?>

Çam balında hasat yüzleri güldürdü

Türkiye'nin çam balı üretiminin yaklaşık yüzde 80'ini karşılayan Muğla'da bu yılki hasat döneminde alınan verim, bal üreticilerini memnun etti.

Ekonomi - 7 yıl önce

MUĞLA 

Türkiye'nin çam balı üretiminin yaklaşık yüzde 80'ini karşılayan Muğla'da bu yılki hasat döneminde alınan ürün üreticilerin yüzünü güldürdü.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya çam balı üretiminin yüzde 90'ının Türkiye'de gerçekleştirildiğini, Türkiye'deki çam balı üretiminin de yaklaşık yüzde 80'inin Muğla'da yapıldığını söyledi.

Muğla ve ilçelerinde 6 binin üzerinde ailenin geçimini arıcılıkla sağladığını anlatan Şahin, kentin yaklaşık 1,5 milyon kovana ev sahipliği yaptığını, gezginci arıcılarla bu sayının hasat döneminde 2,5 milyon kovana ulaştığını kaydetti. Bu yılki bal hasadının iyi olduğunu vurgulayan Şahin, bal üreticilerinin de bu durumdan memnun kaldığını dile getirdi.

Muğla'da çam balı hasadının ağustosun ilk haftalarında başlayıp, kasım sonuna kadar devam ettiğini anlatan Şahin, ağustos-eylül arasında bir düşüş olmasına rağmen hasadın önceki yıllara oranla güzel geçtiğini vurguladı.

Ziya Şahin, hem Muğlalı arıcıların hem de il dışından gelen arıcıların iyi bal aldığını ve ikinci hasattan da bal almaya devam ettiklerini belirterek, "Çam balında bu yıl hasat güzel. Üreticilerimiz ikinci hasadını yapıyor ve çok güzel bal geliyor. Arıcılarımızın yüzü gülüyor. Çam balı üreten Basra böceği sıcaklardan etkilenmediği için üretim gayet iyi gidiyor. Muğla'daki hasattan bu yıl 25 bin ton çam balı bekliyoruz." dedi.

Üreticilerin, çam balını kilogramı ortalama 11 liradan tüccara sattığını belirten Şahin, çam balının market raflarındaki kilogram fiyatının ise ortalama 35 lira olduğunu bildirdi.

"Bu yıl hasadımız çok güzel"

Ankara'dan Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka Mahallesi'ne 500 kovan ile gelen bal üreticisi Hüseyin Kesen, çam balı üretimi yapmak için geldiğini ve hasat yapmaya başladıklarını ifade etti.

Kesen, yaklaşık 20 yıldır arıcılık yaptığını ve verimin bu yıl, önceki yıllara oranla yüksek olduğunu belirterek, "Bu yıl hasadımız çok güzel. Çok iyi de bal aldık. Allah bereket versin. Bu yıl aşağı yukarı iki kovandan bir teneke bal süzüyoruz bu çok iyi." diye konuştu.

Üretilen çam balı miktarının Türkiye'ye yetmediğini anlatan Kesen, en büyük sorunlarının ise piyasadaki sahte ballar olduğunu ancak kendilerinin üreticiye daha güvenilir balı yedirmek için ballarını analize gönderdiğini ve analizden geçemeyen balın üreticiye sunulmadığını dile getirdi.

Son iki yıldır hasat yaptıkları çam balında verim artışının çok iyi olduğunu vurgulayan Kesen, özellikle bu yılki hasattan alınan çam balı değerlerinin de çok yüksek olduğunu anlattı.

Ordu'dan gezginci arıcı olarak Muğla'ya gelen Sıtkı Bozkurt ise baba mesleği olan arıcılığı 10 yıldır yaptığını, bal üreticilerinin en fazla gezgincilikten zorlandığını söyledi. 2 tır arı kovanı ile 2 bin kilometre yol katederek Van'dan çam balı hasadı için Muğla'ya geldiğini anlatan Bozkurt, "Muğla'ya hasat için ilk defa geldim ve hasat çok iyi geçiyor. Bir ay sonra buradan da toparlanarak arılarımızı kışlatmak için Antalya'ya gideceğiz." dedi.

