?>

'Büyük veri uzmanlığı ile yeni iş modelleri ortaya çıktı'

BTK Başkanı Sayan, Büyük Veri Türkiye Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Büyük veri uzmanlığının yeni iş modelleri ve fırsatlarının ortaya çıktığını söyledi.

Teknoloji - 7 yıl önce

ANKARA

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, "Büyük veri konusunda en hızlı yatırım kararı veren ve iyi danışmanların yetiştirilmesi konusunda öncelikli davrananlar, rekabet konusunda da bir adım önde olacaklardır." dedi.

Sayan, BTK'da düzenlenen Büyük Veri Türkiye Konferansı'nda yaptığı konuşmada, teknolojinin yaygınlaşması, ulaşılabilir olması ve kullanım biçiminin dönüşmesinin, üretilen veri büyüklüğünün artmasını beraberinde getirdiğini söyledi.

Bilgi kaynaklarının kontrol edilemez şekilde büyüdüğüne işaret eden Sayan, "Bu büyüme özellikle sosyal ağlardan ve mobil aygıtlardan gelen yeni formdaki verilerle daha da yükseklere taşınıyor. Makineler ve kullanılan teknolojik aygıtlar vasıtasıyla üretilen bu veri, kullanıcılara birçok konuda bilgi sağlıyor." ifadesini kullandı

Sayan, 2020'de veri boyutunda bugüne göre yüzde 4 bin 300 artış olacağını tahmin ettiklerini belirterek, dünyadaki dijital veri havuzunun yüzde 90'ının son 3 yılda ortaya çıktığını bildirdi. 2020'de kişi başına 5,2 terabayt bilginin üretilmesinin beklendiğini aktaran Sayan, toplamda da 40 zettabayt verinin dolaşımda olacağının tahmin edildiğini dile getirdi.

BTK Başkanı Sayan, dünyada 5 milyar mobil telefon, 2 milyar internet kullanıcısı, kullanılan cihazlarda 66 milyar sensör, video ve dijital teknolojiler kullanılarak izlenen 13 milyar güvenlik olayı olduğuna dikkati çekerek, "Günümüzde nesnelerin interneti, küçük ev aletlerinden akıllı şehirlere kadar uzanmakta ve burada oluşan veriler ise büyük veri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple de büyük veri günümüzün en güçlü bilişim teknolojileri (IT) varlıklarından biri konumunda görülebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Siber güvenlik, emniyet, yasal araştırmalar ve kurdukları altyapılarla farkındalık oluşturduklarını vurgulayan Sayan, şöyle devam etti:

"Üç temel karakteristikle başlayan büyük veri şu an için 7 karakteristikle ifade edilebilir; hacim, hız, çeşitlilik, değişkenlik, gerçeklik, görüntüleme ve değer. Veriyle olan ilişkimiz ne kadar iyi olursa insanlar kendilerini o oranda güçlü hissederler. Günümüzde büyük veri üzerinde firmalar, kamu kurumları, üniversiteler yatırım ve plan yapmaktadırlar. Planlama stratejileri bilgi ve altyapı odaklı bir organizasyon kırılımına doğru gitmektedir. Büyük veri konusunda en hızlı yatırım kararı veren ve iyi danışmanların yetiştirilmesi konusunda öncelikli davrananlar, rekabet konusunda da bir adım önde olacaklardır."

"Büyük veri, analizlerle birleşirse faydalı olur"

Yüksek hızda üretilen verinin, aynı hızda alınması, anlaşılması ve işlenmesi problemlerini de beraberinde getirdiğine işaret eden Sayan, "Büyük veri kavramı yüksek hacimdeki ve hızdaki veriyle ilgili konuları içermekle beraber, aynı zamanda çeşitlilik içeren video, ses, metin gibi yapısal olmayan veya akışkan verilerin saklanmasını, yönetilmesini ve üzerinden bilgiye erişimi de ifade etmektedir." ifadesini kullandı.

Sayan, büyük verinin güçlü analizlerle birleştiğinde faydalı olacağını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Ülkemizdeki her sektörün, kendi verilerini anlamlandırarak ve farklı verileri analiz ederek oluşturacağı büyük veri çok değerlidir. Büyük veri, basitlik ve kolaylığı müşterilerine sunmak için büyük bir zorluğu ve karmaşıklığı adeta satın almaktır. 'Her şey zıttı ile kaimdir.' sözündeki gibi büyük veri zorluklar ve fırsatlar üzerine odaklanmaktadır. IT dünyasının büyük veriyle mücadelesi devam etmektedir. Orta ve üstü ölçekli IT şirketleri için büyük veri hayatta kalmaları yolunda bir mücadeledir. IT departmanları büyük veriyi önemli bir problem olarak görmektedir. Yöneticilerin günlük kısa vadeli zorluklara katlanmak mecburiyetinde olmaları büyük verilere ilişkin uzun vadeli stratejik planlama ve diğer ileri teknik konularda mücadele etmelerini gerektirir."

