?>

Çanakkaleli depremzedeler kalıcı konutları için gün sayıyor

Ayvacık ve Ezine ilçelerine bağlı köylerde geçen yıl 6 Şubat'ta meydana gelen sarsıntılarda evleri hasar gören ve konteynerkentte yaşayan depremzedeler için inşa edilen kalıcı konutlarda son aşamaya gelindi.

Çevre-Hayat - 7 yıl önce

ÇANAKKALE - BURAK AKAY

Çanakkale'nin Ayvacık ve Ezine ilçelerine bağlı köylerde geçen yıl 6 Şubat'ta meydana gelen sarsıntılarda evlerinin hasar görmesinin ardından kurulan konteynerkentte yaşayan vatandaşlar, inşası süren kalıcı konutlara depremin birinci yılında geçmek için gün sayıyor.

Ayvacık ilçesinde 31 köy ve 10 mahallede, Ezine ilçesinde de 4 köyde bin 40'ı ağır olmak üzere 2 bin 680 yapının zarar gördüğü depremin yaraları sarılıyor.

Depremden en çok etkilenen noktalardan biri olan Ayvacık ilçesine bağlı Yukarıköy'de hayat, aradan geçen bir yıllık süreçte Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekiplerince oluşturulan konteynerkentte devam ediyor.

Depremzedeler, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapımı süren ve her biri 106 metrekare büyüklüğündeki 205 kalıcı konutun tamamlanması ve yaşamlarını yeni konutlarda sürdürmek için gün sayıyor.

"Kısa süre sonra evler hak sahiplerine teslim edilecek"

Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, geçen yıl bu zamanlarda yaşadıkları depremde Ayvacık'ın bazı köylerinde bazı evlerin hasar gördüğünü ya da yıkıldığını hatırlattı.

Şahin, depremde 8 vatandaşın yaralandığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Biz bu deprem sonrasında vatandaşlarımızın her konuda yanında olduk. Yaraların sarılması için devletimiz ilk günden bu yana yoğun çaba gösterdi. Bir yıllık bir süre geçti ve şimdi o depremden sonra evleri hasar gören vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda yeni evler yapılıyor. Bu evlerde köylülerimiz için her şey düşünüldü. Bu bölgedeki köylerde yaşayan vatandaşların evleri bir veya 2 odadan oluşuyor. Tuvaletleri ise evin dışındaki ayrı bir bölgede yer alıyor. Yeni yapılan evlerde ise 3 oda, bir salon ve tuvalet bulunuyor. Vatandaşlarımız da yeni yapılan bu evleri görüyor ve hoşnut kalıyor. İnşallah kısa süre sonra bu evler hak sahiplerine kura ile teslim edilecek."

"Kalıcı konutlarımız tamamlanmak üzere"

Yukarıköy Muhtarı Mehmet Yavaş da 6 Şubat depreminin üzerinden geçen bir yılda depremin yaralarının sarılması için çok büyük ilerleme kaydedildiğini belirtti.

Yavaş, devletin ne kadar güçlü olduğunun böyle bir afette tekrar görüldüğünü dile getirerek, şöyle konuştu:

"'Siz burada sahipsiz kalırsınız, evleriniz yapılmaz, unutulursunuz' dediler. Ama devlet bize sahip çıktı. Başbakanımızdan bakanlarımıza kadar gelmeyen 'İhtiyacınız nedir?' demeyen kalmadı. Valimiz gece 03.00'e 04.00'e kadar bizimleydi. AFAD Müdürümüz hala her gün burada. Çok şükür böyle geldi ve geçti. Aradan geçen bir yılda kalıcı konutlarımız tamamlanmak üzere. Vatandaşlarımız yeni evlerine taşınacak günü bekliyorlar. Allah herkesten razı olsun."

"Devlet bize sahip çıktı"

Depremzedelerden Neslihan Tekin, geçen sene 6 Şubat sabahı yaşanan depreme evinde kahvaltı hazırlamak üzereyken yakalandığını hatırlattı.

Tekin, böyle bir depremi hiç yaşamadığını dile getirerek, "Tam kahvaltı hazırlamak üzereydim ki duvarların çatlamaya, başıma bir şeylerin dökülmeye başladığını gördüm. Dışarıya zor kaçtık." dedi.

Depremin ardından devletin kendilerine yardım elini hemen uzattığını vurgulayan Tekin, "Biz evden üç beş eşyamızı kurtarmaya çalışırken çadırlar kuruldu derken, konteyner evlerimiz geldi. Çadırda uyuyamadık bile. Devlet bize sahip çıktı. Ekmeğimizi, yemeğimizi verdi. Şimdi evlerimiz de bitiyor. Gerçekten çok güzel oldular." diye konuştu.

Ayvacık'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 5,3 büyüklüğünde depremin ardından bölgede en büyüğü 5 olmak üzere çok sayıda artçı sarsıntı yaşanmıştı.

Bölgede 6 Şubat ve 1 Nisan arasında 2 bin 770 sarsıntı kaydedilmişti. En fazla sarsıntı 7 Şubat'ta 245, en az sarsıntı ise 29 Mart'ta 4 olarak kayıtlara geçmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Uludağ'da sömestr canlılığı

2018-01-29 22:02 - Gündem

Motor kısmı tutuşan LPG’li otomobil alev alev yandı

2018-02-04 04:32 - Asayiş

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: İnsanların hayatlarını normalleştiriyoruz

2018-01-29 17:34 - Genel

Erzurum'da yeni bitki türü bulundu

2018-01-29 17:02 - Teknoloji

İstanbul'da 'ders başı' yoğunluğu

2018-02-05 13:07 - Eğitim

Denizli'deki doğalgaz patlamasında facianın eşiğinden dönüldü

2018-02-02 15:32 - Asayiş

Reyhanlı'ya bir roketli saldırı daha: 1 yaralı

2018-02-02 18:37 - Asayiş

Çocuklarda kazalardan sonra en sık kanser can alıyor

2018-02-02 18:59 - Genel

Çanakkaleli depremzedeler kalıcı konutları için gün sayıyor

2018-02-05 15:02 - Çevre-Hayat

Öldürülen Enes Burak Barış’ın olay yeri güvenlik kamera görüntüleri

2018-02-04 05:32 - Asayiş

İlgili Haberler

Düzce ve Kayseri'de kar tatilini fırsat bilen çocuklar kızakla kaydı

19:08 - Çevre-Hayat

İstanbul İnsani Yardım Derneği, Adıyaman'da 5 oyun sınıfı açtı

18:52 - Çevre-Hayat

Trabzon'da kalkan balıklarının yaşlarını belirleme çalışması yapıldı

17:52 - Çevre-Hayat

"Filenin Şalvarlı Sultanları", Kuzeyboru ile gösteri maçı yaptı

16:37 - Çevre-Hayat

Doktorun dikkatiyle dudak kanseri olduğunu öğrenen hasta ameliyatla sağlığına kavuştu

16:33 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İstanbul'da etkili olan kar sürücülere zor anlar yaşattı

06:28 - Gündem

Meteorolojiden Marmara Denizi için fırtına uyarısı

06:23 - Gündem

ABD'de DOGE'nin Hazine Bakanlığının ödeme sistemlerine erişimi kısmen sınırlandırıldı

06:13 - Ekonomi

ABD'nin 13 eyaleti DOGE'nin hassas verilere erişimini engellemek için dava açacak

06:08 - Dünya

Trump'tan Netanyahu'ya tutuklama kararı çıkaran UCM'ye yaptırım

06:03 - Dünya