?>

Bursa'daki meslek lisesi “HÜRTECH“ markasıyla otomatik soğuk damga makinesi geliştirdi

Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde üretilerek okulun markası altında patent başvurusu yapılan makineyle diploma, iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı gibi resmi belgelerde kullanılan soğuk damgalar daha kısa zamanda basılabiliyor.

Teknoloji - 4 yıl önce

Bursa

Bursa'da bir meslek lisesinde, resmi belgelerde kullanılan soğuk damganın kol gücü yerine otomatik olarak basılmasını sağlayan makine geliştirildi.

Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Teknolojisi Alanı öğretmeni Ahmet Hamdi Sevindi koordinatörlüğünde diğer alanların da destek verdiği proje kapsamında yerli imkanlarla geliştirilen sistem için okulun "HÜRTECH" markası altında patent başvurusunda bulunuldu.

Sevindi, Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden gelen talep doğrultusunda projeyi hazırlayıp okulun atölyesinde makinenin prototip üretimine geçtiklerini söyledi.

Makinenin çalışma prensibini aktaran Sevindi şöyle devam etti:

"Daha önce bu soğuk mühür basma işlemi el kuvvetiyle yapılıyordu. Burada makine sadece elektronik kartlar yardımıyla tuşa basarak veya ayak pedalına basarak koymuş olduğunuz belgeye soğuk mühür basıyor, herhangi bir kol ya da kas gücüne ihtiyaç duymadan otomatik bir şekilde yapmış oluyor.

Şu an bu ürünü kamu kurumları için yaptık ama farklı versiyonlarında istenilen kalıp yapıldıktan sonra istediğimiz şekli basabiliriz. Piyasada gördüğümüz kadarıyla şirketlerin kendi soğuk mühürlü kağıtları var, onlarda da kullanılabilir."

Bu sistemle soğuk damga basma işleminde zaman ve insan gücünden tasarruf sağlandığını, maliyetlerin yarıya indiğini aktaran Sevindi, kendi sanayilerindeki ekipman ve kartlarla üretimi gerçekleştirdiklerini, mekanik aksamı atölyedeki makinelerde imal ettiklerini bildirdi.

- Makine ilk olarak Osmangazi Milli Eğitim Müdürlüğünde kullanılacak

Okul Müdürü Oktay Güllü de yaptıkları araştırmada, Türkiye'de okul diploması, iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı gibi belgeler hazırlanırken yılda milyonlarca kez soğuk damga basıldığını öğrendiklerini anlattı.

Yürüttükleri projelerde kamu yararı, insanların rahat iş yapması, inovasyon ve verimliliği ön planda tuttuklarını kaydeden Güllü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Osmangazi Milli Eğitim Müdürlüğünün bu projede büyük katkılarının olduğunu belirtti.

Makine Teknolojisi ile Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi alanlarındaki öğretmen ve öğrencilerin yer aldığı 3-4 aylık çalışmayla makinenin üretildiğini ifade eden Güllü, "İlk ürünü de Osmangazi Milli Eğitim Müdürlüğüne vereceğiz. Bu ürünümüz de tescillenecek. Türkiye'de otomatik soğuk mühür basılan bir sistem yok. Kamunun hizmetine sunmayı planlıyoruz." dedi.

Lisenin Makine Teknolojisi Alanı 12'nci sınıf öğrencisi Adem Caner Arslan, okuldaki yenilikçi çalışmaların mesleki donanımına büyük katkılar sağladığını vurguladı.

Projelerin geliştirilmesinde öğretmenlerine yardımcı olmaya çalıştığını aktaran Arslan, "Mezun olduktan sonra bu tarz yenilikçi tasarımlar ve ürünler bana iyi yönde katkı sağlayacak. Bu konuda çok mutluyum." diye konuştu.

Aynı sınıftan Ömer Faruk Demir ise makine mühendisi olmak istediğini dile getirerek bu cihazın yapımında çok fazla teknik öğrendiğini, bunların da mezun olduktan sonra kendisine fayda sağlayacağını söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Sağlık Bakanı Koca: BioNTech aşısı için artık aile hekimlerimiz de devrede

2021-06-08 16:41 - Sağlık

MEB LGS'ye ilişkin merak edilen soruları yanıtladı

2021-06-02 15:21 - Eğitim

HÜDA PAR 4. Olağan Büyük Kongresi başladı

2021-06-02 18:21 - Gündem

Filistin Dışişleri Bakanlığı: Netanyahu kendini kurtarmak için Kudüs’e yönelik saldırganlığını artırıyor

2021-06-06 21:34 - Gündem

Buz pateninde sezon tamamlansa da olimpiyat kotası mesaisi sürecek

2021-06-02 15:06 - Spor

Türkiye siber güvenlik ürünlerini vitrine çıkardı

2021-06-02 15:22 - Ekonomi

Huawei FreeBuds 4 ve Huawei Watch 3 tüketiciyle buluştu

2021-06-03 19:57 - Yerel haber-Şirket Haber

GittiGidiyor’un “Keşfedecek Çok Şey Var“ podcast serisinde EURO 2020 konuşuldu

2021-06-04 17:17 - Yerel haber-Şirket Haber

Dünya şampiyonu cimnastikçi Ayşe Begüm Onbaşı altın madalyasını Türk kadınlarına armağan etti

2021-06-02 15:41 - Spor

“Doğa'm Evimde“ platformu “En İyi Geleceğin Dijital İnovasyon Ödülü“ yarışmasında finalde

2021-06-02 16:35 - Yerel haber-Şirket Haber

İlgili Haberler

Çin, yapay zeka için su altı bilgisayar ağı kurdu

19:27 - Teknoloji

Savunma KOBİ'leri geliştirdikleri yeteneklerle teknoloji ihraç ediyor

14:48 - Teknoloji

Zırhlı muharebe aracı ANACONDA'ya Türk silahı

14:22 - Teknoloji

Yapay zeka destekli çağrı merkezi, belediyeye iş gücü ve zamandan tasarruf sağlıyor

13:28 - Teknoloji

9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibi Dismal Adası’ndaki çalışmalarını tamamladı

11:53 - Teknoloji

Günün Manşetleri

New York Valisi Hochul, Trump'ın kendisini "kral" olarak tanımlamasını eleştirdi

05:18 - Dünya

Trump, Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ve uzamasından Zelenskiy'i sorumlu tuttu

03:57 - Dünya

İsrail'in Gazze’den alıkoyduğu Doktor Ebu Safiyye, İsrail hapishanesinde ilk kez görüntülendi

03:48 - Dünya

ABD'de yüzlerce kişi, Sağlık Bakanlığı çalışanlarının işten çıkarılmasını protesto etti

02:42 - Dünya

İsrail, aylarca yerlerini gizlediği Gazzeli 64 esirin tutuldukları yerleri açıkladı

02:38 - Dünya