısı yok oldu: 2 ağır yaralı

2019-05-06 15:57 - Asayiş

Benin'de hükümet karşıtı gösterilerde 2 kişi öldü

2019-05-02 23:57 - Dünya

İlgili Haberler

Sanayi sitesinin ‘Bob Ross’u atölyesini sanat galerisine dönüştürdü

12:07 - Kültür Sanat

TRT ortak yapımı 'Karayazı' kısa filminin çekimleri tamamlandı

21:20 - Kültür Sanat

'Bir Ömrün Sonbaharı' filminin galası yapıldı

00:05 - Kültür Sanat

Asrın felaketinde madencilerin kahramanlıklarının anlatıldığı 'K-Ömür' belgeselinin gösterimi yapıldı

22:14 - Kültür Sanat

Hadrianopolis Antik Kenti ören yeri ilan edildi

18:45 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Mısır Türkiye ile turizmde işbirliğini genişletmek istiyor

13:33 - Ekonomi

Gazze'de şiddetli yağış ve rüzgar yerinden edilenlerin çadırlarını uçurdu

13:28 - Dünya

Avustralya'daki yangında 5 gün içinde Mount Remarkable Milli Parkı'nın yüzde 15'i yok

13:17 - Dünya

Fenerbahçe, UEFA listesine Skriniar, Talisca ve Kostic'i ekledi

13:13 - Spor

Almanya'da geçen yıl Müslümanlara yönelik suçların sayısı arttı

13:08 - Dünya