Büyük veri uzmanlığının maliyetine değinen Sayan, bununla yeni iş modelleri ve fırsatlarının ortaya çıktığını söyledi.

Sayan, büyük veriyle bilginin kurumsal varlık olarak değerlendirilerek yönetilmesi gerektiğini belirterek, "Bilgi güçtür. Bilginin kullanılabilir ve faydalı olması onu yararlı kılmaktadır. Bilgi bir hazinedir ve kullanılabilmesi bireyi, kurumları ve ülkeleri fakru zaruretten kurtarabilir. Dolayısıyla bu noktada her türlü yatırımın en keskin şekliyle yapılması, geleceği yakalamamız ve bugünü kaybetmememiz açısından son derece önemlidir." dedi.

Sayan, dünyada büyük verinin çeşitli alanlarda kullanıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Devletler, siber güvenlikte, emniyet ve yasal araştırmalarda, nüfus bilgisi toplama ve analizinde, ekonomik bilgi toplama ve analizinde, telekomünikasyon sektöründe, internet ve e-ticarette, yasal olmayan faaliyetleri keşfetmekte, tıp ve medikal alanında, kayıtların işlenmesinde, genetik araştırmalarında, hizmet iyileştirmesinde, ilaç ve tedavi güvenliği araştırmalarında, banka ve finans sektöründe, büyük veri ve veri analitiğini kullanmaktadır. Büyük veri, anlamlandırıldığı, değere dönüştürüldüğü sürece görünmeyeni görünür kılacak ve bize güç katacaktır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Diyanet'in cuma hutbesi: 'Kapanmayan Yaramız Kudüs'

2017-12-08 18:52 - Gündem

'Hızır' operasyonlara sessiz gidecek

2017-12-07 15:02 - Ekonomi

Montaj değil gerçek: 3 boyutlu yaya geçidi

2017-12-11 16:22 - Çevre-Hayat

'Kudüs İslam'ındır' mitingi düzenleniyor

2017-12-10 20:08 - Genel

Bilecikli çift, 'Genç Çiftçi Projesi' ile hayvancılığa başladı

2017-12-12 16:02 - Çevre-Hayat

'Türk ve Yunan yatırımcılar el ele vermeli'

2017-12-08 02:02 - Dünya

Koskoca bir semte ismini veren 'Şaşkın Bakkal'ın hikâyesi

2017-12-06 07:12 - Çevre-Hayat

Litvanya'nın Renkli Dünyası fotoğraf sergisi açıldı

2017-12-05 19:02 - Kültür Sanat

Reina katliamı davası başladı

2017-12-11 19:02 - Gündem

'Temennimiz Kudüs'ün mevcut haline özenle saygı duyulması'

2017-12-06 23:02 - Siyaset

İlgili Haberler

Yeni silah konsepti Türkiye'de göreve hazırlanıyor

14:13 - Teknoloji

Türk araştırmacılar, karbondioksidi "temiz enerjiye" dönüştürecek cihaz geliştirecek

11:57 - Teknoloji

Amazon, yapay zeka şirketi Anthropic'e 4 milyar dolar daha yatırım yapacak

18:37 - Teknoloji

Erciyes Üniversitesinde düşük voltajlı radyasyon dedektörü üretildi

12:53 - Teknoloji

Samanyolu dışındaki bir galakside ilk kez bir yıldızın yakınlaştırılmış görüntüsü yakalandı

11:52 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Gazze hükümetinden "yakıt kıtlığı nedeniyle tüm sağlık sistemi çökebilir" uyarısı

01:57 - Dünya

Esed rejiminin İdlib’e saldırısında 4'ü çocuk 5 sivil yaralandı

01:28 - Dünya

İsrail'in saldırıları nedeniyle Lübnan'da yerinden edilenlerin sayısı 1,9 milyona yaklaştı

00:47 - Dünya

Kar yağışı ulaşımda aksamalara neden oluyor

00:07 - Gündem

İtalya'da kadınlara yönelik şiddet protesto edildi

23:57 - Dünya