?>

Bursalı doktorun Nilüfer'deki 10 dönümlük tıbbi aromatik bahçesi doğaseverleri ağırlıyor

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ürololji Uzmanı Dr. Dursun Ünal'ın Nilüfer ilçesinde kurduğu tıbbi aromatik bahçe, şehir hayatından uzaklaşıp şifalı bitkiler arasında rahatlamak isteyen misafirlerine ev sahipliği yapıyor.

Sağlık - 1 yıl önce

Bursa

İlçeye bağlı Dağyenice Mahallesi'nde 10 dönüm alana kurulu bahçede, yaklaşık 60 çeşit tıbbi aromatik bitki ile Türkiye'de çok fazla üretilmeyen Frenk üzümü, aronya, Bektaşi üzümü ve yaban mersini gibi meyveler de yetişiyor.

Bir kısmı kurutulan ve yağı çıkarılan şifalı bitkiler arasında yer alan lavanta bahçesi arazideki diğer bitkiler arasında dikkat çekiyor.

Uzman Dr. Dursun Ünal, AA muhabirine, Sağlık Bakanlığınca 2014 yılında Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği'nin yayınlandığını ve tamamlayıcı tıp uygulamalarında doktorların yetkili kılındığını hatırlattı.

Daha sonra apiterapi (arı ve arı ürünleriyle yapılan tedavi yöntemi) ve fitoterapi (bitkilerle tedavi) eğitimleri aldığını belirten Ünal, "Burası fitoterapinin mutfağı sayılabilir. Yaklaşık 60 çeşit tıbbi aromatik bitkili bahçemiz bulunmakta. Arılarla bu işi birleştirdik. Avrupa'da 'apiturizm' denilen bir kavram var. Bu, bal arıları, tıbbi aromatik bitkiler ve çiçeklerin bir araya geldiği ekolojik turizmin bir alanıdır. Slovakya özellikle bu konuda liderlik göstermekte. Pek çok kişi bal arılarına ve bu çiçekli ortama yakın olmak için gelmektedir." diye konuştu.

Buraya gelen insanların bir kısmının lavantaların içerisinde fotoğraf çekimi yaptığını anlatan Ünal, şunları kaydetti:

"Doğal ortamda rahatlıyor. Bir kısmı tıbbi aromatik bitkilerin tadına, kokusuna bakıyor. Yetiştirdiğimiz meyvelerin dönemine göre hangisi olmuşsa yiyebiliyor. Ahududu, böğürtlen, yaban mersini, Bektaşi üzümü, Frenk üzümü, çilek gibi pek çok meyve var. Tatlarına bakıyorlar. Tıbbi aromatik bitkilerin kokuları, tatları birbirinden farklı. Hepsinin tabelası var, üzerinde okuyor. Bizden sormak istediği bir şey olursa biz anlatıyoruz. Bu bitkilerin çaylarını içebiliyor veya arzu ederse Türk çayı, kahvesi ikram ediyoruz."

Ünal, alanda tıbbi lavanta, altın otu, kekik, civan perçemi, limon melisa, melisa, zufa otu, karabaş otu, sahlep ve safran gibi çok sayıda bitkinin bulunduğunu, bunların bazılarının kurutulduğunu bazılarının da yağlarının çıkarıldığını anlattı.

"Apiturizmin küçük bir uygulama alanı"

Bahçenin 7 sene önce kurulduğunu anımsatan Ünal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İlk başladığımızda çok küçük bitkileri dikmiştik, şimdi bu bitkilerden de çelik yapıyoruz. Arzu eden olursa kendi bahçesine ya da balkonuna saksıyla götürüp bu bitkilerle tanışıyor. Severse daha büyük çaplı iş yapabilir. Bu 60 çeşit bitkiden, ekonomik değeri yüksek olan, köylüye, çiftçiye kazanç getirebilecek bitkiler de mevcut. Bizim az da olsa deneyimlediğimiz ürünler var. Bunlar daha geniş kapsamlı yetiştirilirse bir kar amacı da güdülebilir bu işte.

Bu bahçeyi insanların doğayı, bu doğada yetişen güzel bitkilerin farkına varması, tanışması ve bunu bal arılarıyla birleştirmek amacıyla kurduk. Apiturizmin küçük bir uygulama alanıdır ama pek çok kişinin ufkunu açmakta, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği kursları düzenlenmekte ve tıbbi aromatik bitkilerin yanına bal arıları da eklenerek bunu yapacak insanlara masraflarını karşılayacak yollar gösterilmekte denebilir."

