?>

Çankırı'da çöplükten OSB'ye dönüştürülen alandan yılda 100 milyon dolarlık ihracat

Çankırı'nın Çerkeş ilçesinde eskiden çöplük olarak kullanılan alan, bugün yılda 100 milyon dolar ihracat yapılan organize sanayi bölgesine ev sahipliği yapıyor.

Ekonomi - 2 ay önce

Çankırı

İlçeye yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta D-100 kara yolu kenarındaki alanda 1990'lı yıllarda Organize Sanayi Bölgesi kurulması kararı alınmasına rağmen uzun yıllar yatırım yapılmadı.

Çerkeş Belediye Başkanı ve Çerkeş OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sopacı'nın 2014 yılında göreve gelmesiyle ilçenin çöplüğü olarak kullanılan alanda çalışma başlatıldı.

Yapılan çalışmaların ardından iki etap halindeki 1500 dekar alanda bulunan OSB'de 12 fabrika faaliyet gösterirken, bu fabrikalardan yaklaşık 30 ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor.

OSB'nin üçüncü etabının ise 2 bin dekarın üzerinde olması planlanıyor.

Sopacı, AA muhabirine, OSB'nin bulunduğu alanın 2014 yılında kocaman bir çöplük olduğunu söyledi.

Bölgenin temizlenmesi ve altyapısının yapılmasının ardından yatırımcı çekmek için çalışmalara başladıklarını belirten Sopacı, "2014 yılında belediye başkanı ve aynı zamanda OSB başkanlığını aldığım gün bu alanı İl Özel İdaresi ve kamunun desteğiyle 27 araçla 27 günde temizledik. O günden başlayarak bu alanımızda fabrikalar, sanayi kuruluşları çoğalmaya başladı." dedi.

"OSB'de 2 bin kişiye istihdam sağlıyoruz"

İstanbul'a, Ankara'ya, Dilovası'na gittiklerini, Türkiye'nin değişik yerlerinde yatırımcıları, "Çerkeş'e yatırım yapın" diye dolaşıp ikna ettiklerini anlatan Sopacı, "Çerkeş ilçesi kalkınmada öncelikli 5. bölge ama organize sanayi bölgemiz, 6. bölge olarak geçiyor. Yatırımcılara ciddi teşvikler var. Bunları da yatırımcılarımıza anlattık ve 2014'ten bu yana alanımızda 12 fabrika faal durumda. 10 fabrika da yatırım yapıyor şu anda. Bir kısmı projede, bir kısmının yatırımı bitmek üzere." ifadesini kullandı.

OSB'de birinci ve ikinci etapta 3 parsel kaldığını, yoğun talep üzerine üçüncü bölge için yatırım kararı alındığını aktaran Sopacı, şöyle devam etti:

"OSB'de 2 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Yılda yaklaşık 100 milyon dolar ihracat yapılıyor. Bölgemiz Türkiye'nin İstanbul'a ve Ankara'ya en yakın, en çok yatırım alan ve gelişen bölgesi. Havalimanına 100 kilometre, Ankara'ya 100 kilometre, İstanbul'a 350 kilometre. Üçüncü etap OSB ile ortasından D-100 kara yolunun geçtiği bir alan. Aynı zamanda OSB'nin güneyinde demir yolu da mevcut. Burada Zonguldak'tan Ankara'ya kadar uzanan demir yolu ağımız var. Tüm yatırımcılarımızı ilçemize bekliyoruz."

OSB'de ayakkabı, raf, dolap, bijuteri ürünleri, mobilya, oyuncak, kimyasal ürün, kağıt gibi birçok alandaki fabrikanın üretim yaptığını vurgulayan Sopacı, "Burada dünyanın birçok ülkesine ihraç edilen ürünler üretiliyor. Buralarda üretilen ürünler yaklaşık 30 ülkeye gönderiliyor. Amerika'dan Çin'e kadar ürünlerin pazarlandığı bir bölgemiz." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Irak’ta Kut’ül Amare Türk Şehitliği’nde yenileme çalışması yapıldı

2025-02-06 00:23 - İslam-Hayat - Şevval 1446

6 Şubat depremlerinde vefat edenler dualarla anıldı

2025-02-06 02:13 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Yargıtay'ın bozma kararı verdiği Hrant Dink cinayeti davasında karar açıklandı

2025-02-07 22:32 - Gündem

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, ülkesindeki hapishanelerde Filistinlilere işkenceyi inkar etti

2025-02-10 13:48 - Dünya

Fenerbahçe Beko, THY Avrupa Ligi'nde yarın Real Madrid'i ağırlayacak

2025-02-05 17:30 - Spor

Brüksel Havalimanı'nda 13 Şubat perşembe günü gidiş yönlü bütün uçuşlar iptal edildi

2025-02-10 20:53 - Çevre & Seyahat

Galatasaray, Carlos Cuesta transferini açıkladı

2025-02-06 22:53 - Spor

Beşiktaş transferde gençlere yöneldi

2025-02-12 11:47 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin halkına ikinci bir Nekbe yaşatmaya kimsenin gücü yetmez

2025-02-10 12:17 - Siyaset

Manchester United'da Lisandro Martinez, çapraz bağ yırtığı nedeniyle sezonu kapattı

2025-02-06 17:53 - Spor

İlgili Haberler

Bakan Şimşek, ABD temaslarını değerlendirdi

18:57 - Ekonomi

Marmarabirlik bu yıl 7,5 milyar lira net ciro hedefliyor

17:12 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: Son 23 yılda demir yollarına yaklaşık 63 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik

16:13 - Ekonomi

Orta Anadolu'daki çiftçiler sorunları için KAEÜ'nün danışma hattına başvurabilecek

15:53 - Ekonomi

Bakan Yumaklı: TMO tarafından 2025 yılı alım kampanyası hazırlıkları devam ediyor

13:53 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Emine Erdoğan "Saklı Kalanlar" sergisinin açılışını yaptı

21:12 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş, yarın Kırgızistan'a gidecek

21:07 - Siyaset

Titanik'te yazılan mektup yaklaşık 400 bin dolardan alıcı buldu

21:02 - Dünya

Bingöl'de şiddetli rüzgar öğrenci yurdunun çatısını uçurdu

20:28 - Gündem

Sağlık Bakanı Memişoğlu: İstanbul'daki depremde ekiplerimiz, hiçbir talimat beklemeden sahaya çıktı

19:58 - Siyaset