Bursa'da meslek lisesi öğrencileri turşu suyundan sıvı gübre üretti

Bursa'da organik gıda atıklarını değerlendirmek için öğretmenlerinin desteğiyle çalışma yürüten meslek lisesi öğrencileri, turşu suyu kullanarak bitkilerin gelişiminde yeterli mikroorganizmaya sahip sıvı gübre üretti.

Çevre-Hayat - 3 ay önce

Bursa

Faik Çelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde "sıfır atık" temasıyla kurulan Geri Dönüşüm Kulübü tarafından Japon kültüründe "bokashi" olarak adlandırılan toprağın organik maddelerle iyileştirilmesine yönelik uygulamalar ele alındı.

İthal bir maya yardımıyla yapılan sıvı gübreyi yerli imkanlarla üretmek amacıyla öğretmenlerinin desteğiyle AR-GE çalışması yapan öğrenciler, maya yerine turşu suyu kullandı.

Organik gıda atıklarını 120 litrelik varillerin içinde bir miktar turşu suyuyla karıştıran öğrenciler, 7 ila 15 günlük fermantasyon sürecinin ardından elde ettiği sıvı gübreyi laboratuvar ortamında inceledi. Testleri yapılan sıvı gübrenin içinde bitkilerin gelişimi açısından yeterli oranda mikroorganizma bulunduğu tespit edildi.

Elde edilen sıvı gübre, okulun laboratuvarındaki test aşamalarının ardından çiçek ve marullar üzerinde uygulandı. Saksılardaki çiçekler ve okul bahçesinde iki alana ekilen marulların bir bölümüne su, kalanına ise sıvı gübre verildi. Uygulama sonucunda sıvı gübre ile sulanan çiçek ve marulların, su verilenlere göre daha erken büyüdüğü ve iri olduğu gözlemlendi.

Çalışmada yer alan okulun Türk dili ve edebiyatı öğretmeni Abdullah Taşçı, AA muhabirine, öğrencilerin okul kafeteryasındaki doğal sebze ve meyve atıklarını kullanarak sıvı gübre elde etmesinden mutluluk duyduğunu söyledi.

Marul ve bazı çiçekler üzerindeki denemeleri başka bitkilerde de yapacaklarını belirten Taşçı, "Olumlu sonuçlar alıyoruz. Sıvı gübre ve suyla sulanan ürünlerin ölçümlerini düzenli yapıyoruz. Aralarında yüzde 100 fark gözlemliyoruz. Okul olarak patent başvurumuzu yaptık, süreç devam ediyor. Başvurumuzun sonuçlanmasının ardından gerekli izinleri alarak ürünümüzün satışını yapıp okul bütçesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Taşçı, sıvı gübreyi mayaya ihtiyaç duymadan organik gıda atıklarını turşu suyuyla fermente ederek ürettiklerini dile getirdi.

Bu ürünün normalde yurt dışında yüksek fiyatlara satılan mayayla elde edildiğini aktaran Taşçı, "Biz maya olarak atık turşu sularını kullanıyoruz. Herhangi bir masrafımız olmuyor. Tamamen sıfır atık mantığıyla hareket ediyoruz." dedi.

"Baştan bu zamana kadar dallanma, çiçeklenme, büyüme gözlemledik"

Gıda teknolojileri alanı öğretmeni Ayten İnal, bu çalışmanın AR-GE bölümünde görev aldıklarını bildirdi.

Sıvı gübrenin içindeki mikroorganizmaların yeterliliğini tespit ettikten sonra uygulama aşamasına geçtiklerini anlatan İnal, şöyle devam etti:

"Mikroorganizmaların varlığı normalde istenmez ama biz bunların varlığından mutlu olduk. Daha sonra arkadaşlarımızın yaptığı bu çalışmayı sulandırarak 1/100, 1/150, 1/200 gibi oranlarda seyrelterek çiçeklere ve marullara uyguladık. Çok güzel sonuçlar aldık. Tabii tüm bu işlemleri öğrencilerimiz yaptı. Düzenli olarak her hafta ölçümler aldılar. Düzenli olarak sulama ve gübrelemelerini yaptılar. Gayet güzel çalışma oldu. Verimli bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Baştan bu zamana kadar dallanma, çiçeklenme, büyüme gözlemledik. Öğrencilerimizle bizler de bu çalışmanın birer parçası olduk."