En büyük sorun konaklama

Bozkurt, bölgede yaşadıkları en büyük sorunun konaklama olduğunu anlatarak, bu sorunun çözülmesinin arıcıları rahatlatacağını kaydetti.

Ordu'dan Muğla'nın Akyaka Mahallesi'ne bin 500 kovan ile gelen bal üreticisi Erol Demir de çam balı üretimi yapmak için Muğla'ya geldiklerini, 30 gündür Akyaka'da bulunduklarını ifade etti. Verimin bu yıl, önceki yıllara oranla yüksek olduğuna işaret eden Demir, bölgedeki birçok üreticinin önceki yıllara göre bu yıl iyi çam balı aldığını anlattı.

Arı üreticilerinin en büyük zorluklarının gezgincilik olduğuna dikkati çeken Demir, şöyle konuştu:

"Çam balı mevsimsel değerlerden de etkileniyor. Ancak bu yıl değerler çok iyi oldu ve çam balında hasat iyi gerçekleşti. Ancak önceki yıllarda yaşamadığımız yer sorununu bu yıl yaşamaya başladık. Buradaki gezginci aracılar kurumlarla karşıya karşıya kaldı. Bu sorunumuzun çözülmesi bekliyoruz. Biz burada ekonomiye de katkı sağlamak için bulunuyoruz."

Akyaka ve Kıran mahallelerinde kasım ayı sonuna kadar çam balı hasadı yapacak arıcılar daha sonra arılarını kışlatmak için Antalya'ya gidecek.

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Anadolu Grubu kimin? Tuncay Özilhan Kimdir?

2017-11-03 23:37 - Genel

Zorlu Holding Kimin? Ahmet Nazif Zorlu Kimdir? Aslen Nereli?

2017-11-03 23:37 - Genel

BMC kimin? Ethem Sancak Kimdir?

2017-11-03 23:37 - Genel

Yasemin Özilhan İpekyol için hazırladığı koleksiyonunu tanıttı

2017-11-07 19:18 - Genel

Medicana Konya Hastanesi 5'inci yılını kutladı

2017-10-31 22:03 - Sağlık

Turkcell kimin? Ahmet Akça kimdir?

2017-11-03 23:37 - Genel

Çotanak Stadı yükseliyor

2017-11-06 17:25 - Spor

Ankara Valiliği: Eylem yasağı uzatıldı

2017-11-02 14:32 - Asayiş

'Yerli oto, dış ticaret açığının kapanmasında önemli rol oynayacak'

2017-11-03 19:52 - Ekonomi

Kristal Elma’dan Aygaz’a 2 Ödül

2017-11-07 15:53 - Medya

İlgili Haberler

Bosna Hersek, Türkiye'den Bayraktar TB2 alımı için müzakere aşamasında

18:47 - Ekonomi

Bakan Yumaklı, TOBB üyelerine damızlık et işletmesi kurmaları çağrısında bulundu

17:52 - Ekonomi

Eskişehir'de çoğaltılan ata tohumları bölge çiftçisinin hizmetine sunuluyor

16:18 - Ekonomi

Bakan Şimşek: Enflasyonda kalıcı düşüş devam edecek

16:12 - Ekonomi

Deutsche Bank'tan Trump'ın yeni gümrük vergisi planlarına ilişkin 10 maddelik analiz

15:52 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İstanbul’da terör örgütü DEAŞ operasyonunda bombalı eylem hazırlığındaki 2 şüpheli yakalandı

19:18 - Gündem

Ordu ve Kayseri'de eğitime ara verildi

19:13 - Gündem

Sıla bebeğin ölümüne ilişkin soruşturmada iddianameler hazırlandı

19:07 - Gündem

Ordu'da bazı ilçelerde eğitime 1 gün ara verildi

19:02 - Gündem

BM üyesi 117 ülke, çatışmalarda insani yardım çalışanlarının korunması için çağrı yaptı

18:58 - Dünya