?>

Bursa'nın son Osmanlı'sı 'Nostalji Rıdvan'

Bursa'nın İnegöl ilçesindeki bir kırsal mahallede yalnız yaşayan ve Osmanlı dönemindeki gibi fes takan, cepken giyen, köstekli saat kullanan 27 yaşındaki Rıdvan Özdemir, farklı tarzıyla dikkati çekiyor.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

Bursa

Çevresinde "Nostalji Rıdvan" olarak tanınan Özdemir, çocukluğundan bu yana ilgi duyduğu Osmanlı kültürünü yaşatmaya çalışıyor.

Geçen seneye kadar İnegöl merkezde ikamet eden Rıdvan Özdemir, giyimi ve tarzı nedeniyle bazı insanların kendisine ön yargılı davrandığı gerekçesiyle, eskiden köy statüsünde olan kırsal Güzelyurt Mahallesi'ne yerleşti.

Dışı ahşap üzeri sac kaplama tek katlı küçük bir evde yaşayan Özdemir, hayatını yalnız ve mutlu bir şekilde sürdürüyor.

Besicilik yaparak geçimini sağlayan Rıdvan Özdemir, sebze ve meyvesini de bahçesinde yetiştiriyor.

Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı döneminin giyim kuşamına küçüklüğünden beri ilgi duyduğunu söyledi.

Bu nedenle onlar gibi giyinip yaşamını sürdürmeye özen gösterdiğini belirten Rıdvan Özdemir, şöyle devam etti:

"26 yıl şehirde yaşadım. Giyimim nedeniyle insanlar çok ön yargılı davrandı, 'kabadayı, psikopat' gibi kelimelerle beni özdeşleştirmeye çalıştı ama bu konu kesinlikle ve kesinlikle yanlış. Bu ön yargılar nedeniyle köye yerleştim. Burada kendime keçiler alarak, tamamen şehir hayatını bırakıp kırsalda yaşamaya başladım. Kendi keçilerimin çobanı oldum. Burada her şey doğal ve ben de istediğim gibi hareket edebiliyorum. Köy halkımız benim nasıl bir insan olduğumu bildikleri için ön yargılı davranmıyor. Şu anda hayatım çok güzel bir şekilde devam ediyor."

Markete ve düğünlere atla gidiyor

Özdemir, 50 keçi alarak köyde yaşamaya başladıktan sonra küçükbaş hayvanlarının sayısının 240'a kadar çıktığını, zamanla bunları sattığını aktardı.

Mahalleye yerleştikten sonra günlerinin daha güzel geçtiğini dile getiren Rıdvan Özdemir, "Burada her şeyin doğalına sahip olabilirsiniz. Arka tarafta bahçem var, karpuz, kavun, biber, domates gibi birçok ürün yetiştiriyorum. Arada bir ekmek bile pişiriyorum. Şehirler nasıl hizmet alıyorsa, köyler de öyle hizmet alıyor. Bu nedenle insanların köyde yaşamaları için her türlü imkan sağlanmış durumda." diye konuştu.

Özdemir, taşıt kullanmadığını, atına binip bazen ilçe merkezine, kimi zaman da daha yakında büyük bir mahalle olan Kurşunlu'ya giderek markette satılan ihtiyaçlarını karşıladığını anlattı.

İnegöl'deki yakınlarının ve tanıdıklarının düğünlerine de atla gittiğini ifade eden Rıdvan Özdemir, "Yani tamamen Osmanlı yaşantısı gibi bir yaşam hayal ettiğim için bu hayatı tercih ettim ve çok da mutluyum." dedi.

Özdemir, kendisini ziyarete gelenlerin yaşantısına özendiklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bisiklet sektöründe çifte fırsat

2019-09-06 16:27 - Ekonomi

PTT PAL ile Güvenlik-İş Sendikası Toplu İş Sözleşmesi

2019-09-06 17:37 - Gündem

Avrupa Konseyinden Finlandiya'da ırkçılığın artmasına tepki

2019-09-10 19:57 - Dünya

Formula 1'de Leclerc'ten üst üste 2. zafer

2019-09-09 01:44 - Spor

F-MAX, Rusya’da “Yılın Kamyonu” seçildi

2019-09-09 13:35 - Ekonomi

'12 Eylül'de kazandıklarını düşünseler de kaybetmişlerdir'

2019-09-12 15:37 - Siyaset

Kurutmaya bırakılan domateslerden ay yıldız

2019-09-10 20:02 - Çevre-Hayat

'BES'e 18 yaş altı kesim dahil edilmeli'

2019-09-11 19:45 - Ekonomi

'Kendi uydusunu üreten ülke konumuna geldik'

2019-09-12 19:32 - Gündem

Trump İran'a yaptırımları hafifletecek iddiası

2019-09-12 13:57 - Dünya

İlgili Haberler

Konya'da bulunan yaralı kaya kartalı tedavi ediliyor

17:48 - Çevre-Hayat

Bedensel engelli eşini kurtarmak için döndüğü evinde enkaz altında kaldı

17:43 - Çevre-Hayat

Erzincan'da doğum yapmakta zorlanan koyun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde kurtarıldı

15:03 - Çevre-Hayat

Depremin yıktığı mahallede yaşam yeniden başladı

14:23 - Çevre-Hayat

Hatay'ın "kardeşlik çarşısı" depremzede esnafı müşterileriyle buluşturuyor

13:57 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Anadolu Otoyolu'nun Bolu kesimindeki zincirleme kaza ulaşımı aksattı

20:03 - Asayiş

Kasımpaşa, kaleci Sinan Bolat'ı sezon sonuna kadar kiraladı

19:58 - Spor

Ukrayna ile Rusya arasında karşılıklı esir değişimi yapıldı

19:52 - Dünya

Ürdün Kralı 2. Abdullah: Filistinlilerin göçe zorlanmasına yönelik her türlü girişimi reddediyoruz

19:48 - Dünya

Galatasaray kafilesi Bolu'ya geldi

19:42 - Spor