?>

Bursa'da bilim insanları kemik hasarlarının tedavisini kolaylaştıracak proje geliştirdi

Bursa Teknik Üniversitesi ve Bursa Uludağ Üniversitesinde görevli akademisyenlerin üzerinde çalıştığı projeyle kemik kaybı yaşayan hastalardan alınan sağlıklı hücrelerden laboratuvar ortamında yapay kemik dokusu üretiliyor.

Sağlık - 2 yıl önce

Bursa

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ve Bursa Uludağ Üniversitesinde (BUÜ) görevli akademisyenlerin işbirliğiyle yürütülen "Mekanobiyoloji ve Biyobozunma Esaslı Kemik Doku İskelesi Tasarımı, Üretimi ve Validasyonu-Aşama 1" adlı proje kapsamında yapay kemik dokusu geliştiriliyor.

BTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Lekesiz ve BUÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferda Arı, çeşitli sebeplerle kemik kaybı yaşayan hastalardan alınan sağlıklı hücrelerden yapay kemik dokusu üretilerek hastalara nakledilmesi edilmesi amacıyla proje hazırladı.

Çalışma TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) 1001 Programı kapsamında yaklaşık 1,2 milyon lira destek almaya hak kazandı.

Prof. Dr. Lekesiz ve Araştırma Görevlisi Safa Şenaysoy, projede kemik dokusu oluşumunu destekleme yeteneğine sahip yapay bir yapı olan iskelelerin tasarım ve üç boyutlu yazıcıyla üretimini üstlenirken, Prof. Dr. Arı ve Doktor Öğretim Üyesi Elif Ertürk ile doktora öğrencisi Sibel Çınar Asa ise Bursa Uludağ Moleküler Kanser Araştırma Laboratuvarında iskelelere hücre ekimi ve onları büyütme çalışmaları yapıyor.

Aynı zamanda projenin ilk aşamasında yapay dokularda geliştirilen kemik hücrelerinin insan yüküne vereceği tepkiler ölçülüyor. Lekesiz ve Arı ile ekipleri, çalışmanın ikinci aşamasında da doktorlar ve veterinerle işbirliği yaparak hayvan ve insan deneylerine geçmeyi planlıyor.

Prof. Dr. Lekesiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmanın mühendisliği ve biyolojiyi bir araya getiren disiplinler arası bir çalışma olduğunu, ikinci aşamada da tıp ile mühendisliği bir araya getireceklerini söyledi.

Çalışmalarının ana konu başlığının "kemik doku mühendisliği" olduğunu anlatan Lekesiz, insanların kanser veya kaza gibi durumlarda kemiklerinin büyük kısmını kaybedebildiklerini ifade etti.

Bu gibi durumlarda kişilerin kaybettikleri kemik dokusunun yerine platin, titanyum gibi parçaların takıldığını, bunların vücuda tam uyumlu malzemeler olmayıp, X-Ray cihazından geçerken de sorun yaşattığını aktaran Lekesiz, şöyle devam etti:

"Doku mühendisliği yaklaşımında dış ortamda üç boyutlu yazıcıyla ürettiğimiz yapay doku iskele sistemi üzerine hücreleri laboratuvar ortamında ekiyoruz. Hücreleri dış ortamda biraz büyütüyoruz. Daha sonra büyümüş olan bu yapı vücuda yerleştiriliyor. Bu projenin tasarım, analiz, imalat, test ve en sonunda hastaya yerleştirme aşamaları var. Hastaya yerleştirme aşamasına kadarki kısımlarını bu projede tamamlamayı hedefliyoruz. Projemizin oluşmasında çok ciddi emek var, zaman var. Bu önemli proje Türkiye açısından yeni bir teknoloji."

Lekesiz, TÜBİTAK ARDEB 1001 Programı kapsamında destek almaya hak kazandıkları teknolojiyi cerrahlar tarafından daha tercih edilebilir hale getirmek için çalışmalarını ilerleteceklerine değinerek, projede kendilerine destek olan TÜBİTAK'a, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar'a ve üniversitenin eski rektörü Prof. Dr. Arif Karademir'e teşekkür etti.

