ANKARA - AYŞE BÜŞRA ERKEÇ / ABDULLAH AŞIRAN / İNCİ GÜNDAĞ
Konya'daki Yusuf Ağa Yazma Eserler Kütüphanesi'nden 17 yıl önce çalınan "Şerh el-Kanun fiʼt-Tıb" isimli eserin İngiltere'de satışa sunulacağını öğrenen Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, bu eserin Türkiye Cumhuriyeti devletine ait olduğunu ispatlayarak satışını durdurdu.
Yusuf Ağa Yazma Eserler Kütüphanesi'nden 2000 yılında çalınan, İbn-i Sina'nın "El-Kanun fi't-Tıb" kitabının yorumlanarak anlatıldığı, 197 sayfalık "Şerh el-Kanun fiʼt-Tıb" eserinin İngiltere'de açık artırma yoluyla satılacağı bilgisini alan Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, harekete geçti.
Arapça nesih hat ile 1224 yılında Selçuklu döneminin İslam alimlerinden, Fahreddin er-Razi'nin yazdığı eser, İngiltere'deki Sotheby's Müzayede Evi'nde 26 Nisan'da gerçekleştirilen "İslam Dünyası Sanatı" başlıklı müzayedede satılacak eserler arasından, bakanlık yetkililerince Türkiye'ye ait olduğu ispatlanarak çıkartıldı.
17 yıl önce çalındı
Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Yusuf Ağa Yazma Eser Kütüphanesi koleksiyonunda 4 bin 980 demirbaş numarasıyla kayıtlı "Şerh el-Kanun fiʼt-Tıb" isimli yazma eser, 17 yıl önce çalındı. Bakanlık, eserle irtibatı, geçen hafta içerisinde gelen ihbarlar ile yeniden sağladı.
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın talimatı doğrultusunda harekete geçen bakanlık yetkilileri, Interpol'e başvurdu. Ayrıca ilgili müzayede firmasının Türkiye sorumlusu Oya Delahaye ile görüşülerek, söz konusu eserin müzayededen çekilmesi konusunda çağrıda bulunuldu. Bu çağrı sonrası eserin satışı durduruldu.
Bu girişimlerin ardından, el yazması eserin Türkiye'ye iade edilerek Konya'daki Yusuf Ağa Yazma Eserler Kütüphanesi'nin raflarında yer alması bekleniyor.
30-40 bin avroya satılması bekleniyordu
Dünya genelindeki koleksiyoner ve sanat tutkunlarını cezbeden Sotheby's Müzayede Evi'ndeki "İslam Dünyası Sanatı" başlıklı müzayedede, Osmanlı dönemine ait dekoratif eser, mücevher, yüksek kaliteli taşınabilir eşyalar, kılıçlar, ipek ve kadife çatma paneller, eyer örtüsü, feraset bohçası ve gümüş baharatlık gibi parçalar da dahil olmak üzere toplam 239 tarihi eser satışa sunuldu.
Müzayededen çıkarılan Selçuklu dönemine ait el yazması eserin satışa sunulması halinde 30 ile 40 bin avro aralığında satılması öngörülüyordu.
Sanat eseri koleksiyonerlerini 1744'ten bu yana bir araya getiren Sotheby's, 1955 yılında Londra'dan New York'a açılarak dünyanın ilk uluslararası müzayede evi oldu.
dikGAZETE.com