?>

Cammu Keşmir'de gazetecilere engelleme

Cammu Keşmir'de görev yapan gazetecilerin bölgede hareket etmeleri engelleniyor, video ve fotoğraf çekmeleri kısıtlanıyor.

Medya - 5 yıl önce

Ankara

Hindistan'ın, Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırma ve eyaleti ikiye bölme kararlarının ardından son 5 gündür uygulanan sıkı önlemler nedeniyle gazetecilerin bölgede hareket etmesinin engellendiği ve ekipmanlarına el konulduğu bildirildi.

Cammu Keşmir'deki gazetecilerin, Gazetecileri Koruma Komitesi'ne (CPJ) ulaştırdığı mesajlarda, bölge genelinde görev yapan muhabirlerin rahatça hareket etmelerinin engellendiği, video ve fotoğraf çekmelerinin kısıtlandığı belirtildi.

Mesajlarda, Cammu Keşmir'deki foto muhabirlerinin bölgeden fotoğraf göndermekte zorlandığı, çektikleri fotoğrafları harici belleklere yükleyerek, bölgeden ayrılan kişilere teslim ettikleri kaydedildi.

Barikatı fotoğrafladığı için dövüldü

İsmi açıklanmayan yerel bir haber editörünün komiteye gönderdiği mesajda, 2 gün önce Srinagar'da bir foto muhabirinin, güvenlik kuvvetleri tarafından kurulan bir barikatı fotoğrafladığı için dövüldüğü ifade edildi.

Mesajda ayrıca, kamera, cep telefonu ve fotoğraf makinelerindeki görüntülerin silindiğinin, bölgede yüzlerce kişinin gözaltına alındığının altı çizildi.

"Gazeteci olduğunuzu söylediğinizde sizi durdurmaya çalışıyorlar"

Serbest muhabir olarak çalışan Ahmer Khan'ın, güvenlik kuvvetlerince durdurulduğu ve taciz edildiği belirtilen mesajda, Adnan Bhat adlı bir başka serbest muhabirin de "Güvenlik personeline gazeteci olduğunuzu söylediğinizde sizi durdurmaya çalışıyorlar." dediği aktarıldı.

Mesajlarda, Keşmir Times'ın editörü Anuradha Basin'in, Cammu'da mobil veri ve iletişimin askıya alındığını, gazetecilerin Cammu, Samba ve Kathua dışında hareket etmelerinin kısıtlandığını kaydettiği belirtildi.

Basin'in, Cammu'nun bazı bölgelerinde gazete dağıtıcılarının durdurulduğunu da sözlerine eklediği aktarıldı.

Cammu Keşmir Hindistan sosyal medyasında gündemde

Hindistan'da milliyetçi Modi hükümetinin, Cammu Keşmir'in özel statüsünü ortadan kaldırması ve eyaleti ikiye bölmesinin ardından konu, sosyal medya kullanıcılarının da gündeminde üst sıralara çıktı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin, Cammu Keşmir ile ilgili dün yaptığı açıklamalardan sonra "savekashmirfrommodi" (Keşmir'i Modi'den koru) ile "kashmirwithmodi" (Keşmir Modi ile) etiketi altındaki paylaşımlar dikkati çekti.

Yüz binlerce kullanıcı, konuyla ilgili paylaşımda bulunurken, hükümetin bölgeyle ilgili kararlarına eleştirilerin yanı sıra destek paylaşımlarında da bulunuldu.

Öte yandan bazı kullanıcıların, internet ve telefon hizmetlerinin kesik olmasına rağmen Cammu Keşmir'de, halkın Modi'yi desteklemek adına nasıl paylaşımda bulunabildiğini sorguladığı görüldü.

Hindistan, Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırdı

Hindistan, anayasanın yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan 370. maddesini iptal ederek, bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmıştı.

Cammu Keşmir'i iki birlik toprağına ayıran "Cammu ve Keşmir'in Yeniden Yapılandırılması Teklifi", önce federal parlamentonun üst kanadı Rajya Sabha'da (Eyaletler Meclisi), daha sonra federal parlamentonun alt kanadı Lok Sabha'da (Halk Meclisi) kabul edilmişti.

Keşmir sorunu

İngiltere, 1947'de Hindistan'dan çekilirken prenslikle yönetilen Keşmir'i, Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi.

Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar, 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

Yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolündeki Keşmir'in yüzde 20'sine ise Çin hakim durumda. Hindistan, ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" eyaleti adıyla kendine bağladı. Cammu Keşmir, Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta bulunduğu tek eyalet durumunda.

Pakistan ise kendi kontrolündeki Keşmir'e, "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" olarak iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü.

Hindistan, halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan ise BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Boyner Sports, Alanya'da açıldı

2019-08-07 17:47 - Genel

MİT'ten yakın koruma eğitimi

2019-08-06 14:32 - Gündem

Grup Gündoğarken ile Üçgen Teras'ta Yıldızlı Buluşmalar başlıyor

2019-08-05 16:30 - Genel

Eski Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in kızı tutuklandı

2019-08-08 21:07 - Dünya

'Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliği ve güvenliği vazgeçilmez'

2019-08-08 21:22 - Siyaset

İYİ Parti'nin kurultay sonuçları bugün açıklanacak

2019-08-04 12:47 - Siyaset

Üç dinin kutsal gölüne ev sahipliği yapan 'Katas Raj'

2019-08-03 14:42 - Dünya

Futbolda yayın sorunu çözüldü

2019-08-02 22:37 - Medya

Rus politikacıdan iddia: Amerika da SSCB gibi dağılacak!

2019-08-06 03:04 - Özel Haber

'Türkiye makarna ihracatında ikinci sırada'

2019-08-07 20:07 - Ekonomi

İlgili Haberler

Fransız aileler, çocuklarına zararlı içerikleri sunduğu gerekçesiyle TikTok'a dava açtı

13:52 - Medya

İsrail medyasına göre Gazze ve Lübnan'a saldırılarını sürdüren ordunun 7 bin askere ihtiyacı var

20:28 - Medya

İngiltere'de 237 basın mensubu BBC'ye Gazze konusunda tarafsızlık çağrısı yaptı

01:57 - Medya

İsrail'in Gazze'de 1 yılda öldürdüğü gazeteci sayısı dünyada her sene öldürülenlerin 2 katından fazla

22:22 - Medya

İsrail'in, Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda öldürdüğü gazeteci sayısı 183'e çıktı

23:28 - Medya

Günün Manşetleri

İspanya'da 218 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketinde 89 kişi halen kayıp

23:47 - Dünya

Rize'de heyelan sebebiyle Karadeniz Sahil Yolu'nun Artvin yönü ulaşıma kapandı

23:33 - Asayiş

Jose Mourinho ve Edin Dzeko, PFDK'ye sevk edildi

23:28 - Spor

Kritik eyalet Michigan'da seçmenler 'Gazze soykırımı'nı sandığa taşıyor

23:27 - Dünya

ABD başkanlık seçimlerinde farkın az çıkması halinde ve postayla gelen oylar sebebiyle sonuçlar gecikebilir

23:26 - Dünya