?>

Çal Mağarası ziyaretçilerini hayran bırakıyor

Dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak kabul edilen Çal Mağarası, şelaleleri ve göletleriyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. - Anadolu Ajansı

Kültür Sanat - 8 yıl önce

TRABZON - HAKAN BURAK ALTUNÖZ

Dünyanın en uzun ikinci mağarası olarak kabul edilen Çal Mağarası, sarkıt ve dikitleri, zaman zaman 1,5 metre derinliğe ulaşan deresi, şelaleleri ve göletleriyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Trabzon'un Düzköy ilçesinde, deniz seviyesinden bin 50 metre yükseklikte bulunan ve dışarısındaki doğal güzelliklerin yanı sıra içindeki sarkıt ve dikitleriyle dikkati çeken Çal Mağarası, yaklaşık 14 yıldır yöre turizmine hizmet ediyor.

Üzerinde bulunan kalesi ve içinden geçen deresiyle ziyaretçilerini karşılayan mağara, yaklaşık 200 metrelik tahta merdiven üzerinde yürüyüşün ardından iki ayrı kola ayrılıyor. Sol bölümde 150 metrelik yürüyüşün ardından kalker platolar üzerinde görülen, oval şekilli erime çukuru olarak bilinen dolinden gelen suyun aktığı baca göze çarpıyor.

astım ile sinüzit rahatsızlığına iyi geliyor

Mağaranın yaklaşık 400 metrelik yürüyüş yolu olan sağ kolunun 60'ıncı metresindeki göl ve çağlayan ise farklı bir güzellik sunuyor. Dış atmosfere dolinlerle olan irtibatı sebebiyle rahat bir hava hareketi bulunan ve astım ile sinüzit rahatsızlığına iyi geldiği belirtilen mağaranın içerisinden geçen derenin debisi mevsimsel olarak değişiyor. Yağışlı mevsimlerde mağaranın içindeki suyun derinliği 1,5 metreye yükselirken, yaz aylarında su seviyesi 25 santimetreye kadar düşüyor.

Kireç taşları içindeki çatlak ile halen gözle net şekilde görülebilen faya bağlı gelişen ve 8 milyon yılda oluştuğu tahmin edilen Çal Mağarası'nın, bugünkü şekline ise iki aşamada ulaştığı belirtiliyor. Birinci aşamada yüzeyden sızan suların kireç taşını çözerek kırıkları genişletip bir yeraltı su kanalı oluşmasını sağladığı, ikinci aşamada ise bölgesel yükselmeye bağlı olarak mağara gelişimini sağlayan su akımının azaldığı ve mağaranın gelişiminin durduğu ifade ediliyor.

Yıl boyunca ziyarete açık tutulan, yerli ve yabancı yaklaşık 25 bin turistin ziyaret ettiği mağaranın yaklaşık 1 kilometrelik bölümü gezilebiliyor. Şu ana kadar 8 kilometre uzunluğuna kadar ulaşılabilen ancak birçok kısmı halen tam olarak keşfedilemeyen mağarada, konaklama sorununun çözümü, mağara içindeki yürüyüş yolunun uzatılması ve ışıklandırmanın geliştirilmesi hedefleniyor.

Ziyaretçileri, daha çok tanıtılmasını istiyor

Çal Mağarasını gezen ziyaretçilerden Filiz Güner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mağarayı gezdikten sonra çok etkilendiğini ifade ederek, "Buradaki çalışanlardan mağaranın tarihini öğrenme fırsatı bulduk ve çok beğendik. Buranın bir Uzungöl ve Sümela gibi ilgi görmesi gerekiyor. Sizi karşılayan ve yönlendiren personelin yanı sıra yabancı turistler için de rehber bulunuyor. Bence buranın yerli ve yabancı turistlerce yaz ayının yanı sıra kış mevsiminde de görülmesi gerekiyor." diye konuştu.

Kadir Aydın ise mağaranın içerisi kadar dışarısının da çok güzel olduğunu anlatarak, yapılacak tanıtımlarla birlikte ziyaretçi sayısının çok daha artacağına inandığını söyledi.

Muhabir: Hakan Burak Altunöz

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hiçbir avukat FETÖ'yü savunmak istemedi

2017-01-31 14:08 - Gündem

İstinaf mahkemesi, istismar sanığını beraat ettirdi

2017-02-03 22:02 - Gündem

THY uçaklarda Super Bowl'u yayınlayacak

2017-01-31 13:47 - Gündem

'Ülkemizin potansiyeline güvenmeli ve yolumuza devam etmeliyiz'

2017-02-05 15:52 - Ekonomi

Marmara Üniversitesinden ‘Nurşen Mazıcı’ açıklaması

2017-01-31 14:27 - Gündem

Abbas ile Şerif, İsrail'in yasa dışı yerleşimlerini görüştü

2017-02-01 00:17 - Dünya

Yürüyen Köşk için yeniden UNESCO’ya başvurulacak

2017-01-31 18:47 - Kültür Sanat

'Kabine değişikliği gündemde yok'

2017-02-01 23:17 - Siyaset

'Victor Vasarely Retrospektifi' sergisi yarın açılıyor

2017-02-02 01:37 - Kültür Sanat

Survivor Seda Demir kimdir? Survivor Seda Demir kaç yaşında? (Survivior Seda)

2017-01-31 11:47 - Magazin

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi açılışının 5'inci yılında

21:14 - Kültür Sanat

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliğinden Ertegün ailesi anısına caz konseri

07:16 - Kültür Sanat

'Asım Gültekin Dergicilik Okulu' ve 'Yedi Güzel Adam Edebiyat Okulu' öğrencileri mezun oldu

23:44 - Kültür Sanat

Öğrencilerde okuma kültürünün geliştirilmesi için 'Kütüphanelerdeyiz' projesi hayata geçiriliyor

11:51 - Kültür Sanat

Tunus’ta Yunus Emre Enstitüsü ‘Türk kültürü’nü tanıttı

00:02 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya

Devler Ligi'nde son 16 turuna yükselen 8 takım belli oldu

01:58 - Spor

Real Madrid, PSG ve PSV, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:53 - Spor

ABD'de Pentagon'un bütçesinde 5 yılda yüzde 8'lik kesinti yapılması talimatı

01:37 - Dünya

ABD’de, sınır güvenliği personelinin katil zanlısı olan LaSota, kefaletsiz yargılanacak

01:33 - Dünya