İnal, sıvı gübrede üreyen mikroorganizmaların insan sağlığı için herhangi bir sorun teşkil etmediğini belirtti.

Gıda teknolojileri alanı 10. sınıf öğrencisi Nermin Ümmet, çalışmadaki görevinin marulların hem gübreli hem gübresiz sulanması olduğunu ifade ederek, "5 litrelik bidonların birine gübre ekleyerek ürünlerin sulamasını gerçekleştiriyoruz. Bunu çizelge haline getirip notlar tutuyoruz. Büyük marulların olduğu kısmın sulamasını sıvı gübreyle yaptık, gübrenin etkisini görmüş olduk. Diğer taraftakiler suyla olduğu için daha az büyüdü." ifadesini kullandı.

Sıvı gübrenin karıştırma ve oluşum aşamasında görev alan yiyecek ve içecek hizmetleri alanı 11. sınıf öğrencisi İrem Erdin ise şunları kaydetti:

"Çıkan sebze kabuklarını turşu sularıyla marine ettikten sonra varillere yerleştiriyoruz. Varillere havasını almak için baskı uygulayıp kapağını kapatıyoruz. Fermantasyon sürecinden sonra iki ürünümüz çıkıyor: Biri üst katmandaki posa, diğeri de sıvı gübre. Sıvı gübreyi alıp uygun ve güvenli bir depoda tutuyoruz. Sıvı gübreyi arkadaşlarımız çiçekler üzerinde deniyor. Arkadaşlarımız aradaki değişimi çizelge olarak not alıyorlar."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Araştırma: Metabolik sendromların kötüleşmesi, kanser riskini artırıyor

2024-03-11 13:37 - Sağlık

Çanakkale'de 18 Mart 1915'te yaşanan bombardıman fotoğraf karelerinde

2024-03-14 14:38 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Cavit Çağlar'ın hayatı ve siyasi mücadelesi kitap oldu

2024-03-10 16:36 - Özel Haber

Azerbaycanlı ünlü yazar Abdullayev: Ermenistan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önerisinden endişe ediyor!

2024-03-15 20:35 - Özel Haber

Hüseyin Burak Uçar’ın ‘Başarının Frekansı -Anlamlı Bir Hayat İçin- adlı kitabı çıktı

2024-03-16 08:44 - Özel Haber

Özbekistan, Rusya'dan Türkiye ve Çin'e göre daha düşük fiyata gaz alıyor

2024-03-11 18:17 - Özel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netanyahu ve yönetimi, isimlerini Hitler, Mussolini ve Stalin'in yanına ekletmişlerdir

2024-03-09 16:36 - Siyaset

Dünyada Ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı

2024-03-10 23:12 - İslam-Hayat - Zilhicce 1445

Rusya ve Türkiye gemi inşası ile farklı endüstriyel alanlarda işbirliği için uygun şartları oluşturacak

2024-03-12 23:13 - Özel Haber

Uyku süresi sağlıklı yaşamın temel taşlarından biri

2024-03-14 11:17 - Sağlık

İlgili Haberler

TÜGVA, Düzce'de başlattığı geri dönüşüm projesini tüm yaz okullarında hayata geçirdi

16:38 - Çevre-Hayat

İstanbul'da vatandaşlar hafta sonu sahil ve parkları tercih etti

15:33 - Çevre-Hayat

Tekirdağ'da Kadriye Mahallesi yıllardır leyleklere yuva oluyor

15:23 - Çevre-Hayat

Göçer ailenin kızı Elif doğduğu yaylada şimdi öğretmenlik hayali kuruyor

15:17 - Çevre-Hayat

Hakkari'nin Çukurca ilçesindeki festivalde rafting ve off-road heyecanı yaşandı

15:12 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İzmir Valisi Elban, hastanedeki yaralıları ziyaret etti

20:03 - Gündem

TCG Gemlik fırkateyni Libya açıklarında eğitim yaptı

19:58 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, İran Dışişleri Bakan Vekili Bakıri ile görüştü

19:53 - Gündem

BOTAŞ, İsrail'e petrol ihraç edildiği iddialarını yalanladı

19:47 - Ekonomi

Beşiktaş'ın yeni teknik direktörü Van Bronckhorst, görevine başladı

19:38 - Spor