Ünal, bahçede bir kabin içinde bulunan 4 kovan üzerine yerleştirilmiş arı yatağı oluşturduklarını, arı sesi dışında giriş olmaması için özel izolasyon kullanılan ahşap kabindeki yatağa uzananların arıların kanat seslerini dinlediğini anlattı.

Bahçeye gelenlerin arı sesinin rahatlatıcı etkisi için oluşturulan arı yatağını da deneyimleyebildiklerini dile getiren Ünal, "Hepimizin bildiği bal dışında polen, propolis, arı sütü, arı ekmeği gibi kıymetli ürünleri var. Bunlarla da bitmiyor. Tedavide veya turizmde kullanılan arı yatağı var. Ukrayna'da özellikle fazlaca kullanmakta. Bizim burada da bu uygulama yapılıyor. Arıların mutlu olduğu, sayılarının çok olduğu bu dönemde yukarıda, üzerinde yatan insanlara verdiği bir enerji var. Yaklaşık 30 dakika kabinde yattığında arıyla bir temas yok. Arı onu sokmuyor. Verdiği enerji, çıkardığı ses ve kovandan gelen hava insanları çok müthiş rahatlatıyor. Bu apiturizmin uygulama alanlarından birisi." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Edirneli çiftçi 2 dönümde yetişecek çileği topraksız tarımla 250 metrekarede yetiştiriyor

2023-07-05 10:48 - Çevre-Hayat

Tuğba Gülyeşil: Hedefim dünya müziğine adımı ‘Bendir’le yan yana kazımak

2023-07-07 09:24 - Magazin

Kadın girişimcilerin kurduğu lavanta tarlaları Sinop turizmine renk katacak

2023-07-06 12:47 - Çevre-Hayat

Mahkum ve aileleri genel affı bekliyor: CHP’den yeşil ışık

2023-07-06 20:03 - İnsan&Hayat

Özbekistan'daki cumhurbaşkanı seçiminin geçerli olması için gerekli katılım oranına ulaşıldı

2023-07-09 12:23 - Dünya

Spor psikolojisi danışmanı Erkut Konter'den "Arda Güler" yorumu

2023-07-10 10:32 - Spor

Dünya Müslüman Alimler Birliğinden 'kutsalların korunması'nda Cuma Hutbesi çağrısı

2023-07-05 21:28 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1446

Beşiktaşlı Emrecan Bulut: Şampiyonluğu alacağız

2023-07-04 19:57 - Spor

Arda Güler, Real Madrid'de takım arkadaşları ve teknik direktör Ancelotti'yle tanıştı

2023-07-10 18:57 - Spor

Rus Bakan Razborov: Türkiye ile ticari ilişkileri artırmamız lazım -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2023-07-04 20:04 - Özel Haber

İlgili Haberler

Prof. Dr. Azap'tan Türkiye'de de etkin olması beklenen Kovid-19 varyantı "XEC" a

13:58 - Sağlık

Çukurova Sağlıklı Hayat Merkezi, 104 kadının meme kanserini erken öğrenmesini sağladı

13:03 - Sağlık

TÜRKÖK projesi kapsamında kök hücre bağışçısı 1 milyonu aştı

11:52 - Sağlık

Diş sıkma alışkanlığı diş kaybına yol açabilir

11:03 - Sağlık

UNICEF: Burundi'deki M çiçeği vakalarının yüzde 30'u 5 yaş altı çocuklardan oluşuyor

15:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Aksa Şehitleri Hastanesi, birkaç gün içinde hizmet dışı kalacağı konusunda uyardı

03:18 - Dünya

Hizbullah'ın İsrail'le çatışmalarda toplam kayıp sayısı 500'ü aştı

03:07 - Dünya

Lübnan'dan İsrail'in kuzeyinde Hayfa ve Nasıra kenti çevresine bir dizi roket atıldı

03:03 - Dünya

Trump, Harris'in "CNN'de canlı yayında tartışalım" önerisini geri çevirdi

02:57 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'deki Türkevi girişinde sevgi gösterileriyle karşılandı

02:02 - Dünya