"Kişiye özgü kemik tasarımı gerçekleştiriyoruz"

Projenin ortaklarından Prof. Dr. Arı da çalışmalarının kemik dokusunda olan hasarların giderilmesi için yeni dokuların laboratuvar ortamında üretilmesi aşamalarını oluşturduğunu kaydetti.

Çalışmalarının ülkenin öncü projelerinden olacağını ifade eden Arı, şunları dile getirdi:

"Daha güzel işlerin yapılmasında ilk adımı atmış olacağız. Ayrıca yine bu projemizle moleküler düzeyde incelemeler yaparak, her hastaya uygun dokunun yapılmasını sağlayacağız. Bu açıdan da projemiz geleceğe açık bir alan oluşturacak ve daha yenilikleri de beraberinde getirecektir. Laboratuvarımızda kemik yapan hücrelerimizi, oluşturulan üç boyutlu doku iskelelerinin üzerine ekerek onlarda bir takım moleküler analizler gerçekleştiriyoruz. Bir anlamda da kişiye özgü bir kemik tasarımı gerçekleştiriyoruz. Onlara farklı düzeylerde yükler uygulayarak insan yüküne vereceği cevapları alıyoruz. Daha sonra onlara göre değişen moleküler analizleri yapıyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Zor zamanımızda yanımızdaydılar' diyen Suriyeliler’den okullarda kış yardımı

2023-01-24 08:58 - Özel Haber

Azerbaycanlı Milletvekili Iskanderov: Azerbaycan, İran'ı her zaman dost bir ülke olarak görmüştür! -İrade Celil bildiriyor-

2023-01-24 07:07 - Özel Haber

Azerbaycanlı Milletvekili Mahamaliyev: Dünyanın Türkiye'nin adil politikasına ihtiyacı var! -İrade Celil bildiriyor-

2023-01-24 07:20 - Özel Haber

Türkiye Kırım’da ne yapmalı? -Ünver Sel yazdı-

2023-01-26 00:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Rusya-Türkiye ticaret hacmi 100 milyar dolara ulaşmalı! -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2023-01-26 01:09 - Özel Haber

Türk-Yunan mutfak savaşlarında Kokoreç gerginliği sürüyor

2023-01-24 12:21 - Magazin

Kadın girişimci devlet desteğiyle kurduğu tesiste meyve ve sebzelerden atıştırmalık üretiyor

2023-01-23 12:04 - Çevre-Hayat

Batı'nın tank koalisyonu Ukrayna'daki bahar savaşına hazırlanıyor

2023-01-26 14:30 - Dünya

Almanya'daki ırkçı saldırılar çoğunlukla Müslümanları hedef alıyor

2023-01-25 11:29 - Dünya

Sivas 4 Eylül Stadyumu'nun zemininde inceleme yapıldı

2023-01-25 16:58 - Spor

İlgili Haberler

Türkiye'de 6-13 yaş arası çocuklar günde 6 saatten fazla ekran karşısında kalıyor

17:12 - Sağlık

Çocuklarda görme sorunlarının giderilmesinde doğru gözlük seçimi önemli

16:22 - Sağlık

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, organ nakli çeşitliliğiyle öne çıkıyor

13:33 - Sağlık

180 hastaya çapraz karaciğer nakli gerçekleştiren merkezden organ bağışı çağrısı

13:32 - Sağlık

TİTCK Ulusal Kontrol Laboratuvarına uluslararası tescil

12:23 - Sağlık

Günün Manşetleri

Yaşlılık maaşını Mehmetçik için biriktiren Döndü Nine vefat etti

18:07 - Gündem

İsrail yönetimi, Maccabi Tel Aviv taraftarlarından İtalya'daki maça gitmemelerini istedi

18:03 - Spor

Yuvacık Barajı'nda doluluk yüzde 19 ölçüldü

17:57 - Gündem

İsrail polisinin Doğu Kudüs'te 2 Fransız konsolosluk çalışanını gözaltına almasına tepkiler sür

17:52 - Dünya

Elazığ'da 5 büyüklüğünde deprem

17:32 - Gündem